Kasza jaglana - jak jej nie kochać?

Kasza jaglana - jak jej nie kochać?

Nie można poddać wątpliwości, iż kasze stopniowo wracają do naszych łask. Dietetycy od lat podkreślają znaczenie produktów zbożowych w codziennej diecie - to właśnie one stanowią podstawę piramidy żywienia. Kasza jaglana, choć rzadko gości na polskim stole, jest zdecydowaną królową wśród wszystkich kasz!

Nie można poddać wątpliwości, iż kasze stopniowo wracają do naszych łask. Dietetycy od lat podkreślają znaczenie produktów zbożowych w codziennej diecie - to właśnie one stanowią podstawę piramidy żywienia. Kasza jaglana, choć rzadko gości na polskim stole, jest zdecydowaną królową wśród wszystkich kasz! Co decyduje o fenomenie tego produktu? Dlaczego prekursorzy zdrowego stylu życia zachęcają do wdrążenia kaszy jaglanej do jadłospisu? 

Kasza jaglana to przede wszystkim bogactwo wielu cennych witamin, bez których nasz organizm - choć często samowystarczalny- nie mógłby właściwie funkcjonować. Okazuje się, że potocznie nazywana "jaglanka" to źródło żelaza. Niedobór tego związku mineralnego to nie tylko łamliwe włosy czy paznokcie, ale również problemy z koncentracją, a nawet początki anemii!

O kaszy jaglanej można mówić naprawdę wiele. Błędem byłoby nie wspomnieć, iż produkt ten to źródło krzemu, który dba o nasze kości, stawy i paznokcie. Krzem to również w pełni naturalny "eliksir  młodości". Dieta obfitująca w ten pierwiastek daje gwarancję elastycznej i jędrnej skóry, której procesy starzenia nie są straszne.

Coraz częściej zastępujemy żywność nafaszerowaną sztucznymi "ulepszaczami" czymś zdrowym - czymś, co nie tylko dobrze smakuje, ale przede wszystkim sprzyja zdrowiu. Kasza jaglana może stanowić niezwykle ciekawą inspirację w kuchni! Znakomicie smakuje na słodko w towarzystwie jabłek i innych owoców. 

Fenomen jaglanki jest jak najbardziej uzasadniony. To nie tylko raj dla kubków smakowych, ale przede wszystkim inwestycja w zdrowie. Kasza jaglana stanowi bogactwo wielu cennych witamin i związków mineralnych. Co ciekawe, to bezglutenowy produkt, który z powodzeniem może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię!

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.