12 naturalnych spalaczy tłuszczu

Naturalne spalacze tłuszczu

O tym, że spalanie tłuszczu jest bardzo ważne i pożyteczne, wie każdy uczeń początkowych klas podstawówki. Zbyt gruba warstwa tłuszczu nie czyni życia komfortowym. Zamiast dużej dawki energii, mamy problem z poruszaniem się, ciągłymi zadyszkami i depresją. Z biegiem czasu otyłość i nadwaga mogą przerodzić się w poważne schorzenia, których leczenie wymagać będzie sporych nakładów sił i środków.

Naturalne produkty, które pomagają spalić tłuszcz

Mało kto wie, że spalać tłuszcz możemy również poprzez... jedzenie. Oczywiście pomijamy tu produkty z olbrzymią dawką pustych kalorii. Te - tak czy inaczej - musimy odłożyć na półkę. Możemy jednak postawić na szereg innych składników codziennej diety, których przyswojenie nie jest obciążeniem dla naszego smaku, a przy okazji może spalić sporo tłuszczu.

Wiele osób podczas odchudzania wspomaga się specjalnym preparatami. Porównując ich skład z poniższą listą produktów, można dostrzec, że wiele z nich znajduje się w składzie  tabletek na odchudzanie. Należy pamiętać, że najważniejszy w kwestii odchudzania jest bilans kaloryczny oraz aktywność fizyczna. Poniższa lista zawiera produkty, które są jedynie dodatkiem, pomagającym przyśpieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. 

1. Cynamon

Ta ciekawa, aromatyczna przyprawa, posiada bardzo duże zdolności termogeniczne (tak jak imbir). Nic więc dziwnego, że jej regularne spożywanie, skutecznie zwiększa podaż energii w organizmie. Na tym jednak właściwości cynamonu się nie kończą. W przeciwieństwie do wielu podobnych składników diety, skutecznie hamuje łaknienie, zmniejszając tym samym ilość wchłanianych substancji energetycznych. Co ciekawe - cynamon reguluje też poziom insuliny we krwi.

2. Kawa czarna

Niektóre produkty odchudzające posiadają w swoim składzie wyciąg z czarnej kawy. Jest to zresztą w pełni zrozumiałe, gdyż produkt ten jest olbrzymim rezerwuarem kofeiny. To ona pobudza organizm, przyspiesza spalanie tłuszczu i poprawia kondycję układu krwionośnego. Mało osób jednak wie, że korzystnie wpływa ona również na wytrzymałość organizmu i jego regenerację. Picie kawy w ilości maksymalnie 3 filiżanek dziennie, jest jak najbardziej wskazane dla zdrowia. Większa dawka tego popularnego, czarnego naparu, może skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. O bezsenności nie wspominając..

3. Imbir

Nazwę tą z pewnością kojarzy każdy miłośnik ciepłych, rozgrzewających herbat, aczkolwiek jego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do nich. Imbir - poprzez zdolność do rozgrzewania organizmu - intensyfikuje proces termogenezy, który usprawnia przemiany metaboliczne, w tym - spalanie tłuszczu. Poza tym imbir poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zmniejsza wydzielanie gazów i neutralizuje kwasy żołądkowe. .

4. Kurkuma

W kurkumie znajduje się mnóstwo kurkuminy, która jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. Substancja ta zmniejsza wrażliwość komórek organizmu na leptynę, która - mówiąc kolokwialnie - jest hormonem apetytu. To dzięki leptynie nasz organizm "wie", że w danym momencie jest najedzony. Regularne spożywanie kurkumy nie tylko zmniejszy łaknienie, ale też usprawni metabolizm energetyczny. Zwłaszcza, że to kurkumina bierze aktywny udział w procesie likwidacji komórek tłuszczowych i przekształcania ich na energię.

5. Ocet jabłkowy

Substancja ta jest dobrze znana wszystkim gospodyniom domowym! Ocet jabłkowy zmniejsza wchłanianie tłuszczów z pokarmu, dzięki czemu znaczna ich część pozostaje niestrawiona i jest usuwana wraz z kałem. Ocet jabłkowy bierze też aktywny udział w usuwaniu złogów, dzięki czemu układ pokarmowy pracuje o wiele efektywniej. Zaletą tej substancji jest jej łatwa przyswajalność. Ocet ten wykorzystuje się głównie w roli smacznej przyprawy do sałatek. Nie należy jednak z nim przesadzać, gdyż jego nadmiar może ograniczyć wchłanianie bardzo ważnych witamin A, D, E i K.

6. Witamina C

Kolejny, naturalny spalacz tłuszczu, który musiał pojawić się na naszej liście, to oczywiście witamina C. Substancja ta pomaga rozpuszczać tłuszcze w procesie trawienia, co ma istotne znaczenie w kontekście likwidacji tkanki tłuszczowej. To jednak nie wszystko! Witamina C jest również naturalnym przeciwutleniaczem, który - na dodatek - znajduje się w większości owoców cytrusowych, jeżynach i naturalnie w czerwonej papryce. Witaminę C można bardzo łatwo suplementować, gdyż można ją znaleźć praktycznie w większości suplementów odchudzających i wzmacniających.

