Odkwaszanie organizmu w czterech krokach!

Odkwaszanie organizmu w czterech krokach!

Zakwaszenie organizmu to sytuacja, kiedy organizmie doszło do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Staje się tak, gdy przyjmujemy zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym, których organizm nie jest w stanie zneutralizować. Zmęczenie, zgaga, częste wzdęcia, wypadanie włosów, a nawet bóle stawów to najczęstsze oznaki zakwaszenia organizmu. W takiej sytuacji konieczne jest zastosowanie kuracji odkwaszającej organizm i to jak najszybciej. Dziś pokażemy cztery proste kroki do odkwaszenia organizmu.

1. Jedz zielone!

Najważniejszą zasadą na drodze do odkwaszenia organizmu jest spożywanie jak największej ilości zielonych warzyw. Najlepsze z nich to jarmuż, szpinak, trawa pszeniczna, rukola i sałata. Nie zapomnijmy też o pietruszce, kolendrze, pokrzywie i koprze czy spirulinie i chlorelli. Moc zielonych warzyw już niejednokrotnie udowadniały liczne badania im poświęcone. Skutecznie detoksykują one organizm, wzmacniają odporność i dodają nam energii. 

Włącz zielone warzywa do swojej codziennej diety i staraj się zjadać je przynajmniej trzy razy dziennie.

2. Postępuj zgodnie z regułą 20/40.

To bardzo prosta zasada! Oznacza ona, że nie pijemy płynów co najmniej 20 minut przed posiłkiem i 40 minut po posiłku. Nigdy nie powinno się mieszać płynów z pożywieniem- nawet wody! Organizm posiada wszystkie odpowiednie kwasy (w ślinie, żołądku i jelitach), by rozłożyć żywność. Spożycie płynu sprawi, że kwasy te zostaną rozcieńczone, a tym samym staną się nieskuteczne. To najczęstszy powód wzdęć – mieszanie jedzenia z napojami. Tym samym powodujemy dłuższe trawienie pokarmów przez organizm, które skutkuje problemami w wypróżnianiu.

Nie pij (nawet wody) 20 minut przed jedzeniem i 40 minut po jedzeniu.

3. Jedz pokarmy wysoko alkalizujące.

Warzywa, owoce i niektóre orzechy są żywnością alkalizującą. Co ciekawe, owoce takie jak cytryna, pomarańcze czy grejpfrut są właśnie owocami alkalizującymi. Bardzo często, ze względu na kwaśny smak, są one mylnie nazywane zakwaszaczami organizmu. Jest zupełnie odwrotnie! Chcąc odkwasić organizm, możesz jeść je „do woli”. Równie dobrymi odkwaszaczami są ogórki, awokado i rzodkiewka. Natomiast produktami, które powinniśmy zdecydowanie unikać to m.in. wieprzowina, tuńczyk i alkohol.

Podczas odkwaszania organizmu szczególnie unikaj alkoholu!

4. Weź oddech.

Według Mistrza Zielarstwa Dr Kai- nie ma lepszego sposobu na zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie jak codzienny głęboki oddech. Płytkie oddechy nie wpuszczają dużo tlenu, a tym samym przyczyniają się do rozwoju środowiska sprzyjającemu zakwaszeniu organizmu. Długie, głębokie oddechy, dostarczają potrzebny tlen do wszystkich naszych narządów, pomagając w zachowaniu równowagi w naszym wnętrzu. 

Wykonując regularne ćwiczenia oddechowe, zachowasz odpowiedni poziom pH w swoim organizmie.

Komponując menu, które pomoże nam odkwasić organizm, należy pamiętać, by zachować odpowiednie proporcie pomiędzy pokarmami zasadowymi i kwasowymi. 80% dziennego jadłospisu powinno stanowić jedzenie zasadotwórcze. Zmiana stylu życia to pierwszy krok na drodze do odkwaszenia organizmu. Warto zatem włączyć regularną aktywność fizyczną, odpowiednią ilość snu, a przede wszystkim starać się unikać sytuacji wywołujących u nas silny stres. W kuracji odkwaszającej pomoże nam Proszek Zasadowy. Jeśli już włączymy odpowiednią dietę i zadbamy o nasz komfort psychiczny, kolejnym krokiem powinno być spożywanie elektrolitów. Możemy spróbować Stoperan Elektrolity czy Alkala T. Na rynku pojawił się również suplement diety Eliminacid, który przeznaczony jest dla osób z zakwaszonym organizmem.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.