Jeśli chodzi o pozytywny wpływ jedzenia na zdrowie, to znajdziemy naprawdę wiele propozycji ciekawych pokarmów, które mogą doskonale działać na nasz organizm. Między innymi takim doskonałym produktem będą morele, które wpływają pozytywnie na ciśnienie, mogą opóźniać procesy starzenia czy walczą skutecznie z nadkwasotą.
Morele – właściwości zdrowotne
Należy podkreślić, że morele to owoc jednocześnie bardzo smaczny i taki, który dobroczynnie wpływa na zdrowie i urodę. Należy pamiętać, że znajdują się tam pozytywnie na nas działające przeciwutleniacze, o działaniu antynowotworowym i przeciwstarzeniowym. Morele są pomocne na trawienie i pracę nerek. Działają zasadotwórczo, dlatego warto je spożywać, jeśli ma się problem z nadkwasotą.
Morele zawdzięczają piękny kolor różnym składnikiem, ale przede wszystkim beta-karotenowi oraz żółtemu barwnikowi, z którego nasza wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten to przeciwutleniacz, chroni przed działaniem wolnych rodników, które wpływają na rozwój wielu chorób cywilizacyjnych i jednocześnie przyspieszają procesy starzenia. Morele są bezcenne dla naszych oczu i pięknego wyglądu skóry. Okazuje się, że wystarczą jedynie 3 morele dziennie, by wzbogacić dietę o sporą dawkę przeciwutleniaczy.
Morele – właściwości odżywcze
Morele zawierają potas, niezbędny dla prawidłowego ciśnienia krwi, wspomagają również pracę naszych nerek. Znajduje się w nich również dużo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy C, PP oraz duża ilość błonnika.
Zasadotwórcze działanie moreli jest ich niewątpliwą zaletą. Z nadkwasotą zmaga się wiele osób, szczególnie tych, które jedzącą codziennie mięso, Dlatego warto uzupełnić swoją dietę morele. Dobrze sprawdza się to między innymi po treningu, ponieważ dzięki temu można w swoim organizmie przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. W morelach suszonych znajduje się więcej beta-karotenu, ale jednocześnie niestety jest to produkt, który ma więcej kalorii. W świeżych na 100 g mamy 47 kalorii, a w suszonych już 284.
Morele – zastosowanie
Morele w smaku będą najlepsze, jeśli będzie się je zrywać w momencie, gdy są już dojrzałe. Zbierane wcześniej nie będą łatwiej dojrzewać i w związku z tym będą one również tracić swój smak. Przy zakupie powinno się sprawdzać, czy mają one wyjątkowy kolor pomarańczowy. Jeśli skóra jest gładka i ma rumieńce to znak, że już są dojrzałe. Najlepsze jest ich zjedzenie zaraz po zerwaniu albo przygotowanie jakichś przetworów, by wykorzystać te najważniejsze w morelach składniki. Nasiona moreli mogą być gorzkie lub słodkie w zależności od tego mogą w kuchni stać się zamiennikiem dla migdałów. Z pestek niektórzy decydują się również na wyciskanie olejku, który jest stosowany w kosmetyce.