Figa na zdrowie!

Figa na zdrowie!

Figi to owoce, które w naszym kraju nie są jeszcze szczególnie popularne, a szkoda! Mają one bowiem pozytywny wpływ na nasze serca, układ trawienny oraz są w stanie obniżyć zbyt wysoki cholesterol.

Figi lepsze od złota 

Figi to oczywiście owoce rosnące na drzewach figowych. Z reguły są one bardzo wysokie, czego potwierdzeniem jest fakt, że niektóre z nich mogą mieć nawet 30 metrów wysokości. Drzewa te wywodzą się z Azji Mniejszej oraz krajów śródziemnomorskich, ale są także spotykane w takich krajach jak Indie, Hiszpania oraz Gruzja. Figi można jeść zarówno na surowo, jak i po ich przetworzeniu, a dojrzałe owoce przypominają kształtem znane nam gruszki. Ich kolor może być różny, dlatego znajdziemy figi o barwie zielonej, fioletowej albo brązowej.
Już starożytni grecy doceniali walory odżywcze fig, dlatego mówi się, że były bardziej wartościowe  aniżeli złoto. Zajadali się nimi atleci, a także stanowiły składnik przy pomocy którego dosładzano wszelkiego typu potrawy w tamtym czasie.

Zastosowanie fig w kuchni 

Jeśli weźmiemy do ręki dojrzałą figę, od razu zauważymy, iż jest ona mięciutka oraz niezwykle aromatyczna. Jako składnik potraw, świetnie uzupełnia wszelkiego rodzaju sałatki, ciasta (w postaci bakalii), ale możemy z niej również przyrządzić pyszne konfitury, dżemy czy konserwy. Niektórzy mogą też używać fig do przygotowania tradycyjnego suszu na Boże Narodzenie.

Figa – moc witamin 

W figach znajdziemy mnóstwo wartościowych witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, PP, a także karoten. Co ciekawe, jeśli zjemy 100 g fig, nasz organizm otrzyma tyle wapnia, ile zapewnia mu szklanka mleka. Jako doskonałe źródło wapnia, figi zalecane są zatem jako składnik diety dzieci, osób borykających się z osteoporozą oraz kobiet, które przechodzą menopauzę. Oprócz tego w figach znajdziemy też mnóstwo soli mineralnych – fosforu, magnezu, cynku oraz potasu.

Figi na lepsze trawienie 

Figi mają najwięcej błonnika pokarmowe ze wszystkich owoców, dlatego doskonale wpływają na poprawne funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Mają działanie antyrakotwórcze, redukują ryzyko wystąpienia zaparć, a zawarta w nich witamina B6 odkwasza i odtruwa nasz organizm.

Figi na mocne serce 

Figi to owoce, którymi powinna się zajadać każda osoba, która ma problemy z sercem. Obniżają bowiem cholesterol, pomagają walczyć z nadciśnieniem, a także wzmacniają nasze serce oraz naczynia wieńcowe.

Figa – naturalny afrodyzjak 

Niektóre plemiona wierzą, że spożywanie fig może wyleczyć bezpłodność oraz zwiększyć laktację. To, co jednak wiemy na pewno, to fakt, iż figi zdecydowanie poprawiają wytrzymałość seksualną. Oznacza to, że są idealne dla panów, którzy mają problemy z erekcją.
 

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.