Ponad połowa mieszkańców naszego kraju nie ma przekonania do picia „kranówki”. Zazwyczaj nie podoba nam się jej smak, zapach, twardość oraz obecność w niej związków chloru. Sprawdź z nami, czy picie wody prosto z kranu jest bezpieczne dla zdrowia, czy też lepiej ją wcześniej przefiltrować.
Woda filtrowana – czy znasz jej zalety?
- Przefiltrowana woda z kranu jest czystsza. Proces mechanicznej filtracji pozwala zatrzymać piasek i drobne zanieczyszczenia, które trafiły do wody w czasie transportu wodociągiem. W polskich domach coraz popularnie stają się filtry podzlewowe oraz dzbankowe. Obydwa rozwiązania opierają się na przepływie wody przez filtr węglowy i oczyszczają ją bardzo skutecznie.
- Filtrowanie zmniejsza twardość wody. Przefiltrowana woda z kranu jest bardziej miękka. Parząc kawę i herbatę uda nam się zaparzyć je lepiej! Dodatkowo, na herbacie nie powstanie gorzki osad i brzydki kożuch, a na kubku – ciemny nalot. Sprawdź sam! Ponadto gotowane na bazie wody filtrowanej potrawy są smaczniejsze i zachowują bardziej intensywną barwę.
- Woda filtrowana lepszy smak i zapach. Filtrowanie wody umożliwia prawie całkowicie redukcję zawartego w niej chloru, który odpowiada za drażniący smak i zapach. Wykorzystywany w filtrach węgiel aktywowany adsorbuje, czyli pochłania z wody większość pestycydów i zanieczyszczeń organicznych, które źle wpływają na smak, zapach oraz sam wygląd wody. Te same właściwości wykorzystywane są również w medycynie, podczas leczenia biegunek i zatruć.
- Filtracja wody jest ekologiczna i tania. Filtrując wodę, dbamy o środowisko naturalne! Ograniczamy plastikowe odpady, ponieważ nie musimy kupować dużych ilości wody butelkowanej. Istotnym argumentem na plus dla filtrowania jest również cena – woda filtrowana kosztuje tylko 10-20 groszy za litr, podczas gdy butelkowana – nawet 5 razy tyle!
Woda filtrowana – dla kogo?
Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta! Woda filtrowana jest dobra dla każdego – a zwłaszcza dla niemowląt i dzieci, kobiet w ciąży, seniorów oraz osób z osłabioną odpornością. Najzdrowiej pić ją z cytryną (więcej informacji znajdziesz tutaj).
Wnioski są proste – filtrujmy wodę! To rozwiązanie nie tylko wygodne, ale i ekonomiczne. Co ciekawe, w wielu krajach, jak w Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Norwegii, woda filtrowana serwowana jest nawet w restauracjach. Warto zatem przekonać się do jej niepodważalnych zalet. Czysta woda zdrowia doda!