Większość z nas chyba nie wyobraża sobie jadalnych potraw z dodatkiem kwiatów takich jak czarny bez, mniszek lekarski czy nasturcja. Tymczasem okazuje się, że są one w stu procentach jadalne; lista możliwych ich zastosowań wykracza zatem daleko poza stosowanie ich jako zwykłą dekorację.
Kwiaty mogą być ponadto przygotowywane na wiele różnych sposobów – możemy je gotować, suszyć, zjadać na surowo lub kandyzować. Warto docenić ich właściwości, bowiem doskonale wpływają one na nasze zdrowie; są przede wszystkim bogatym źródłem cennych dla nas witamin.
Które kwiaty są jadalne?
Oprócz naszego oka kwiaty mogą doskonale cieszyć również nasze podniebienie. Przy odpowiednim zastosowaniu będą one świetnym uzupełnieniem i wzbogaceniem całego naszego codziennego jadłospisu. Stokrotka, mniszek lekarski, nasturcja czy koniczyna łąkowa to fantastyczne uzupełnienie każdej smacznej sałatki.
- Stokrotki są bogatym źródłem flawonoidów. Zawierają także białko, zdrowe dla naszego organizmu cukry oraz beta-karoten; nie brakuje w nich również witaminy C oraz soli mineralnych.
- Mniszek lekarski – bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, D oraz A. Nie brakuje w nim beta-karotenu i licznych minerałów, takich jak potas. Ma działanie moczopędne, często zaleca się go również przy dolegliwościach wątroby oraz związanych z układem trawiennym.
- Nasturcja także posiada wiele doskonałych wartości odżywczych. Zawiera przede wszystkim wiele mikroelementów, a także witaminę C i sole mineralne. Liczne badania wykazały również jej działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybiczne. Doskonale wpływa także na nerki, woreczek żółciowy, wątrobę oraz drogi moczowe.
- Koniczyna łąkowa jest zdaniem niektórych ludzi najsmaczniejszym kwiatem jadalnym. W jej składzie znajdziemy między innymi olejki eteryczne, karoten, garbniki oraz witaminy C i E. Świetnie wpływa na ludzki układ trawienny.
- Bratki to natomiast fantastyczne źródło związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak flawonoidów, witaminy C, karotenoidów oraz polifenoli.
Dania z kwiatów
Istnieje bardzo wiele ciekawych pomysłów na dania z kwiatów. Fiołki mogą być na przykład składnikiem doskonałego syropu do herbaty, stokrotki można kandyzować, magnolie zaś nadają się do marynowania. Wielu z nas pewnie nie zdaje sobie z tego sprawy, ale kwiaty w sztuce kulinarnej obecne są już od bardzo długiego czasu. Stosowane są powszechnie na wielu kontynentach – w Europie szczególną popularnością cieszą się między innymi we Francji.