Za jeden z najzdrowszych miodów w Polsce uchodzi miód lipowy. Zawiera mnóstwo dobroczynnych składników dla naszego zdrowia. Jest jednak jednym z najtrudniejszych miodów w tworzeniu. Gdy tylko zbliża się jesień, a wraz z nią sezon zachorowań na grypę i przeziębienia, warto wyposażyć swoją spiżarnię właśnie w ten produkt spożywczy. Będzie idealny na wszelkie problemy z układem oddychania.
Miód lipowy – właściwości zdrowotne
Miód lipowy jest jednym z najczystszych miodów spożywczych. Powstaje z kwiatowego pyłku pozyskanego z kwiatów lipy. Dodajmy, że z kwiatów wolnych od szkodliwych substancji. Miody lipowe o dużej zawartości nektaru można poznać po bardzo jasnej konsystencji. Na sklepowych pólkach znajdziemy również miody o zabarwieniu zielonym. Jeśli poddać go krystalizacji, zmienia swą barwę z jasnej na kremową. Spożywany w formie skrystalizowanej może mieć gorzki posmak. Przy oliwkowych odmianach miodu krystalizacja może dać wygląd nieco żółtawy. W wersji płynnej miód ma nieco ostry smak.
Miód lipowy wyróżnia się dobroczynnymi właściwościami. Posiada działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Znajduje się w nim dużą zawartość przeciwutleniaczy powstrzymujących działanie wolnych rodników. Te zaś jak dobrze wiemy, przyspieszają starzenie się organizmu. W miodzie lipowym znajdziemy też olejki eteryczne oraz enzymy. Łagodzi ból gardła, pozwala szybciej zwalczyć infekcje dróg oddechowych. Nie może go zabraknąć w diecie osób borykających się z grypą oraz przeziębieniem. Zwalcza bakterie i wirusy zalegające w górnych częściach układu oddechowego. Oczyszcza gardło oraz nos. Miód pomaga również przy dolegliwościach związanych z nadmiernym poceniem się. Jest idealny na ból gardła i kaszel. Po miód lipowy warto też sięgać przy poważniejszych stanach zapalnych dróg oddechowych. Zalecany jest przy zapaleniu płuc bądź oskrzeli. łagodzi dolegliwości bólowe, przyspiesza powrót do zdrowia.
Miód lipowy – zastosowanie
Miód lipowy najlepiej spożywać pod postacią ciepłego napoju. Można go pić razem z herbatą bądź mlekiem. Niezmiernie ważne jest jednak to, by nie nie dodawać miodu do wrzątku – wtedy traci on swoje wartościowe składniki odżywcze. Jeszcze lepsze rezultaty uzyskamy, dodając miód do wywaru z lipy.
Miód lipowy pomaga nie tylko przy dolegliwościach związanych z infekcjami układu oddechowego. Zalecany jest osobom borykającym się z chorobami układu krążenia oraz serca. Obniża ciśnienie krwi, powinni więc po niego sięgać osoby ze nadciśnieniem. Miód lipowy pomaga w zasypianiu, jest idealny dla osób zestresowanych i przemęczonych. Wystarczy jedna łyżka miodu dodana do herbaty by spało nam się zdecydowanie lepiej.