Kilkadziesiąt lat temu pojawiły się informacje, że jaja są niezdrowe, uzasadniono to faktem, że posiadają sporo cholesterolu, straszono, że jedzenie więcej niż czterech jaj tygodniowo źle wpływa na układ krwionośny. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło, wielokrotnie broni się jajka, pokazując ich zbawienne właściwości.
Mocne strony jaj
Jajka mogą dać nam wiele dobrego – białka, witaminy, minerały czy tłuszcz to tylko kilka z ich kluczowych właściwości. Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania:
- białko – jajko dostarcza ok. 6,3 g białka z najbogatszym zestawem aminokwasów ze wszystkich spożywanych produktów. Żółtko zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka;
- witaminy – jaja zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem witaminy C, bogate są natomiast w witaminy z grupy B, a także wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach;
- minerały – wśród nich są, np.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen, fluor;
- tłuszcz – na 5 g tłuszczu w jednym jajku TYLKO 0,1 g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (czyli te niekorzystnie wpływające na nasz organizm);
- karotenoidy - beta-karoten, kryptoksantyna, luteina i zeaksantyna. Dwa ostatnie to jedyne karotenoidy obecne w ludzkim oku. Mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i zapobiegają degeneracji plamki żółte;
- cholina – zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Cholesterol w jajkach
Powyższe fakty jednoznacznie wskazują że postawiona dawniej teza jest niesłuszna. Przyznać jednak należy, że w jajkach faktycznie jest sporo cholesterolu, ale znajduje się w nich również lecytyna, która dba o jego odpowiedni poziom.
Ciekawostka dla osób zmagających się z nadwagą...
Jajko zjedzone na śniadanie pomaga schudnąć, zawarte w nim tłuszcz i białko sprawiają, że pojawia się uczucie sytości, nie ma więc napadów głodu i objadania się podczas dnia.
Wszechstronne zastosowanie jajek
Jaja mają więc same atuty – są bardzo zdrowe, ogólnodostępne, tanie i można przyrządzić je na wiele sposobów (szybko i łatwo). Przyrządzając jajka na różne sposoby, unikniemy monotonii – jajka na miękko, faszerowane, omlet, jajecznica, jajka po wiedeńsku – to zaledwie kilka przykładów dań z jajkami w roli głównej. Warto zadbać, by na stałe zagościły w naszej diecie. Najłatwiej strawią się jajka podane na miękko lub w postaci jajecznicy zrobionej na parze. Podczas wyboru jajek należy zwrócić uwagę na kod systemu hodowli, w jakim chowane są kury. Im ten kod niższy, tym jaja zdrowsze (0 – produkcja ekologiczna, 1 – chów na wolnym wybiegu, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy).