Kawa – właściwości lecznicze

kubki z aromatyczną kawą

Właściwości kawy wynikają z zawartych substancji aktywnych, które wpływają na funkcjonowanie organizmu i chronią przed występowaniem chorób. Umiarkowane spożycie kawy, będzie korzystnie oddziaływać nie tylko na koncentrację i tempo procesów myślowych oraz poprawę nastroju, ale przede wszystkim kawa posiada szereg właściwości leczniczych. Dlaczego warto pić kawę?

Kawa – znaczenie przemysłowe

Ziarna kawy w procesie przetwórstwa podlegają paleniu, które wydobywa jej smak i aromat. Znana jest także zielona kawa, która zachowuje właściwości prozdrowotne, jednak napar z niepalonych ziaren kawy zdecydowanie różni się pod kątem doznań organoleptycznych od tradycyjnego, aromatycznego naparu.

Najbardziej znane i najchętniej wybierane gatunki kawy to kawa arabika i robusta. Arabika jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, charakteryzuje się niższą niż robusta kwasowością i zawiera mniej kofeiny. Na rynku dostępne są mieszanki gatunków, dlatego każdy może wybrać kawę, która będzie odpowiadać indywidualnym preferencjom.

Proces parzenia kawy wymaga odpowiedniego przygotowania ziaren. Najdrobniejszy stopień mielenia stosuje się do ekspresów ciśnieniowych. Przygotowanie kawy po turecku wymaga ziaren zmielonych do średniej grubości, a do ekspresu przelewowego najlepsza będzie kawa grubo mielona.  

Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach o dużym nasłonecznieniu i wysokiej wilgotności powietrza. Stąd główni producenci kawy pochodzą z Brazylii, Etiopii, Indonezji, Wietnamu i Kolumbii. Kawa jest produktem o wysokiej wartości przemysłowej i stanowi ważną pozycję w koszyku zakupowym konsumentów, bez względu na szerokość geograficzną. W procesie przetwórczym kawa nie traci swoich właściwości, dlatego możemy ją nabyć pod postacią całych ziaren, zmieloną lub rozpuszczalną. 

Co zawiera kawa?

Wiele osób pije kawę ze względu na niepowtarzalny smak i aromat ciemnobrązowego naparu. Jednak warto wiedzieć, jakie substancje są zawarte w kawie i jak mogą oddziaływać na ludzki organizm. 

Kawa zawiera blisko tysiąc związków aktywnych biologicznie, których koncentracja w naparze jest stosunkowo wysoka. 

Substancje zawarte w kawie:

  •     kofeina – stymuluje układ nerwowy;
  •     teobromina – wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, przyspiesza akcję serca;
  •     trygonelina – w trakcie wypalania ulega przekształceniu w kwas nikotynowy, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, oddziałuje na układ nerwowy, poprawia ukrwienie;
  •     kwas chlorogenowy z grupy polifenoli wykazuje działanie antyoksydacyjne;
  •     kafestol i kafeol biorą czynny udział w funkcjonowaniu gospodarki lipidowej, poprawiają stosunek lipoproteiny HDL do LDL;
  •     kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas fosforowy;
  •     kwas kawowy należący do związków fenolowych;
  •     minerały – potas i magnez. 

Kawa jest napojem o niskiej zawartości kalorii, 100 ml naparu bez żadnych dodatków daje 2 kcal. 

Kawa – właściwości lecznicze

Umiarkowane spożycie kawy jest bezpieczne dla zdrowia. Substancją, której nadmierna dawka może wywołać działania niepożądane, jest kofeina. Kofeina stymuluje układ nerwowy, wspiera pracę mózgu i odpowiada za poprawę koncentracji. Usuwa także oznaki zmęczenia i senność, dlatego jest ceniona za swoje działanie pobudzające. 

Właściwości lecznicze kawy:

  •     wspiera pracę układu krążenia;
  •     obniża ryzyko występowania nowotworów;
  •     przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii, dlatego sprzyja odchudzaniu;
  •     wpływa na wyrównanie profilu lipidowego, zwiększa poziom frakcji HDL cholesterolu,
  •     przeciwdziała występowaniu depresji, poprawia nastrój;
  •     wykazuje korzystne działanie w przypadku choroby Alzheimera i Parkinsona.         

Bezpieczna dawka kofeiny dla osoby dorosłej to 200 mg jednorazowo, a zaleca się, aby w ciągu doby nie przekroczyć 400 mg kofeiny. Filiżanka kawy zawiera od 60 do 135 mg substancji. Zachowanie ostrożności w spożyciu kawy dotyczy kobiet ciężarnych, które nie powinny spożywać więcej niż 200 mg kofeiny na dobę. 

Dla osób, które nie wyobrażają sobie ograniczeń w spożyciu kawy, stworzono wersję bezkofeinową. 

Jeżeli jesteś koneserem kawy i chcesz spróbować czegoś wyjątkowego spróbuj kawy Roberta Lewandowskiego RL9. Niesamowity smak i aromat zachwycą Twoje kubki smakowe. Spróbuj czegoś nowego i stań się smakoszem kawy.

 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.