7. Herbata czerwona

Niewiele osób słyszało o czerwonej herbacie. Szkoda, bo to naprawdę wartościowy składnik diety. Podobnie jak jej "zielona" odmiana, wykazuje ona silne działanie pobudzające i wzmacniające. Składniki w niej zawarte, biorą udział w procesach odpowiedzialnych za spalanie tkanki tłuszczowej. Kolejną, bardzo ważną zaletą czerwonej herbaty, jest brak kofeiny. Dzięki temu mogą ją spożywać osoby, które cierpią na nadciśnienie, arytmię serca i bezsenność. Ważnym atutem czerwonej herbaty, jest jej zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Jej rola nie ogranicza się wyłącznie do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, ale też polega na efektywnym usuwaniu blaszek miażdżycowych.

8. Herbata zielona

Ten składnik diety zna chyba każdy miłośnik zdrowego odżywiania. Zielona herbata to bogaty w kofeinę produkt, który przyspiesza krążenie krwi, podwyższa temperaturę ciała, optymalizuje procesy trawienne i obniża poziom cukru. Zielona herbata dodaje też energii, dzięki czemu może być ona stosowana zamiast kawy. Na marginesie warto też dodać, że substancja ta zawiera w swoim składzie polifenole, będące jednocześnie bardzo silnym antyoksydantem. To dzięki nim chroni ona przed powstawaniem stanów zapalnych w różnych częściach organizmu, wspierając jednocześnie procesy odpowiedzialne za usuwanie toksyn.

9. Czosnek

Ta popularna, choć dość wyrazista w smaku przyprawa, jest nie tylko jednym z najbardziej znanych, naturalnych antybiotyków, ale też charakteryzuje się bardzo dużą skutecznością w spalaniu tłuszczu. Największą zaletą czosnku, jest jego zdolność do redukcji ilości cholesterolu we krwi. Poza tym czosnek przyspiesza regenerację organizmu (dawniej podawano go rannym żołnierzom) i tworzy naturalną barierę organizmu, intensyfikując skuteczność jego układu odpornościowego. O korzystnych właściwościach tej niezwykłej rośliny wiedzieli już starożytni. Może zatem warto ją wprowadzić do codziennej diety?

10. Papryczka chili

Papryczka chili to nieodzowny składnik kuchni indyjskiej, węgierskiej i meksykańskiej. Nas jednak najbardziej interesuje jej zdolność do spalania nadmiaru tłuszczu. Jest to możliwe dzięki zawartej w niej kapsaicynie, która na marginesie odpowiedzialna jest za ostry, wręcz drażniący smak tej przyprawy. Warto przy tym podkreślić, że kapsaicyna nie tylko podwyższa temperaturę ciała (termogeneza), ale też skutecznie redukuje odczucie łaknienia. Wielu ludzi neutralizuje jej ostry smak za pomocą piwa. Z dietetycznego punktu widzenia, jest to krok bardzo nieprzemyślany, gdyż trunek ten zawiera mnóstwo pustych kalorii.

11. Białko

Kto by pomyślał, że białko może być jednym z skuteczniejszych spalaczy tłuszczu? Oczywiście mowa tu o "czystym" białku, które nie posiada dodatku tłuszczu. Dlaczego jest ono tak ważne w odchudzaniu? Ponieważ jego strawienie, wymaga wykorzystania dużej ilości energii. Szacuje się, że samo spożywanie produktów bogatych w białko, może zwiększyć dobowe zużycie kalorii o 200 - 300 jednostek! Poza tym białko jest naturalnym budulcem ludzkiego organizmu. Inwestując w nie, inwestujemy w efektywny wzrost tkanki mięśniowej.

12. Pestki z dyni

Wiele osób uwielbia zajadać się tą niezwykłą przekąską. Pestki z dyni są jednak nie tylko smaczne, ale i... bogate w cynk. Substancja ta odgrywa ogromną rolę w procesie likwidacji (spalania) tkanki tłuszczowej. Jedząc 30 gram pestek, organizm otrzymuje aż 2 mg czystego cynku. Jest to siódma część całego, dobowego zapotrzebowania naszego organizmu.

Tak naprawdę, powyższa lista nie jest kompletna. Przedstawione tu produkty to tylko część wszystkich składników diety, które - w sposób pośredni lub bezpośredni - wpływają na efektywność spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, w przeciwieństwie do produktów syntetycznych, takich jak tabletki na odchudzanie, można je stosować praktycznie w nieograniczony sposób.

Podsumowanie

Stosowanie diety opartej na powyższych produktach spożywczych, to tylko pierwszy krok na drodze do usunięcia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Oprócz zbilansowanej diety, bardzo ważny (a może nawet najważniejszy) będzie ruch. Takie połączenie może pomóc Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę bez poddawania się restrykcyjnym dietom, które często prowadzą do niechlubnego efektu jojo.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.