Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Orzechy nerkowca posiadają całą masę witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Ich właściwości są niezwykłe, dlatego też powinny być często spożywane – co nie jest trudne, bowiem w dodatku są naprawdę pyszne.
Orzechy nerkowca (inne nazwy to: nanercz zachodni, nerkowiec zachodni, orzechy Cashew) to gatunek drzewa z rodziny nanerczowatych, blisko spokrewnionego z mango oraz pistacjami. Nazwa orzeszków wzięła się od ich kształtu, który przypomina nerkę.
W smaku nerkowce są kruche i słodkie. Występują jednak w dwóch odmianach – brazylijskiej oraz indyjskiej. Ta druga jest mniej słodka i jeszcze bardziej krucha od nieco popularniejszej, brazylijskiej wersji tych orzeszków.
Orzechy nerkowca bogate są w zdrowotne składniki, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Można w nich odnaleźć między innymi:
- białko (bardzo dużą jego ilość)
- magnez
- fosfor
- cynk
- żelazo
- miedź
- potas
- sód
- jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- kwas gamma-linolenowy
- witaminę A
- witaminę D
- witaminę E
- witaminę K
Pod względem zawartości istotnych dla naszego organizmu składników mineralnych, orzechy nerkowca wygrywają ze wszystkimi innymi rodzajami orzechów!
Jak orzechy nerkowca wpływają na zdrowie człowieka? Przede wszystkim znane są ich właściwości antynowotworowe, które zawdzięczają bogactwu znajdujących się w nich składników przeciwutleniających. Polecane są również osobom posiadającym problemy z sercem i układem krążenia, ponieważ wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają podnoszeniu się poziomu złego cholesterolu. Dzięki zawartości witaminy K, spożywanie nerkowców pozwala także utrzymać odpowiednie stężenie czynników krzepnięcia krwi.
Wszystko to sprawia, iż poleca się je także osobom z nadciśnieniem lub tym, którzy pragną się przed nim uchronić. Powinny być zjadane również przez osoby posiadające problemy z nerwami. Nerkowce wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – dodają energii, uspokajają i pozwalają spojrzeć na wszystko przychylniejszym okiem. Ułatwiają również koncentrację i poprawiają pamięć.
Ilość zawartych w nerkowcach składników mineralnych pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka między innymi na magnez, odpowiadający za regulację napięcia mięśni.
Nie wszyscy wiedzą, że te smaczne orzechy zawierają także przeciwutleniacze, które dbają o poprawny i młody wygląd skóry. Nerkowce powinni zatem zjadać ci, którzy chcą, aby ich włosy były piękniejsze, paznokcie mocniejsze, a skóra zdrowa. Przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia komórek, dlatego ostatnio jest o nich bardzo głośno!
Chociaż orzechy nerkowca są bardzo kaloryczne (aż 553 kcal/100 g), specjaliści polecają włączanie ich do diety osób, które pragną schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę ciała. Jak na orzechy, ilość zawartych w nich kalorii jest całkiem nieduża. Poza tym zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają redukcję wagi.
Już garść nerkowców dziennie spożywana przez jakiś czas pozwoli na uzyskanie świetnych rezultatów, a jeśli połączymy to z ogólnym odchudzaniem i treningiem, efekty mogą być naprawdę rewelacyjne. Nerkowce podnoszą poziom serotoniny w organizmie, dzięki czemu zyskujemy większą ilość energii, a jednocześnie spada nasz apetyt.
Po orzechy nerkowca warto sięgać w chwilach niewielkiego głodu, traktując jako przekąskę. Zdrowym produktem, który z pewnością przyda się podczas wypieków, jest lekka mąka orkiszowa. Nieodzownym składnikiem w kuchni są również aromatyczne goździki. W chłodne wieczory sprawdzi się słodki syrop owocowy z hibiskusem. Na co dzień warto z kolei pić zdrowy sok z karczocha.
Orzechy nerkowca 100%.
Neris 2018-06-15 14:11
Jak dla mnie to jest troszkę placebo, są dobre jednak Orzechy Nerkowca powinny jakoś działać na mnie lepiej :)
Taida 2018-04-30 12:19
Dbam o to, by jeść wyłącznie niezapychające przekąski ! Z tego powodu już od jakiegoś czasu wybieram bakalie jak Orzechy Nerkowca ... To najlepsze rozwiązanie dla zdrowia.
Marika 2017-04-04 22:20
I ja się zgodzę - to odpowiednia i wartościowa przekąska dla dzieci i dorosłych.
Marta 2017-03-31 13:55
Pyszna i wartościowa przekąska zamiast słodyczy, polecam nerkowce bo są chyba najbardziej miękkimi orzechami, a to ważne dla dzieci.
Aneta 2016-03-23 09:42
Orzechy nerkowca używam rzadko, dla urozmaicenia diety. Są smaczne, ale mi bardziej smakują orzechy włoskie.
Wanda 2015-12-10 09:13
Ubóstwiam bakalie! Najcześciej jadam mieszanki. Jednak stosuję wszystkie rodzaje! Orzechy Nerkowca używam juz bardzo długo!
Bertis 2015-08-19 12:10
Pięknie można urozmaicić dietę! Dlatego warto jest to stosować. Nie ma co nie dbać o zdrowie, bo one jest najważniejsze! Polecam dla każdego!
Nider 2015-08-19 12:10
Nerkowce zawsze były moim oczkiem w głowie. Bardzo mi smakują i chyba nigdy nie chciałem się ich pozbyć. Są super :)