Zdrowsze zamienniki białego cukru – który z nich wybrać?

Zdrowsze zamienniki białego cukru – który z nich wybrać?

Trudno zupełnie wyeliminować cukier z codziennej diety, ponieważ oznacza to pozbycie się walorów smakowych ulubionych potraw. Spożywanie nadmiernej ilości cukru przekłada się na kłopoty z otyłością, cukrzycę oraz inne problemy zdrowotne. Chcąc zadbać o zdrowie i zarazem pozostawić w kuchni słodki smak, warto sięgnąć po zamiennik białego, rafinowanego cukru. A jest w czym wybierać.

Słodkie uzależnienie

Zupełne pozbycie się cukru rafinowanego z diety jest możliwe, ale wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Nie sposób też wyobrazić sobie kuchni bez dodatku słodyczy. Biały cukier działa na organizm pobudzająco, a oprócz tego wytwarza hormon szczęścia, czyli serotoninę. Dlatego jedzenie słodyczy wprawia w tak dobry nastrój. Mimo to nie warto poświęcać zdrowia dla chwili radości – biały cukier jest jednym z najniebezpieczniejszych dodatków. Nie bez przyczyny lekarze nazywają cukier „białą śmiercią”. Spożywanie go w nadmiernych ilościach przyczynia się do nadwagi, a następnie otyłości, skutkuje rozwojem cukrzycy oraz wzrostem indeksu glikemicznego, wpływa na rozwój chorób wieńcowych i pogarsza pracę żołądka. Nie trzeba więc przekonywać do tego, by sięgnąć po słodki, ale znacznie zdrowszy zamiennik.

Naturalnie słodka stewia

Zdrowym zamiennikiem dla białego cukru będzie stewia, znana ze swej naturalnej słodyczy. Jest znacznie słodsza niż cukier (nawet do 300 razy) i niemal zupełnie pozbawiona kalorii, co powinno zachęcić osoby dbające o linię. Bogata jest za to w minerały, między innymi chrom, magnez i wapń. Już to wystarczy, by kostkę białego cukru zastąpić stewią. Należy jednak uważać, po jaki produkt sięgać. Przy zakupie białej, sproszkowanej stewii ma się do czynienia z jej przetworzoną wersją, pozbawioną wartości odżywczych. Lepiej zdecydować się na stewię suszoną. Słodki ekstrakt ze stewii uzyskuje się z gotowanych liści. Wystarczy kropla, by nadać kawie lub herbacie nieco słodyczy. Stewia nadaje się również do przyrządzania wypieków i deserów, świetnie zastępując biały cukier.

Syrop z liści klonu nie tylko do naleśników

Popularną w Stanach Zjednoczonych alternatywą dla cukru jest syrop klonowy. Uzyskiwany dzięki naturalnym metodom z pnia klonu ma złotawy odcień, jest bardzo słodki, ale lekkostrawny, a do tego bogaty w sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Zawiera znacznie mniej kalorii i cieszy podniebienie niebanalnym, lekko korzennym smakiem. Dlatego syrop klonowy z powodzeniem może zastąpić biały cukier podczas codziennych posiłków. Nadaje się nie tylko do polewania naleśników. Będzie idealnym dodatkiem do ciast, deserów czy jogurtów, czyli wszystkich tych potraw, którym przyda się nieco słodyczy. 

Syropy owocowe zamiast cukru

W poszukiwaniu zamiennika białego cukru nie sposób przejść obojętnie obok syropów owocowych, które stosuje się jako dodatek do herbaty, deserów lub słodkich potraw obiadowych. Wytwarzane z różnorodnych owoców stają się gęste, słodkie i do tego bardzo zdrowe. Rodzajów jest bardzo wiele – malinowy z dodatkiem miodu, żurawinowy, z czarnego bzu czy pigwy. Każdy z nich charakteryzuje się innym aromatem, z nutami kwasowości oraz posmakiem ziół. Zamiast sięgać po cukier, znacznie zdrowiej posłodzić herbatę lub polać naleśniki owocowym syropem. Maliny, pigwa, czarny bez oraz żurawina wzmacniają odporność organizmu i dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, w tym witaminę C i A.

Lek i słodycz w jednym

Miód to produkt, który należy się ogromny szacunek. Nie dość, że jest produktem naturalnym i niemal długowiecznym, to na dodatek aż kipi od witamin i minerałów. Potas, cynk, wapń, żelazo i magnez, a także witamina C oraz B, chronią przed rozwojem chorobotwórczych bakterii i wirusów, działają przeciwzapalnie, spożywanie miodu zaleca się więc w okresie zmniejszonej odporności. Dlaczego więc nie włączyć miodu do codziennej diety? Jest on co prawda kaloryczny, ale wystarczy łyżeczka dziennie, by uzupełnić niedobór minerałów i pozytywnie wpłynąć na organizm. Najlepiej sięgnąć po miód ze sprawdzonej hodowli. Jako zamiennik białego cukru sprawdzi się miód wielokwiatowy, lipowy lub gryczany. Dla osób szczególnie dbających o zdrowie świetną opcją będzie miód z dodatkiem pszczelego propolisu.

Cukier z kory brzozy

Czy zamiennikiem dla białego cukru może być wyłącznie miód lub syrop? Dla osób, które wolą cukier w formie sypkiej, poleca się ksylitol – naturalny cukier brzozowy. Jest równie słodki co cukier rafinowany, ale znacznie mniej kaloryczny oraz uboższy w węglowodany. Cukier brzozowy stanowi alternatywę dla diabetyków – posiada niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą. A ponieważ swym wyglądem i smakiem przypomina cukier biały, z powodzeniem można dokonać zamiany i szybciej odzwyczaić się od dotychczasowego słodzika. Co ważne,  ksylitol (podobnie jak miód) wykazuje właściwości bakteriobójcze, wzmacnia układ immunologiczny oraz przyspiesza regenerację ran. 

Decyzja o stosowaniu zamiennika białego cukru powinna być stanowcza, ale wprowadzana stopniowo, by organizm przyzwyczaił się do nowego sposobu słodzenia potraw. Chcąc poprawić jakość spożywanych potraw i zarazem kontrolować ilość zjadanego cukru, warto sięgnąć po zdrowe przekąski, na przykład suszone figi lub suszone jagody goji. W formie drugiego śniadania sprawdzą się także orzechy włoskie, z kolei orzechy pinii mogą stać się dodatkiem do obiadu w stylu śródziemnomorskim.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.