
Jeśli chcemy walczyć z cholesterolem powinniśmy zadbać przede wszystkim o swoją dietę, która powinna być złożona z różnych zdrowych składników. Ważne jest stałe zmienianie swoich nawyków a nie tylko krótkotrwałe działania. Dobrze na nasze serce działają takie pierwiastki jak miedź, potas, magnez i selen. Poza tym w naszej diecie powinny znajdować się wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Jakie składniki jeść, by dobrze wpływać na swoje serce? Na pewno ryby, dużo warzyw i owoców i naturalną oliwę z oliwek.
Tłuszcze
Może to niektórych zdziwić ale w diecie, która ma pomóc w walce z cholesterolem nie trzeba całkowicie rezygnować z tłuszczów. Są one ważnym składnikiem, który daje nam energię i działa przy produkcji hormonów, poprawia pracę układu odpornościowego i poprawia naszą zdolność przyjmowania witamin. Jeśli nie mamy tłuszczów w diecie tak naprawdę możemy doprowadzić do tego, że obniży się dobry cholesterol a ten zły pójdzie w górę. Właśnie LDL - zły cholesterol odpowiada za powstawanie miażdżycy, natomiast HDL poprawia czyszczenie tętnic, dlatego jest tak istotny.
Tłuszcze, jeśli są dobre dla organizmu mogą również ułatwiać nam walkę z nadciśnieniem i cukrzycą. Według zasad żywienia w naszym dziennym posiłku tłuszcze nie powinny przekraczać 30% wszystkich kalorii, które przyjmiemy. Poza tym tłuszcze też mają różne rodzaje i tutaj również trzeba brać to pod uwagę. Jednonienasycone poprawiają poziom cholesterolu LDL na niższy. I chronią nasze serce przed bardzo niebezpiecznymi schorzeniami i miażdżycą. Mogą również wpływać na podniesienie cholesterolu HDL oraz tym samym pracują nad mniejszym ciśnieniem krwi. Takie tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, który jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Omega -3
Natomiast Omega-3 go kwasy tłuszczowe, które mają charakter wielonienasycony. Mają one ochronne znaczenie dla naszego serca, dlatego powinny znaleźć się licznie również w diecie, która ma pracować nad obniżeniem cholesterolu. Przede wszystkim działają one w taki sposób, że nie dochodzi do zlepiania się płytek krwi, a tym samym cholesterol nie może osadzać się na ściankach naczyń krwionośnych i nie będą dzięki temu powstawać nieprzyjemne zatory. Kwasy te powodują obniżenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
Duże ilości Omega-3 znajdują się w rybach takich jak: makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki, śledzie oraz halibut. Dlatego powinno się przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia zjadać porcję ryb. Niektórzy lekarze uważają nawet, że około 100 g ryby powinno zjadać się każdego dnia. W ten sposób mamy codziennie dostarczać przynajmniej gram omega3 do swojego organizmu. Poza tym takie kwasy znajdują się również w ziarnach niektórych roślin. Nieco straciły jednak na popularności po tym jak lekarze stwierdzili, że poza obniżeniem LDL wpływają również na obniżenie HDL i tym samym nie są tak do końca dobre. Nie można ich jednak całkowicie eliminować z diety. Znajdziemy takie kwasy tłuszczowe w olejach kukurydzianych, słonecznikowych, sojowych a także w kapuście włoskiej czy szpinaku.
Gdy walczymy z nadmiernym cholesterolem powinniśmy w diecie ograniczyć tłuszcze nasycone, a więc te, które mają pochodzenie zwierzęce. Powodują one większy poziom całkowity cholesterolu a także większy poziom LDL i obniżają możliwość krzepnięcia krwi. Szczególnie niebezpieczne będą kwasy tłuszczowe trans, które pojawiają się w margarynach, słodyczach oraz chipsach. Będą podnosić poziom złego cholesterolu i obniżać poziom dobrego.
Przyprawy
W diecie, która zmniejsza poziom cholesterolu powinno się wyeliminować sól oraz tłuste dodatki do potraw. Sól będzie podnosić ciśnienie i dlatego lepiej ją zastępować innymi ziołowymi przyprawami. Unikajmy również majonezu i tłustej śmietany. Można je zastąpić przez jogurt naturalny oraz kefir. Do diety warto dodawać również czosnek, który czyści tętnice z cholesterolu. Do obniżenia LDL może się również przyczynić twardziak jadalny, który w Japonii uważany jest za eliksir zdrowia i życia. Jest to grzyb jadalny, który doskonale wpływa na obniżanie cholesterolu, jednak w Polsce jest póki co rzadko spotykany.
Wolne rodniki
Jeśli chcemy zadbać o serce powinny nas również zainteresować wolne rodniki. Jeśli będzie ich w organizmie za dużo mogą być niebezpieczne. Niekiedy prowadzić będą do chorób serca, wątroby, problemów z nowotworami czy starzeniem organizmu. Na ich zniszczenie mogą wpływać antyoksydanty, dlatego warto mieć ich w organizmie jak najwięcej. Takie związki znajdują się między innymi w olejach, zbożu, cytrusach czy zielonych warzywach. Poza tym warto również spożywać paprykę, marchew i pomidory oraz owoce o jagodowym charakterze. Antyoksydanty znajdziemy również licznie w bazylii.
Popularne tematy
Sól obecnie jest taką przyprawą, bez której wiele osób, w ogóle nie potrafi przygotowywać potraw... czytaj więcej
Jeśli marzysz o tym, by poradzić sobie z trudną do zwalczenia skórką pomarańczową określoną jako... czytaj więcej
Orzechy już od dawna są uważane za szczególnie ważny składnik naszej diecie. Ponieważ jednak mają... czytaj więcej
Chlorofil, to nic innego, jak krew roślin, która pozwala nam w maksymalny sposób korzystać z mocy... czytaj więcej
Dobry wzrok jest tak naprawdę jak skarb i na pewno warto się o niego troszczyć. W związku z tym... czytaj więcej
Gdy słyszymy zdrowy tryb życia od razu na myśl nasuwają nam się- zbilansowana dieta i aktywność... czytaj więcej
Zespół jelita drażliwego (IBS), inaczej zespół jelita nadwrażliwego, znany wcześniej jako nerwica... czytaj więcej
Jesienią i zimą nietrudno złapać przeziębienie czy grypę. Zazwyczaj dzieje się to w niezbyt... czytaj więcej
Extraspasmina to lek roślinny w postaci kapsułek twardych, które wskazane są do stosowania... czytaj więcej
W tym artykule dowiesz się, czym są przeciwutleniacze, skąd je brać oraz w jaki sposób zapewnić... czytaj więcej
Popularne produkty
Levitra
Orofar MAX
Sok z karczocha
Simpliq
Dermosan krem tłusty
Spox
Refresh
Hepatil
Venoforton
Lactulosum
Inni oglądali też
Neopersen Forte
Polocard
Tribiotic
Nifuroksazyd 200 Hasco
Solpadeine
IBUM FORTE
Boldaloin
Ranigast Max
MenMag
FertilMan
Treści znajdujące się w serwisie medsowa.pl powstały po to, aby polepszyć kontakt jego Użytkownika z lekarzem, a nie po to, aby go zastąpić. Wynika to z informacyjno-edukacyjnego charakteru serwisu. Jeszcze przed zastosowaniem się do porad opartych na wiedzy specjalistycznej, w tym zwłaszcza medycznej, a zawartych w prowadzonym przez nas Serwisie wskazane jest bezwzględne zasięgnięcie opinii lekarza. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.