Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Najbardziej znanym produktem naturalnym produkowanym przez pszczoły jest miód – słodki i lejący, doskonały na odporność. Ale należy wiedzieć, że to nie jedyny skarb, jaki można pozyskać od tych pracowitych owadów. Równie smaczna i bogata w cenne składniki jest pierzga, czyli pyłek kwiatowy przyniesiony przez pszczoły i uzupełniony ich mleczkiem (czyli śliną) wytwarzanym w trakcie tworzenia miodu. Stanowi pokarm dla owadów w czasie, w którym nie mogą pobierać pyłku kwiatowego z otoczenia. Pierzga okazuje się znacznie zdrowsza niż popularny miód, stąd wynika jego dość szerokie zastosowanie w apiterapii, czyli leczeniu opartym na pszczelich produktach. Owady chronią jednak swego dobytku – pierzga magazynowana jest wewnątrz ula i osłaniana woskiem. Ten zabieg sprawia jednak, że produkt fermentuje, zachowując swoje zdrowotne właściwości.
Pierzga, czyli połączenie kwiatowego pyłku, miodu oraz mleczka pszczelego, smakuje podobnie jak miód, ale okazuje się znacznie bardziej wartościowa. Zawiera przede wszystkim mnóstwo cukrów, ale także cenne dla zdrowia minerały, takie jak magnez, żelazo, miedź, potas, wapń oraz cynk. Oprócz tego witaminy – niezbędne witaminy z grupy B, witamina A, C, E, D oraz K, konieczne do prawidłowej pracy całego organizmu, wzmacniające odporność i wspomagające walkę z drobnoustrojami. Do tego należy dodać sporą ilość aminokwasów, kwasów organicznych, tłuszczy, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Nie bez przyczyny pierzgę (w połączeniu z miodem) uważa się za naturalny antybiotyk oraz lek na codzienne dolegliwości w jednym.
Pierzga posiada niezwykłe właściwości detoksykacyjne, doskonale oczyszcza organizm i chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności, zwiększając obecność przeciwciał, a przy tym chroni organy przed destrukcyjnym działaniem leków. Stosowanie pierzgi pszczelej zaleca się osobom, które mają problemy z odżywianiem, ponieważ doskonale pobudza apetyt i zarazem wspomaga trawienie.
Pierzgę z powodzeniem można stosować jako środek antydepresyjny, ponieważ radzi sobie z pogarszającym się samopoczuciem, działa uspokajająco, łagodzi rozdrażnienie i wspomaga pracę układu nerwowego. Jest szczególnie zalecana tym, którzy żyją w ciągłym stresie i osobom cierpiącym na depresję – pierzga w letnim napoju dodaje energii i pobudza. Pierzga pszczela to także świetny środek na dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza zaparcia oraz kłopoty z trawieniem, przy okazji wspomagając leczenie dwunastnicy oraz wrzodów żołądka.
Pierzgę należy rozpuścić w wodzie lub mleku, a także dodać do miodu, by wzmocnić jego właściwości zdrowotne. Zbilansowaną dietę uzupełnią zdrowe nasiona chia, a w chłodne dni rozgrzeje słodki syrop owocowy z hibiskusem. Między posiłkami warto natomiast sięgnąć po sycącą mieszankę studencką lub migdały całe.
Kasia 2020-12-29 21:35
Bardzo polecam. Zdrowie jest najważniejsze
Jadzia 2020-08-24 14:19
To mi polecono w zielarskim koncentrat pierzgi pszczelej w kapsułkach. Jest mocniejszy niż zwykła pierzga i nie trzeba tego rozpuszczać bo przyznam, że nie smakowało mi to a tutaj prosta sprawa łykam i z głowy :D
Piotr 2020-04-01 23:15
Ochyda
Opinia użytkownika 2020-01-06 08:32
Od czasu gdy zaczęłam dbać o siebie wybieram tylko nieprzetworzone jedzenie. Oceniam na 5 gwiazdeczek ...
Anka99 2018-05-21 14:34
Korzystam z Pierzga Pszczela i ogólnie wydawał się na początku bardzo dobry, jednak po upływie 2 tygodnii jakoś już zbyt dużo nie działa.
Piotr 2017-05-24 21:59
Produkt wysokiej klasy, naprawdę świetna jakość. Brawo!
Fifi 2017-05-19 14:18
Może i zdrowe ale ja tego nie dam rady jeść, smakuje obrzydliwie.
Nika 2015-08-21 12:35
W doskonały sposób pierzga wzmaga apetyt i zarazem przyśpiesza metabolizm. Działa znakomicie na mój organizm i czuje, że warto jest to stosować :)
Michałka 2015-08-21 12:33
Skutecznie działa na poprawę odporności u mnie i jestem zadowolona, że udało mi się to znaleźć, bo to na prawdę działa. Polecam!