Czy jest możliwe, aby jeść częściej i schudnąć? Czy możesz jeść więcej, by ważyć mniej? Brzmi absurdalnie? A jednak! Zapoznaj się z listą produktów spożywczych, dzięki którym znacznie łatwiej stracisz zbędne kilogramy. A jeśli marzysz o szczupłej sylwetce - sprawdź szybko, czy znajdziesz je w swojej kuchni!
1. Jajka
Aktualne badania wykazują, że jajka nie wpływają negatywnie na poziom cholesterolu we krwi i nie powodują ataków serca. To jeden z najlepszych produktów, które można jeść, aby schudnąć. Jajka są bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze. Zawierają ogrom składników odżywczych i pomogą dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych w diecie niskokalorycznej. Prawie wszystkie z nich znajdują się w żółtku.
2. Zielone warzywa liściaste
Zaliczamy do nich m.in. jarmuż, szpinak i sałatę. Produkty te zawierają znikomą ilość kalorii, ale za to są bogate w błonnik. Spożywanie ich to świetny sposób, aby zwiększyć objętość posiłków. Poza tym, zielone warzywa liściaste są bogate w różnego rodzaju witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
3. Tuńczyk
Tłuste ryby, takie jak łosoś, są bardzo zdrowe. Zapewniają uczucie sytości przez wiele godzin, przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii. Łosoś jest bogaty z wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze omega-3, a także ważne składniki mineralne, jak np. jod, który jest kluczowy dla prawidłowej pracy tarczycy.
4. Warzywa kapustne
Warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior, kapusta i brukselka, są niezwykle bogate w błonnik. Co więcej, zawierają także stosunkowo dużą (jak na warzywa) ilość białka. Połączenie białka, błonnika i małej ilości kalorii sprawia, iż warzywa kapustne doskonałe sprzyjają utracie wagi.
5. Pierś z kurczaka
Białe mięso należy do produktów przyjaznych utracie wagi, ponieważ jest bogate w pełnowartościowe białko. Badania wykazały, że zwiększenie spożycia białka do 25-30% kalorii może zmniejszyć apetyt nawet o 60%! W ten sposób dużo łatwiej powstrzymać się od podjadania niezdrowych przekąsek.
6. Zupy
Wybór miski zupy jarzynowej pozwala na spożycie rozgrzewającego posiłku o niskiej gęstości energetycznej. Niektóre badania wykazały, iż jedząc zupę, można poczuć się o wiele bardziej sytym niż jakby spożywać produkty potrzebne do jej przygotowania oddzielnie.
7. Awokado
Awokado jest wyjątkowym owocem. Większość owoców jest bogata w węglowodany, a awokado obfituje w zdrowe tłuszcze. Zawiera także dużo wody, więc nie jest tak gęste energetycznie jak może się wydawać. Awokado to idealny dodatek do sałatki, ponieważ zawarte w nim tłuszcze mogą zwiększyć kilkukrotnie wchłanianie składników odżywczych z warzyw!
Utrata zbędnych kilogramów nie musi już kojarzyć się z restrykcyjną dietą i nieustannym ograniczaniem ilości pożywienia. Dzięki wskazanym w artykule produktom nie musisz się głodzić, aby schudnąć i kontrolować wagę. A o tym, jak w łatwy sposób możesz zmniejszyć kaloryczność spożywanych posiłków, możesz przeczytać tutaj. A zatem...smacznego i powodzenia!