Około 80% z nas nie toleruje dobrze mleka krowiego, zapewne większość z nas nawet o tym nie wie. Dzieje się tak, ponieważ nie każdy posiada enzym rozkładający laktozę. W tej sytuacji należy odstawić produkty mleczne – mleko, jogurty, serki wiejskie, itp. Nie oznacza to jednak całkowitego wyeliminowania nabiału z diety, można bowiem zastąpić go mlekiem roślinnym.
Jak rozpoznać, że nasz organizm nie toleruje laktozy?
Jest to najczęstsza nietolerancja pokarmowa, a jej objawy mogą być różne i nie zawsze są widoczne od razu po spożyciu nabiału. Jeśli masz częste bóle brzucha, zaparcia, biegunki, kolki, oddawanie nadmiernej ilości gazów, nudności oraz wymioty – mogą to być objawy nietolerancji laktozy. Towarzyszą jej również problemy z cerą, zmęczenie, bóle mięśni. W takiej sytuacji dla własnego samopoczucia i, przede wszystkim, zdrowia, należy zrezygnować z tradycyjnego nabiału. Alternatywą jest mleko roślinne, „mleko” w tym przypadku jest terminem umownym, jest to po prostu napój roślinny. Na rynku jest ich mnóstwo, możliwości co do smaku i rodzaju są naprawdę bardzo duże. Mogą być to napoje z orzechów, roślin strączkowych, ziaren lub zbóż.
Właściwości i zastosowanie mleka roślinnego
Spożywając mleko roślinne, należy zapoznać się z korzyściami, jakie niesie za sobą wprowadzenie go do diety. Przede wszystkim jest ono źródłem wielu pierwiastków i witamin. Idealnie sprawdzi się u osób mających wolny metabolizm, a także u wegan i wegetarian. Znacznie ułatwi trawienie. Warto wspomnieć, że oprócz braku laktozy, w jego składzie nie znajdziemy również cholesterolu. Atutem mleka roślinnego jest fakt, że można zastosować je do wielu potraw – zarówno zimnych, jak i ciepłych. Świetnie sprawdzi się jako składnik deseru, napoju (np. cappuccino z mlekiem sojowym lub kokosowym), zup , mięs, owsianek czy naleśników. Podczas kupowania mleka roślinnego koniecznie zwróć uwagę na jego skład – ważne, by nie był nafaszerowany sztucznymi wypełniaczami. Nie myl go z mlekiem smakowym! To drugie jest pełne cukru i sztucznych barwników.
Przeczytaj również: Po co dziecku mleko?
Z czego przyrządzić mleko roślinne?
Niestety mleko roślinne jest dość drogie, to może odstraszać. Rozwiązanie jest jedno – przyrządź je samodzielnie w domu. Lista produktów, z których można przygotować mleko roślinne, jest długa, oto kilka przykładów:
- soja;
- ryż;
- sezam;
- owies;
- kokos (wiórki kokosowe);
- orzechy włoskie lub kokosowe;
- migdały;
- orzechy nerkowca;
- kasza jaglana.
To zaledwie kilka możliwości, jest ich znacznie więcej. Najpopularniejszymi mlekami roślinnymi są: mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe oraz mleko kokosowe.
By pokazać, jak łatwo jest przyrządzić zdrowe mleko roślinne w domu, spójrz na przepis na mleko kokosowe:
Składniki:
- 4 szklanki wody (najlepiej filtrowanej);
- 2 szklanki wiórków kokosowych;
Sposób przygotowania: Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia, wsyp wiórki i gotuj przez chwilę. Następnie zmiksuj uzyskaną masę tak, by była jednolita. Otrzymane mleko odcedź przez sitko, przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Przed otwarciem – wstrząśnij.