Dla prawidłowego rozwoju człowiek potrzebuje wielu składników. Białka, węglowodany i tłuszcze to tylko niektóre z nich. A jaką rolę w naszym życiu odgrywają witaminy? Jakich witamin potrzebujemy i gdzie najlepiej ich szukać? Zapraszamy na udany witaminowy start w 2023 rok!
Czym są witaminy?
Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne każdemu człowiekowi dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Niektóre witaminy są syntetyzowane w niewielkich ilościach w naszej skórze, pod wpływem promieniowania słonecznego (witamina D), a także w przewodzie pokarmowym (Witamina K). Większości witamin nie jesteśmy w stanie wytworzyć samodzielnie – musimy dostarczać je do organizmu wraz z dietą.
Rodzaje witamin i ich źródła
Podstawowy podział witamin opiera się na rozpuszczalności tych związków. Wyróżniamy tutaj witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- witamina B1 (tiamina) – występuje m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, kaszy, roślinach strączkowych, orzechach, pestkach nasion i wieprzowinie;
- witamina B2 (ryboflawina) – jej bogate źródła to m.in. rośliny strączkowe, awokado, orzechy, pestki nasion, suszone owoce, jaja, mleko i przetwory mleczne;
- witamina B3 (niacyna, witamina PP) – znajdziesz ją m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, kaszy, brązowym ryżu, awokado, suszonych owocach, orzechach, pestkach nasion, rybach, mięsie i podrobach;
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – występuje m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, orzechach, mięsie i podrobach, jajach i serach podpuszczkowych;
- witamina B6 (pirydoksyna) – jej bogate źródła to m.in. brązowy ryż, kasza gryczana, czerwona papryka, brukselka, pestki nasion, orzechy, mięso i ryby;
- witamina B7 (biotyna, witamina H) – znajdziesz ją m.in. w awokado, szpinaku, roślinach strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, jajach, rybach, mięsie i podrobach;
- witamina B9 (kwas foliowy, folacyna) – do wartościowych źródeł tej witaminy zaliczamy pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy ryż, kasze, zielone warzywa, awokado, kiwi, orzechy i nasiona, jaja, i sery podpuszczkowe;
- witamina B12 (kobalamina) – znajdziesz ją przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, rybach, jajach, mleku i przetworach mlecznych;
- witamina C – jej bogate źródła to m.in. natka pietruszki, czerwona i żółta papryka, czarne porzeczki, warzywa kapustne, owoce dzikiej róży i owoce cytrusowe.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie wymagają systematycznego dostarczania do organizmu. Ich nadmiar nie jest magazynowany w ustroju – witaminy te są wydalane głównie z moczem.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- witamina A – znajdziesz ją m.in. w pomarańczowych warzywach i owocach, zielonych warzywach liściastych, rybach, jajach, maśle, mięsie i serach;
- witamina D – występuje m.in. w grzybach, tłustych rybach, mięsie, maśle i serach;
- witamina E – jej bogate źródła to m.in. orzechy, oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona, natka pietruszki, tłuste ryby, masło i jaja;
- witamina K – znajdziesz ją m.in. w warzywach kapustnych, zielonych warzywach, olejach roślinnych, soi, serach i fermentowanych produktach mlecznych.
Witaminy te wchłaniają się z układu pokarmowego razem z tłuszczami, których nie powinno zabraknąć w naszych posiłkach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w tkance tłuszczowej, wątrobie i nerkach. Regularne przyjmowanie wysokich dawek tych witamin może skutkować ich przedawkowaniem (hiperwitaminozą).
Rola witamin w organizmie
Witaminy pełnią wiele funkcji w naszym organizmie:
- są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów – aktywują enzymy niezbędne dla przemian tych związków w organizmie;
- są potrzebne dla prawidłowej gospodarki składników mineralnych w ustroju;
- wpływają na komórki i regulację ich funkcji;
- niektóre z nich (witaminy A, C, E) to cenne przeciwutleniacze – chronią komórki ciała przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego i wolnymi rodnikami.
Zapotrzebowanie na witaminy
Jeżeli nie spożywamy dostatecznej ilości witamin, w organizmie mogą wystąpić objawy spowodowane ich niedoborem. Symptomy hipowitaminozy to m.in.:
- obniżona odporność,
- zmęczenie i problemy ze snem,
- trudności z koncentracją,
- problemy ze wzrokiem i stanem jamy ustnej,
- problemy skórne,
- osłabione włosy i paznokcie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy nie jest takie samo dla wszystkich grup wiekowych. Dla ustalenia optymalnego zapotrzebowania na witaminy należy również uwzględnić płeć, masę ciała, aktywność fizyczną i stan fizjologiczny organizmu. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiedniej podaży witamin z dietą, z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju witaminy, które możemy kupić w aptekach.
Witaminy dla dzieci
W przypadku dzieci warto zadbać szczególnie o:
- witaminę D, ważną dla zdrowia kości,
- witaminę C, która wspiera naturalną odporność organizmu,
- witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowego rozwoju.
U dzieci można również rozważyć stosowanie preparatów multiwitaminowych, czyli specjalnie skomponowanych, kompleksowych zestawów witamin.
Witaminy dla dorosłych
Zapotrzebowanie na witaminy u osób dorosłych należy dopasować do stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb. Każdy z nas powinien dbać przez cały rok o przyjmowanie witaminy D – również latem, kiedy smarujemy skórę kremem z filtrem UV.
O witaminach powinny pamiętać zwłaszcza:
- kobiety w okresie ciąży – dla prawidłowego rozwoju płodu szczególnie ważna jest suplementacja kwasu foliowego w pierwszych miesiącach ciąży. Należy również unikać zwiększonej podaży witaminy A – zarówno w pożywieniu, jak i w formie suplementów diety;
- osoby na diecie wegańskiej – ważna jest dla nich suplementacja witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Weganie często mają również większe zapotrzebowanie na witaminę D.
- osoby z problemami skórnymi – m.in. trądzikiem, słabą kondycją skóry, włosów i paznokci.
Osoby dorosłe również mogą rozważyć przyjmowanie produktów multiwitaminowych – są one dedykowane kobietom i mężczyznom w różnych grupach wiekowych.
Witaminy dla seniorów
Spadek apetytu i dolegliwości trawienne u seniorów często sprawiają, że ich jadłospis staje się monotonny. Uboga dieta nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na witaminy. Seniorzy
potrzebują profesjonalnego wsparcia. Konsultacja z lekarzem bez wątpienia pomoże dobrać właściwy preparat witaminowy, a także wykluczyć ryzyko jego interakcji z przyjmowanymi na co dzień lekami.
Przyjmowanie niedostatecznej ilości witamin może prowadzić do groźnych w skutkach niedoborów. Zdrowa dieta i racjonalna suplementacja pomogą ci skutecznie zadbać o prawidłowy poziom witamin w organizmie. W zdrowym ciele zdrowy duch! Tej zasady warto trzymać się zawsze, nie tylko na początku 2023 r. Jeśli potrzebujesz wsparcia przy prawidłowym zbilansowaniu diety – nie wahaj się skorzystać w pomocy lekarza lub dietetyka.
Źrodła:
- Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t 1. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2010.
- Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, red. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K, Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.