Spiruliną nazywamy rodzaj mikroskopijnych zielono-niebieskich alg mających kształt spirali. Walory odżywcze spiruliny doceniali Aztekowie i mieszkańcy Afryki. Naturalnym środowiskiem dla tych alg są jeziora Meksyku i Afryki. Ze względu na wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego nazywa się ją mlekiem Matki Ziemi. Nie znaleziono dotąd innego produktu, który byłby bogatszy w substancje odżywcze.
Co zawiera spirulina?
W jej skład wchodzą: witaminy C, D, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, białko (18 aminokwasów), minerały (m.in. cynk, magnez, potas, selen, żelazo, miedź, mangan), nienasycone kwasy tłuszczowe. Tylko w spirulinie znajduje się barwnik- fitocyjanina, który razem z chlorofilem działa przeciwzapalnie, antyalelgicznie i oczyszczająco.
Jak działa spirulina?
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Obniża stężenie cholesterolu we krwi.
- Oszcza organizm z toksyn, metali ciężkich, pestycydów.
- Stymuluje tworzenie komórek szpiku kostnego.
- Poprawia wzrok.
- Działa alkalizująco – przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciw wirusowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo.
- Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Poprawia trawienie, usuwa zaparcia.
- Jest dobrym źródłem żelaza – polecana jest osobom z anemią.
- Zwalcza wolne rodniki.
- Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UVA.
- Polecana dla osób odchudzających – hamuje apetyt.
- Poprawia pamięć i koncentrację.
Spirulina a inne produkty spożywcze – porównanie.
Spirulina zawiera:
- 3 razy więcej wapnia niż mleko,
- 4 razy więcej białka niż tofu,
- 23 razy więcej żelaza niż szpinak,
- 39 razy więcej beta-karotenu niż marchew.
Wystarczy 4-10 g spiruliny dziennie by zauważyć efekty.
Spirulina dostępna jest w postaci proszku i tabletek. Proszek można dodawać do wielu dań np. koktajli, twarożku, jogurtu. Ma lekko orzechowy, nieco rybny posmak.
Bogactwo składników odżywczych spiruliny sprawia, że jest ona szczególnie polecana sportowcom, wegetarianom, a także osobom przewlekle chorym.
Nie poleca się spiruliny dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz osobom chorym na fenyloketonurię.
Źródła zdjęć:
- https://www.instagram.com/p/BEno8TtNXw4/
- https://www.instagram.com/p/BEmdEuHFzTq/