Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Kasza kuskus cieszy się ogromną popularnością i trudno nie zgodzić się z tym, że jest to popularność uzasadniona. Pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów, a jej przygotowanie charakteryzuje się dziecinną wręcz prostotą. Wystarczy zalać kaszę wrzątkiem, a następnie odstawić na kilka minut, aby cieszyć się jej smakiem. Co ważne, jest to również kasza wyjątkowo wartościowa. Zwraca na siebie uwagę już choćby ze względu na zawartość błonnika, nie bez znaczenia jest jednak i to, że posiada w swoim składzie znacznie więcej białka niż ma to miejsce w przypadku ryżu lub kaszy perłowej. Kuskus można też spożywać cierpiąc na dolegliwości związane z układem pokarmowym, znana jest bowiem z tego, że nie drażni żołądka.
Historia kaszy kuskus jest wyjątkowo długa sięgając nawet 3 tysięcy lat przed naszą erą. Sama nazwa pochodzi z języka arabskiego i można ją tłumaczyć jako „:tłuc, rozbijać”. Jest to zresztą również nazwa potrawy znanej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich kuskus ma zresztą również znaczenie symboliczne kojarząc się zarówno z bogactwem, jak i ze szczęściem.
Kuskus to kasza uzyskiwana z pszenicy twardej durum. Jej ziarenka są okrągłe, a ich średnica wynosi zaledwie jeden milimetr. Zazwyczaj kuskus otrzymywano mieląc pszenicę w kamiennych żarnach, był to bowiem materiał odpadowy tego zboża. Dziś kuskus budzi więcej skojarzeń z makaronem niż z kaszą, w czasie jej produkcji mąka pszenna jest bowiem granulowana z wodą i dodatkami po to, aby przesiać ją w specjalnym sicie. Efekt może zadowolić, mamy bowiem do czynienia z kaszą lekkostrawną znaną z tego, że działa zakwaszająco na gospodarkę kwasowo-zasadową ludzkiego organizmu.
Niestety, indeks glikemiczny tej kaszy wynosi 65, co oznacza, że cukrzycy mogą po nią sięgać jedynie sporadycznie, a i wtedy zwracając uwagę na to, aby jej ilość nie była zbyt duża. Same dania są smaczne i sycące, kasza zaś jest przeznaczona nie tylko dla osób dorosłych, ale również dla najmłodszych.
Kasza kuskus znana jest od stuleci i chętnie sięga się po nią, by przygotowywać lekki obiad. Do kaszy z pewnością pasować będzie aromatyczne curry czy pachnący cząber suszony. Ze słodkich i niezwykle zdrowych produktów warto spróbować słodkich suszonych fig oraz nieco kwaśnej suszonej żurawiny. Zamiast kakao polecamy z kolei sycący karob w proszku.
Kasia 2017-05-24 21:58
Pyszna i zdrowa kasza! Moja ulubiona :)
Dyzio 2017-05-19 14:17
Kasza kuskus jest dla mnie szybkim patentem na obiad, jak czasu jest gorzej niż mało. Wystarczy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, dodać tuńczyka z puszki i przecier pomidorowy, przyprawy i voila!
Aneta 2016-04-06 12:07
Kasza kuskus to idealne rozwiązanie dla mnie. Można przyrządzić ją błyskawicznie. Jest uniwersalna smakuje na słono i na słodko. Mój ulubiony przepis to kuskus na słodko z rodzynkami z kuchni marokańskiej. Łatwo znaleźć go w necie polecam,
Aneta 2016-03-24 08:58
Kasze kuskus można przyrządzić błyskawicznie a to dla mnie ogromny plus. Jest bardzo sycąca i niedroga. Gotuje gdy nie mam wiele czasu lub nie chcę spędzić w kuchni całego dnia. Ogólnie bardzo pozytywnie, choć nie jest to moja ulubiona kasza.
Benia 2015-08-18 08:40
Ogólnie jak dla mnie to jest masakra. Smakuje to tak słabo, że nie można nawet tego zjeść. Nie poelcam!
Kasia 2015-08-18 08:39
Szybkie do zrobienia, tanie i smaczne. Polecam w 102%!
Amika 2015-03-29 10:39
Jadłam ją podczas studiów jak mieszkałam w akademiku i tak pozostało. Kasza Kuskus to dobry sposób na początek dnia!