Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W porannym zamieszaniu wiele osób jednak o tym zapomina i wychodzi z domu z pustym żołądkiem. Bez odpowiedniej dawki energii w postaci zbilansowanego śniadania, stajemy się senni, apatyczni oraz pozbawieni motywacji do pracy. Rezygnacja z pierwszego posiłku może również przyczynić się do osłabienia odporności organizmu, zwiększenia ryzyka chorób serca, a także stresu. Zdrowy nawyk jedzenia śniadania, warto zatem wprowadzić do swojej porannej rutyny.
Po pierwsze: energia na cały dzień
O korzyściach płynących z jedzenia śniadania wiedzą przede wszystkim rodzice dzieci w wieku szkolnym. Maluchy, które rozpoczynają lekcje z pustymi żołądkami, bardzo często skarżą się na ospałość, dekoncentrację, zmęczenie oraz złe samopoczucie. Nie inaczej jest w przypadku osób dorosłych. Objawy te mają związek z obniżeniem stężenia glukozy we krwi, która jest prawdziwym paliwem energetycznym dla organizmu, a w szczególności mózgu. Uczucia zmęczenia nie zniwelują napoje bogate w kofeinę. Śniadanie jest elementem niezbędnym dla wydajności oraz zapotrzebowania kalorycznego. Aby uniknąć napadów głodu w ciągu dnia, najlepiej jest zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu.
Po drugie: szybki metabolizm i szczupła sylwetka
Niejedzenie śniadań obniża pracę metabolizmu oraz skutkuje napadami głodu w ciągu dnia i wieczorem. Osoby, które o poranku piją tylko kawę, chętniej sięgają po niezdrowe przekąski, co przekłada się na dodatkowe kilogramy. Klienci dietetyków i specjalistów po kursie dietetyki w Krakowie, często są przekonani o tym, że rezygnacja z jednego posiłku przybliży ich do wymarzonej sylwetki. To powszechny mit, przez który łatwo wpaść w błędne koło – pominięcie śniadania kończy się zazwyczaj zjedzeniem obfitej kolacji, co sprzyja brakowi apetytu po przebudzeniu. Jedzenie śniadań każdego poranka jest niezbędne w procesie redukcji masy ciała oraz w walce z nadwagą i otyłością. Osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce, powinny o tym pamiętać.
Po trzecie: śniadanie jest kluczem do zdrowia
Dobrze zbilansowane śniadanie ma doskonały wpływ na zdrowie. Pełnowartościowy posiłek powinien zawierać produkty bogate w białko (np. jajka, tofu, twaróg), zboża (ciemne pieczywo, płatki jaglane, owsiane, gryczane), a także świeże warzywa i owoce. Białko niweluje uczucie głodu w ciągu dnia, a także zapewnia sytość. Błonnik wydłuża proces trawienia, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu stałej masy ciała. Świeże owoce i warzywa to także zastrzyk cennych witamin na cały dzień. W ułożeniu zbilansowanych posiłków, w tym śniadań, pomogą dietetycy oraz osoby, które ukończyły kursy dietetyczne. Przy wyborze specjalisty warto zwrócić uwagę na jego wykształcenie (np. ukończenie studiów wyższych lub szkoły policealnej w Krakowie), posiadane certyfikaty oraz doświadczenie. Dzięki temu pacjent może być pewien, że ma do czynienia z ekspertem w swojej dziedzinie.
Po czwarte: wysoka odporność
Podczas komponowania śniadania, warto zwrócić uwagę na produkty bogate w witaminę C. Jej bogatym źródłem są m.in. szpinak, roszponka, natka pietruszki, czerwona papryka oraz cytrusy. Szklanka soku pomarańczowego do porannego posiłku wpłynie korzystnie nie tylko na odporność, ale także samopoczucie. Zastrzyk odporności zapewnią również płatki owsiane, które zawierają beta-glukan, czyli błonnik o niezwykle dobroczynnych właściwościach. Udowodniono, że stymuluje on fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii i wirusów, zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych, a także wspomaga wydalanie toksyn.
Po piąte: dobry humor
To, w jaki sposób rozpoczniemy poranek, będzie miało wpływ na nasz nastrój w ciągu dnia. W lepszym zniesieniu stresu i napięcia bez wątpienia pomoże dostarczenie organizmowi niezbędnych produktów odżywczych. Posiłek warto ładnie podać – nie bez powodu mawia się, że człowiek je oczami. W miarę możliwości warto go również celebrować i nie jeść go w pośpiechu, lecz delektować się każdym kęsem oraz chwilą dla siebie.