15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy

15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, znany z korzystnego wpływu na zdrowie już od czasów starożytnych. Dobroczynne właściwości octu jabłkowego doceniamy także dziś, a jego popularność wciąż rośnie. Czym jest ocet jabłkowy i w jaki sposób wpływa na zdrowie? Poznaj 15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy.

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. W takcie fermentacji cukry zawarte w soku jabłkowym są przetwarzane przez bakterie i drożdże w kwas octowy. W zależności od warunków fermentacji proces ten może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. 

Gotowy ocet jabłkowy ma lekko mętną konsystencję, złocisto-brązową barwę oraz charakterystyczny, kwaśny smak i zapach. Ocet jabłkowy zawiera wiele składników odżywczych, co czyni go cennym dodatkiem do diety.

Ocet jabłkowy – składniki odżywcze

Ocet jabłkowy obfituje w wartościowe składniki odżywcze, takie jak:

  • witaminy – m.in.  witaminy z grupy B, witamina C i witamina E,
  • minerały – jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk,
  • polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki,
  • enzymy – które wspomagają trawienie i prawidłowy przebieg procesów metabolicznych,
  • kwasy organiczne – kwas jabłkowy, kwas cytrynowy i kwas mlekowy, które wpływają na smak i właściwości prozdrowotne octu.

Dlaczego warto stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy może być wykorzystywany na wiele sposobów. Można po niego sięgać:

  • profilaktycznie i leczniczo – zarówno doustnie, jak i na skórę,
  • jako kosmetyk,
  • jako dodatek do potraw i napojów.

15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy:

  1. Poprawa trawienia – ocet jabłkowy zawiera enzymy i kwasy, które wspomagają trawienie i prawidłowy metabolizm.
  2. Detoksykacja organizmu – ocet jabłkowy wspiera usuwanie z organizmu toksyn oraz zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii.
  3. Regulacja poziomu cukru we krwi – ocet jabłkowy pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Z tego względu może być szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
  4. Poprawa zdrowia serca – ocet jabłkowy zawiera polifenole, które wpływają korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu i unormowanie ciśnienia krwi.  
  5. Odporność i wsparcie w walce z infekcjami – ocet jabłkowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Może być wykorzystywany jako naturalny środek, który wspiera odporność i leczenie sezonowych infekcji.
  6. Wsparcie w leczeniu grzybicy – zwłaszcza w przypadku grzybicy skóry lub paznokci. 
  7. Utrata wagi – ocet jabłkowy może pomóc w ograniczeniu apetytu, co przyczynia się do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.
  8. Poprawa zdrowia skóry – dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym ocet jabłkowy wspomaga leczenie chorób skóry – m.in. trądziku, łuszczycy i egzemy.
  9. Poprawa kondycji włosów – ocet jabłkowy może być stosowany jako płukanka do włosów. Wpływa korzystnie na wygląd włosów, wygładzając je, zmiękczając i nadając zdrowy połysk. Ocet jabłkowy wspiera również zdrowie włosów i skóry głowy – wzmacnia cebulki włosowe, ogranicza wypadanie włosów, a także przywraca skórze głowy naturalne pH.
  10. Wspomaganie leczenia oparzeń – ocet jabłkowy może pomóc w łagodzeniu bólu i zaczerwienienia spowodowanego oparzeniem.
  11. Wsparcie zdrowia jamy ustnej – ocet jabłkowy może pomóc w zwalczaniu bakterii w jamie ustnej.
  12. Łagodzenie bólu gardła – ocet jabłkowy może pomóc w łagodzeniu bólu gardła poprzez zwalczanie bakterii i niwelowanie stanów zapalnych.
  13. Poprawa wyglądu skóry – rozcieńczony ocet jabłkowy może być używany do przemywania twarzy zamiast toniku lub płynu oczyszczającego. Pomaga przywrócić skórze naturalną miękkość i gładkość, a także złuszczyć martwe komórki naskórka.
  14. Łagodzenie bólu mięśni i stawów – ocet jabłkowy może być stosowany na bolące mięśnie i stawy, także w przypadku zwichnięć.
  15. Łagodzenie ukąszeń owadów – ocet jabłkowy można stosować na ukąszenia owadów – pszczół, os, meszek i komarów. Pomaga zmniejszyć obrzęk, złagodzić pieczenie i swędzenie.

Jak pić ocet jabłkowy?

Chociaż ocet jabłkowy cechuje się kwaśno-ostrym smakiem, w odpowiednim połączeniu może być całkiem neutralny. Ocet jabłkowy można dodać go m.in. do zupy, wody, marynaty, soku, koktajlu czy dressingu.

Ocet jabłkowy – przepisy

Przykładowe propozycje podania octu jabłkowego:

  • z wodą: 1 szklanka wody + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 2 łyżeczki miodu,
  • z herbatą: 1 szklanka zielonej herbaty + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 2 łyżeczki miodu + szczypta imbiru,
  • koktajl: 1 garść szpinaku + 1 garść jarmużu + 1 jabłko + 1 pomarańcza + 2 łyżki octu jabłkowego,
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka ketchupu + szczypta przyprawy BBQ,
  • shot: sok z całej cytryny + sok z całej limonki + 1 łyżka octu jabłkowego + 2 łyżki syropu z agawy + szczypta imbiru + szczypta kurkumy,
  • dressing: 1 łyżka musztardy + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka miodu.

Ocet jabłkowy, podany w takiej formie, będzie prawie niewyczuwalny w smaku.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można w łatwy sposób zrobić we własnym domu. W tym celu należy:

  • wybrać odpowiednie jabłka – najlepiej ekologiczne, bez dodatków chemicznych. Do produkcji octu sprawdzą się zwłaszcza jabłka o wyraźnym słodko-kwaśnym smaku;
  • pokroić jabłka na kawałki i umieść je w dużym słoiku,
  • zalać jabłka letnią wodą tak, aby sięgała 2-3 cm nad poziomem owoców.
  • dodać 1-2 łyżki cukru – dla sprawnej fermentacji.

Słoik należy przykryć gazą lub lnianą ściereczką i umieścić w ciepłym, ciemnym miejscu – np. w spiżarni lub szafce kuchennej. Co kilka dni warto wymieszać zawartość słoika. Po około 1-2 tygodniach na powierzchni powinien pojawić się cienki biały film oraz bąble – oznaki te świadczą o prawidłowym przebiegu fermentacji. Ocet jabłkowy jest gotowy po 1-2 miesiącach.

O czym należy pamiętać, stosując ocet jabłkowy?

Przy stosowaniu octu jabłkowego warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

  • ocet jabłkowy można pić wyłącznie w formie rozcieńczonej, a dodając go do potraw, należy stosować go w niewielkich ilościach,
  • octu jabłkowego w postaci nierozcieńczonej nie należy stosować na uszkodzoną skórę – w przeciwnym razie zastosowana kuracja może przynieść więcej szkody niż pożytku,
  • ocet jabłkowy nie powinien być stosowany przez kobiety w okresie ciąży. 

Szczególną ostrożność przy stosowaniu octu jabłkowego powinny zachować osoby cierpiące na choroby przewlekłe – zwłaszcza żołądka i wątroby.

Przed rozpoczęciem stosowania octu jabłkowego w formie kuracji leczniczej warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ocet jabłkowy jest niedrogi i dostępny praktycznie na wyciągnięcie reki. Jego stosowanie niesie za sobą liczne korzyści prozdrowotne. Zacznij stosować go już dziś, a szybko dostrzeżesz efekty. Powodzenia!

Bibliografia:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5125949/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.