Badania przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu w Chicago wykazują, że rodzynki są doskonałym produktem, który pozwala na skuteczną walkę z próchnicą.
Rodzynki a próchnica
Badania przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu w Chicago wykazują, że rodzynki są doskonałym produktem, który pozwala na skuteczną walkę z próchnicą. Przede wszystkim wynika to z tego, że znajdują się tam trzy ważne związki chemiczne: kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. Z przedstawionych badań wynika, że te związki działają pozytywnie na organizm, wspomagając zwalczanie bakterii, które znajdują się w jamie ustnej. Bakterie te mogą prowadzić do chorób dziąseł oraz do psucia się zębów.
Jak to możliwe, że rodzynki, w których znajduje się tak dużo cukru, mogą się stać tak dobrym produktem dla naszych zębów? To na pewno zaskakujące, ale tak rzeczywiście jest. Znajduje się tam bowiem cukry proste: fruktoza oraz glukoza. Nie ma za to dwucukru sacharozy, która to jest główną przyczyną psucia się naszych zębów.
Rodzynki jako zdrowa przekąska
Rodzynki w diecie – nie tylko sportowców, to bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki nim dostajemy bowiem dawkę pozytywnej energii, która będzie porównywalna do tej, jaką mogą nam dawać batony czy energetyczne żele. Wynika to z badań, które przedstawione zostały przez specjalistów z University of California-Davis, opublikowanych w „Journal of the International Society of Sports Nutrition".
W ich badaniach brali udział badacze, którzy przebiegali 3 mile. Dzieleni byli na trzy grupy. Część z nich dostała rodzynki, druga grupa batony energetyczne a trzeba jedynie wodę. Ci, którzy zjedli rodzynki czy batoniki uzyskiwali taki sam czas. Natomiast osoby, które piły wodę docierały do mety minutę później.
James Painter – przedstawiciel California Raisin Marketing Board, ekipy, która zleciła przeprowadzenie badania, podkreśla, że rodzynki to doskonała alternatywa dla sportowych żeli. Dodatkowo dostarczają one błonnika i licznych mikroelementów, które pozytywnie działają na organizm. Nie ma tam sztucznych barwników czy aromatów i to również ma znaczenie.
Rodzynki a cukrzyca typu 2
Wyniki badań, które zostały przygotowane przez brytyjskich naukowców, pojawiły się w „British Medical Journal”. Były one przeprowadzone na grupie prawie 200 tysięcy osób, a eksperyment trwał prawie 25 lat. Co cztery lata wszystkie osoby poddawane były badaniu, w którym mieli uzupełnić ankietę, w której wpisywali jakie owoce spożywali. Brano pod uwagę wiele różnych owoców i okazało się, że spożywanie winogron oraz rodzynki powoduje, że ryzyko wystąpienia cukrzycy jest około 12% niższe. Badacze przypuszczają, że działa na to antocyjaninom, które się w tym znajduje. Osoby, które mają już rozpoznaną cukrzycę, powinni jednak na nią uważać.
Rodzynki na odchudzanie? Ile kalorii mają rodzynki?
Jeśli chodzi o osoby, które są na diecie, spożywanie rodzynków powinno być traktowane ostrożnie. W 100 gramach rodzynków znajduje się prawie 300 kalorii i w dużej mierze jest to niestety cukier. Jednak znajduje się tam również błonnik, który na pewno ma pozytywny wpływ na osoby, które się odchudzają. Dlatego garść rodzynków kilka razy w tygodniu zamiast innych przekąsek będzie dobrym wyborem.