Wątroba jest niezwykle ważnym organem. To jeden z największych narządów, a w jego wnętrzu znajdujemy całe mnóstwo hepatocytów. To komórki odpowiedzialne za przetwarzanie składników odżywczych w substancje, które łatwiej jest przyswoić. Drugą rolą jest odtruwanie organizmu. Usuwanie nadmiaru toksyn, które dostarczane są wraz z pożywieniem, ale i przez czynniki środowiskowe. Wątroba produkuje żółć, heparynę i niektóre białka odpornościowe. To w niej gromadzony jest glikogen, spore ilości żelaza oraz przechowywane są witaminy, takie jak A, D czy B12. Tak duża różnorodność ról, jaką pełni wątroba, wymusza na nas szczególną dbałość o ten organ. Jak sobie z tym poradzić?
Wątroba – to jej szkodzi!
Długotrwale działając czynnikami, które dla wątroby nie są wskazane, doprowadzamy do stanów zapalnych. Te zaś przekształcają się w zwłóknienia, a ostatecznie dochodzi do marskości wątroby. Dbałość o codzienną dietę, aktywność fizyczną i porzucanie używek, to tylko część z zadań, jakie przed nami stają. Musimy jednak postawić na regularne działania, bo choć wątroba wykazuje silne właściwości regenerujące, to nadmiar negatywnych czynników i etap marskości wątroby, są dla niej największym zagrożeniem. Na takim etapie uporanie się ze zgubnymi skutkami złej diety, nie jest w stanie przynieść pożądanych efektów.
Narząd ten o tyle jest dla nas problematyczny, że jedynie u 30% osób pojawiają się wyraźnie objawy, wskazujące na dolegliwości po stronie wątroby. Ponadto jest to narząd nieunerwiony, przez co nie odczuwamy bólu, nawet jeśli coś się dzieje. Uczucie sporego dyskomfortu, gdy pojawiają się wzdęcia bądź ucisk właśnie w okolicy wątroby, to jedynie efekt napierania na otaczające ją narządy.
Na stan wątroby, a co za tym idzie naszego zdrowia, ogromny wpływ ma alkohol. W umiarkowanych ilościach procenty nie szkodzą. Poza tym nie każda osoba, która już nadużywa alkoholu, będzie zmagać się z poważnymi problemami natury medycznej. Jeśli jednak każdego dnia kobieta pozwoli sobie na dawkę 20 gram czystego alkoholu, a mężczyzna 60 gram, nietrudno będzie o uszkodzenie wątroby.
Kolejno w grę wchodzi stosowanie leków, w szczególności przeciwbólowych czy przeciwgorączkowych, które bazują na paracetamolu. Jego powszechna dostępność, jak i występowanie w wielu medykamentach, sprawia że często przekraczamy dopuszczalną dzienną dawkę. Ponadto maksymalny czas stosowania wynosi do pięciu dni, a i tu wielokrotnie nie trzymamy się takich zaleceń.
Na koniec uwagę musimy zwracać na codzienną dietę. Przetworzona żywność, tłuste, smażone potrawy, zbyt duże ilości cukru, a do tego fast foody, to szybka droga nie tylko do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu. Wątroba, zbierając największe dawki toksyn, zostaje w tym momencie naznaczona nadmiarem szkodliwych dla niej substancji, których nie jest w stanie przetworzyć i usunąć w stosownym czasie.
Zróżnicowana dieta
Jak dbać o wątrobę? Poza odstawieniem, lub przynajmniej ograniczeniem używek, uwagę przykładamy do codziennego jadłospisu. W naszej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w białko oraz produkty organiczne, bliżej znane nam, jako bio, eko. O ile pochodzą z pewnych źródeł, można liczyć na wyeliminowanie z nich zanieczyszczeń, które są tak szkodliwe.
Nie zapominamy o warzywach i owocach, a także gruboziarnistych produktach zbożowych. Nie należy przesadzać z grzybami, które nie dość, że są ciężkostrawne, to niestety niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić gatunki jadalne z trującymi. Pamiętamy o tym, by zamiast smażenia wybierać gotowanie, najlepiej na parze, które pozwala zachować maksimum witamin, minerałów i najważniejszych walorów odżywczych wybranych produktów. Uzupełnieniem będzie wypijanie około 8 szklanek wody dziennie.
Polecane produkty
Możemy postawić na dwa produkty, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby – o czym za chwilę. Przy pojawiających się objawach, sugerujących występowanie problemów właśnie od strony omawianego narządu, można skorzystać z preparatów dostępnych bez recepty. Więcej o tym, ale i o dolegliwościach wątrobowych, pod adresem witryny internetowej http://www.essentiale.pl/czy-watroba-boli.
W pierwszej kolejności spróbujmy jednak sięgnąć po naturalne metody. Pomocny będzie ostropest plamisty, który świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Właściwości te zawdzięcza sylimarynie. W zależności od zakupionej postaci ostropest można spożywać w całości bądź mieląc nasiona rośliny.
Prawidłową pracę wątroby wspiera kurkuma. Można liczyć na stymulację procesu żółciotwórczego. Dodatkowo kurkuma korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego.
Mamy zatem sporo możliwości, jak i produktów, które wyłączone z codziennego jadłospisu bądź właśnie do niego włączone, będą w stanie zadbać o naszą wątrobę.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!