Kawa na pobudzenie to rytuał, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Lubimy i doceniamy działanie kofeiny – często nie zastanawiając się, czy wynika to tylko z naszej preferencji, czy już z uzależnienia od tej substancji. A jeśli po spożyciu kofeiny czujemy się źle lub nie odczuwamy żadnej różnicy? Ciekawą alternatywą dla kofeiny mogą być inne naturalne składniki. Sprawdź, jak działa teakryna i przekonaj się, dlaczego warto po nią sięgnąć.
Czym jest teakryna?
Teakryna występuje naturalnie w liściach herbaty assamskiej Camellia assamica, której liście wykorzystuje się do przygotowania napoju zwanego Kucha. To najbardziej obfite źródło teakryny w przyrodzie. Substancję tę w mniejszych ilościach można spotkać również w niektórych gatunkach kawy i owocach kakaowca Cupuacu.
Teakryna (1,3,7,9-tetramethyluric acid) należy do grupy alkaloidów purynowych. Syntetyzowana jest z kofeiny na drodze przemian metabolicznych. Budowa chemiczna teakryny zbliżona jest do struktury kofeiny, istnieją jednak między nimi niewielkie różnice w postaci dodatkowej grupy metylowej i ketonowej w cząsteczce teakryny. Różnice w budowie teakryny i kofeiny przekładają się na nieco odmienne oddziaływanie na organizm człowieka.
Jak działa teakryna?
Teakryna wykazuje zdolność do oddziaływania na ośrodkowy układ nerwowy za pośrednictwem receptorów adenozyny i dopaminy w mózgu.
Cząsteczki teakryny łączą się z receptorami adenozynowymi w miejsce adenozyny – neuroprzekaźnika, który niesie informację o zmęczeniu organizmu i działa hamująco na pracę mózgu. Sprzyja to skupieniu i koncentracji uwagi, przeciwdziałając znużeniu i uczuciu senności. Teakryna modyfikuje również poziom dopaminy w organizmie, wpływając korzystnie na utrzymanie dobrego nastroju i motywacji.
Wyniki badań naukowych wykazały, że teakryna wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Właściwości prozdrowotne teakryny
Teakryna wpływa dobroczynnie na organizm człowieka, wspomagając jego działanie na wielu płaszczyznach:
- działa nootropowo – wspiera funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację,
- zwiększa kreatywność i motywację,
- niweluje zmęczenie i znużenie,
- podnosi poziom energii,
- łagodzi problemy z zasypianiem i niską jakością snu,
- niweluje ból i rozwój stanów zapalnych w organizmie,
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- wspiera zdrowie wątroby,
- wspomaga wydolność fizyczną organizmu.
Teakryna a kofeina – czym się różnią?
Chociaż teakryna i kofeina wykazują podobne działanie na układ nerwowy, nie powinny być traktowane tożsamo.
- Teakryna nie powoduje skutków ubocznych, obserwowanych często po spożyciu kofeiny – jak m.in. kołatanie serca, wzrost ciśnienia krwi, przyspieszenie tętna, rozdrażnienie, uczucie irytacji i niepokoju. Pod tym względem wydaje się bezpieczniejsza od kofeiny.
- Spożycie teakryny nie prowadzi do budowania tolerancji na ten składnik – przez co nie trzeba zwiększać przyjmowanej dawki dla uzyskania pożądanego efektu. Systematyczne spożywanie dużych ilości kofeiny, wiąże się z rozwojem uzależnienia fizycznego od tej substancji. Z czasem reagujemy na nią słabiej. Aby poczuć się lepiej, pijemy coraz mocniejszą kawę lub więcej kaw, wspomagamy się napojami energetycznymi, wpadając przy tym w błędne koło.
- Teakryna działa dłużej i stabilniej niż kofeina. Łagodniej kończy swoje działanie, nie wywołując senności i drastycznego spadku formy.
- Teakryna uśmierza ból i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Kofeina nie posiada takich właściwości.
Teakryna – dla kogo?
Po teakrynę może sięgnąć każdy, kto potrzebuje dawki energii, wsparcia koncentracji, nastroju i motywacji. Jest odpowiednia zarówno dla osób pracujących fizycznie, jak i umysłowo. Pobudza, aktywizuje, ułatwia oraz uprzyjemnia wykonywane czynności.
Teakryna polecana jest przede wszystkim osobom niewrażliwym lub nadwrażliwym na kofeinę. Przypadnie do gustu także osobom, które pragną w naturalny sposób wspomóc swój organizm, a nie przepadają za smakiem kawy lub mocnej herbaty.
Czy teakryna jest bezpieczna?
Bezpieczeństwo stosowania teakryny zostało potwierdzone wynikami badań naukowych. Spożywanie teakryny w dziennej dawce 300 mg przez okres 8 tygodni nie wpływa negatywnie na zdrowie.
Stosowanie teakryny niesie za sobą jednak pewne ograniczenia. Ze względu na brak wystarczających danych nie jest wskazana dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, a także dla dzieci.
Jak stosować teakrynę?
Teakryna stanowi wartościowy składnik suplementów diety dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym.
Zalecane spożycie teakryny mieści się w przedziale 50–300 mg na dobę. Aby zwiększyć przyswajalność tego alkaloidu, najlepiej przyjmować teakrynę w trakcie lub bezpośrednio po posiłku, popijając wodą. Jeżeli preparat z teakryną ma na celu wsparcie treningów, najlepiej przyjmować go około 30-40 minut przed rozpoczęciem ćwiczeń.
Z czym łączyć teakrynę?
Teakryna może być z powodzeniem stosowana solo, a także w połączeniach z innymi substancjami, które synergistycznie wspomagają jej działanie.
Składniki aktywne, z którymi warto łączyć teakrynę, to m.in.:
- ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego,
- ekstrakt z ziela bakopy drobnolistnej – ze względu na bakozydy,
- ekstrakt z liści zielonej herbaty – ze względu na L-teaninę,
- ekstrakt z liści wąkroty azjatyckiej – ze względu na triterpeny,
- L-tauryna,
- cholina,
- witaminy.
Tak bogate połączenie składników znajdziesz w wegańskim suplemencie diety Phynity Theacrine Boost, który efektywnie wspiera koncentrację, pamięć, samopoczucie i radzenie sobie ze stresem.
Pęd życia i natłok obowiązków wymagają od nas często pełni energii i szczytowej formy. Istnieje wiele sposobów na to, aby pobudzić organizm i sprostać codziennym wyzwaniom. Warto korzystać przy tym z naturalnych i jak najbardziej bezpiecznych rozwiązań. Teakryna świetnie wpisuje się w ten trend, efektywnie wspierając organizm bez ryzyka uzależnienia.
Bibliografia:
- Zheng XQ et al. „Theacrine (1,3,7,9-tetramethyluric acid) synthesis in leaves of a Chinese tea, kucha (Camellia assamica var. Kucha).” Phytochemistry. 2002 May;60(2):129-34.
- Wang Y et al. „Theacrine, a purine alkaloid with anti-inflammatory and analgesic activities.” Fitoterapia. 2010 Sep;81(6):627-31
- He H. et al. „Assessment of the Drug-Drug Interaction Potential Between Theacrine and Caffeine in Humans”. J Caffeine Res. 2017
- Allison A Feduccia et. al. „Locomotor activation by theacrine, a purine alkaloid structurally similar to caffeine: involvement of adenosine and dopamine receptors”. Pharmacology Biochemistry and Behavior. 2012 Aug;102(2):241-8