Okres jesienno-zimowy, to ogromne wyzwanie nie tylko dla naszego organizmu, ale również skóry. Dlatego warto zadbać o to, by w naszym domu znajdowały się produkty, które pomogą organizmowi przetrwać ten trudny okres.
Skóra zimą narażona jest na negatywne działanie czynników zewnętrznych. Wiatr i mróz często powodują, że na skórze zaczyna pojawiać się różowy rumień. Ponadto skóra zimą traci wilgoć dwa razy szybciej niż latem, a zarazem szybciej staje się szorstka, mało elastyczna i ma tendencję do powstawania podrażnień. W okresie zimowym naturalne mechanizmy obronne skóry słabną, dlatego brak odpowiednich preparatów może doprowadzić do przemrożenia, a nawet odmrożenia partii skóry, które bezpośrednio narażone są na działanie czynników zewnętrznych. O szczególną ochronę powinny zadbać osoby, które posiadają skórę wrażliwą i naczynkową- te dwie cery mają dużą skłonność do pękania naczyń krwionośnych oraz rumienia, a to wszystko za sprawą tego, iż wysoka i niska temperatura, to wróg dla tych skór.
Domowa pielęgnacja skóry zimą
Przede wszystkim należy pamiętać o dokładnym oczyszczaniu twarzy rano i wieczorem. W tym celu stosujemy toniki bezalkoholowe, mleczka i śmietanki kosmetyczne oraz żele do twarzy. Oczyszczanie musi zostać wykonane dokładnie po to, by skóra mogła w skuteczny sposób zaabsorbować składniki aktywne z kremów czy masek.
Krem ochronny niezbędny zimą
Krem ochronny, to absolutna konieczność w okresie zimowym. Karygodnym błędem jest aplikowanie na skórę kremu nawilżającego rano, który zimą może skórze tylko zaszkodzić, gdyż składniki aktywne kremu nawilżającego pod wpływem zimna mogą podrażnić skórę i zaczerwienić ją. W przypadku cery tłustej warto zainwestować w lekki krem, odżywczy lub półtłusty. Dla suchej skóry oraz cery suchej i wrażliwej polecane są kremy tłuste, które skutecznie chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.
Przy wyborze kosmetyków do pielęgnacji skóry, wybierajmy te, które obfitują w składniki, takie jak: witamina A, witamina E, witamina B5, witamina C, alantoina, ceramidy, lipidy, NNKT, enzymy, kwas hialuronowy, aloes i arnika.
Zimowa dieta
Aktywne wirusy i bakterie tylko czekają na dogodny moment, by wkroczyć do naszego organizmu i zagościć w nim na dobre. Dlatego warto w naturalny sposób chronić organizm przed infekcjami. Pierwszym krokiem powinna być dieta bogata w witaminy i minerały, gdyż to właśnie one stanowią tarczę chroniącą nas przed wirusami i bakteriami. Niezbędne w tym okresie jest dostarczanie organizmowi biała, które odpowiedzialne jest za budowę struktur organizmu. Ponadto skutecznie chroni przed uszkodzeniami i wpływa na regenerację komórek. Warto również uzupełnić swój jadłospis o węglowodany złożone, które są źródłem energii. Zimą dieta powinna obfitować w ryby, które są źródłem witaminy B6, która skutecznie wzmacnia odporność.
W miarę możliwości starajmy się ograniczyć spożywanie fast-foodów, frytek, tłustych mięs i słodyczy. Odstawienie tych produktów nie tylko uchroni przed dodatkowymi kilogramami, ale przede wszystkim w pozytywny sposób wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu.
Podstawą jest sycące, pożywne śniadanie, które zapewni nam dawkę energii na cały dzień. Śniadanie powinno przybrać formę ciepłego posiłku. Ciekawą propozycją jest energetyczna mieszanka płatków owsianych z pokrojonym, świeżym bananem i kiwi. Całą tę mieszankę należy zalać delikatnie ciepłym, chudym mlekiem.
Witamina C, to wróg numer jeden w walce z przeziębieniem czy grypą. Źródłem witaminy C są głównie warzywa i owoce. Warto zadbać o to, by zimowa dieta obfitowała w pietruszkę, czarną porzeczkę i paprykę. Należy pamiętać, że wysoka temperatura zabija witaminy, dlatego warto spożywać je na surowo. Na odporność ma również wpływ witamina A, która słynie z uszczelniania błony śluzowej, a tym samym utrudnia przenikanie drobnoustrojów.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek, to naturalny antybiotyk, który stosowany był przez nasze babcie, jako domowy lek walczący z wszelkim złem. To sprawdzony sposób na walkę z infekcjami, gdyż eliminuje liczne drobnoustroje- w szczególności te, które odpowiedzialne są za wywoływanie zakażeń górnych dróg oddechowych. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie czosnku może odbijać się na pracy wątroby.
Zimą niezwykle istotna jest właściwa garderoba. Nadmierne wychłodzenie organizmu może spowodować nie tylko grypę, ale również zapalenie płuc. Ważne jest, by umiejętnie dobierać ubrania w stosunku do warunków pogodowych. Niezbędnym elementem zimowej garderoby jest czapka, szalik i rękawiczki.