Diety cud nie działają i powodują efekt jo-jo – dlaczego? Istnieją nawet diety, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia – których z nich unikać? I w końcu, na jaką dietę należy się zdecydować, abyśmy mogli oczekiwać faktycznie dobrych efektów?
Czy dieta cud istnieje?
Przeglądając internet czy różne kolorowe magazyny niemalże na każdym kroku możemy natrafiać na najróżniejsze „cudowne diety", które mają pozwolić nam na szybkie osiągnięcie swojej idealnej sylwetki, oczywiście bez wkładania w to żadnego większego wysiłku. Każdy rozsądny czytelnik przynajmniej pomyśli jednak o tym, że w rzeczywistości może to być jedynie zwykły chwyt marketingowy albo po prostu kłamstwo. Mimo to jednak w głowach pojawia się również nadzieja, że dzięki zastosowaniu kolejnego „cudownego" sposobu na odchudzanie szybko będziemy mogli pozbyć się wszystkich naszych niechcianych kilogramów. Co sprawia zatem, że za każdym razem dajemy się na to nabrać?
Zgubienie zbędnych kilogramów lub utrzymanie z trudem wypracowaną wagę jest jednym z najważniejszych – i zdaniem specjalistów najtrudniejszych – celów zdrowotnych w życiu każdego człowieka. Dowodem na to jest fakt, że do dnia dzisiejszego medycyna stale poszukuje skutecznych sposobów na przezwyciężenie ogromnej fali otyłości, jaka dotyka wiele społeczeństw na świecie. Otyłość jest dziś zaliczana do najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Mimo wielu wysiłków liczba osób zmagających się z nadwagą, zamiast maleć – systematycznie wzrasta. Co bardziej niepokojące, tendencja ta jest widoczna również wśród dzieci.
Jak zdrowo schudnąć?
Skuteczne schudnięcie i wypracowanie u siebie wymarzonej sylwetki jest dość trudne, choć w rzeczywistości wszystko sprowadza się tu wyłącznie do jednej kwestii – utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego. Rzeczywiście dobra dieta powinna zatem opierać się na zasadach prawidłowego żywienia, choć niemniej istotne jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Konieczne jest przygotowanie dla siebie jadłospisu, który będzie dostarczał naszemu organizmowi podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białko. Niemniej istotne są także składniki mineralne oraz witaminy. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia jedynie dzięki sięganiu po zróżnicowane produkty spożywcze w dokładnie określonych proporcjach. Najlepiej jest skorzystać tutaj z klasycznej piramidy zdrowego żywienia. W "cudownych dietach" bardzo często spotykamy się albo z niedoborami, albo z nadmiarami niektórych składników odżywczych. Dłuższe stosowanie się do takich zasad może jednak prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, bowiem nasz organizm zwyczajnie nie może wówczas funkcjonować w pełni prawidłowo.
Jakich diet unikać?
Istnieje cały wachlarz diet lub ich rodzajów, których koniecznie musimy unikać. Do tego grona zaliczają się między innymi diety jednoskładnikowe – nieważne, czy ma to być dieta kapuściana, ryżowa, ananasowa czy jakakolwiek inna. Diety takie z samego swojego założenia nie są w stanie dostarczyć do organizmu wszystkich składników potrzebnych do jego prawidłowego działania. Nie możemy zbudować swojej diety na przykład wyłącznie na jednym gatunku warzyw; co prawda otrzymamy tutaj pewne istotne dla nas witaminy, ale jednocześnie szybko zaczną się niedobory innych. W diecie mlecznej brakuje nam z kolei błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Sporą popularnością cieszy się także dieta białkowo-tłuszczowa, w której najważniejszą rolę odgrywają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Stosowanie jej przez dłuższy czas może poważnie zwiększać ryzyko miażdżycy, licznych chorób wątroby czy powstawania kamieni nerkowych. Nieco łagodniejszą i znacznie ostatnio popularniejszą jej odmianą jest tak zwana dieta Dukana, czyli proteinowa. Zakłada ona zmniejszenie ilości warzyw, produktów zbożowych oraz owoców; opiera się przede wszystkim na białku pochodzenia zwierzęcego. Wielu ekspertów zgadza się co do tego, że dłuższe jej stosowanie prowadzi między innymi do chorób nerek, wątroby oraz sercowo-naczyniowych.
Co więcej, większość diet tego typu z góry odrzuca możliwość łączenia ze sobą niektórych produktów pochodzących z odmiennych grup. Niestety, wszyscy naukowcy zgadzają się co do tego, że taki zakaz jest właściwie bez sensu, nie ma żadnego realnego uzasadnienia – równocześnie przestrzegając go, znacznie sobie szkodzimy i ograniczamy sobie dostęp do wielu istotnych składników odżywczych.
Wielu ludzi w pogoni za idealną wagą decyduje się nawet na głodówki – nikomu rozsądnemu nie musimy chyba mówić o tym, że jest to naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia. Trwająca choćby kilka dni głodówka szybko prowadzi do poważnych niedoborów wszystkich składników odżywczych. Coś takiego powoduje z kolei zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów w ludzkim organizmie – przede wszystkim serca i nerek. Niedobór potasu, magnezu, sodu oraz innych składników mineralnych także jest bardzo niebezpieczny. Pod żadnym pozorem nie wolno się na to decydować, bowiem w niektórych przypadkach może to prowadzić nawet do śmierci.
Dieta cud – prawda czy mit?
Nie istnieją absolutnie żadne naukowe dowody potwierdzające to, że „diety cud" mogą nam przynieść jakiekolwiek realne korzyści. Ba, nauka nie jest nawet w stanie potwierdzić tego, że są one dla nas bezpieczne. Nie należy zatem im ufać; o wiele lepiej jest trzymać się zasad zdrowego odżywiania i zadbać o odpowiednią aktywność fizyczną. W taki sposób, przy odpowiednim wysiłku, po jakimś czasie wypracujemy u siebie rzeczywiście wymarzoną sylwetkę.