Ocet jabłkowy to naturalny produkt, znany z korzystnego wpływu na zdrowie już od czasów starożytnych. Dobroczynne właściwości octu jabłkowego doceniamy także dziś, a jego popularność wciąż rośnie. Czym jest ocet jabłkowy i w jaki sposób wpływa na zdrowie? Poznaj 15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. W takcie fermentacji cukry zawarte w soku jabłkowym są przetwarzane przez bakterie i drożdże w kwas octowy. W zależności od warunków fermentacji proces ten może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Gotowy ocet jabłkowy ma lekko mętną konsystencję, złocisto-brązową barwę oraz charakterystyczny, kwaśny smak i zapach. Ocet jabłkowy zawiera wiele składników odżywczych, co czyni go cennym dodatkiem do diety.
Ocet jabłkowy – składniki odżywcze
Ocet jabłkowy obfituje w wartościowe składniki odżywcze, takie jak:
- witaminy – m.in. witaminy z grupy B, witamina C i witamina E,
- minerały – jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk,
- polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki,
- enzymy – które wspomagają trawienie i prawidłowy przebieg procesów metabolicznych,
- kwasy organiczne – kwas jabłkowy, kwas cytrynowy i kwas mlekowy, które wpływają na smak i właściwości prozdrowotne octu.
Dlaczego warto stosować ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy może być wykorzystywany na wiele sposobów. Można po niego sięgać:
- profilaktycznie i leczniczo – zarówno doustnie, jak i na skórę,
- jako kosmetyk,
- jako dodatek do potraw i napojów.
15 powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy:
- Poprawa trawienia – ocet jabłkowy zawiera enzymy i kwasy, które wspomagają trawienie i prawidłowy metabolizm.
- Detoksykacja organizmu – ocet jabłkowy wspiera usuwanie z organizmu toksyn oraz zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii.
- Regulacja poziomu cukru we krwi – ocet jabłkowy pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Z tego względu może być szczególnie korzystny dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
- Poprawa zdrowia serca – ocet jabłkowy zawiera polifenole, które wpływają korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu i unormowanie ciśnienia krwi.
- Odporność i wsparcie w walce z infekcjami – ocet jabłkowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Może być wykorzystywany jako naturalny środek, który wspiera odporność i leczenie sezonowych infekcji.
- Wsparcie w leczeniu grzybicy – zwłaszcza w przypadku grzybicy skóry lub paznokci.
- Utrata wagi – ocet jabłkowy może pomóc w ograniczeniu apetytu, co przyczynia się do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.
- Poprawa zdrowia skóry – dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym ocet jabłkowy wspomaga leczenie chorób skóry – m.in. trądziku, łuszczycy i egzemy.
- Poprawa kondycji włosów – ocet jabłkowy może być stosowany jako płukanka do włosów. Wpływa korzystnie na wygląd włosów, wygładzając je, zmiękczając i nadając zdrowy połysk. Ocet jabłkowy wspiera również zdrowie włosów i skóry głowy – wzmacnia cebulki włosowe, ogranicza wypadanie włosów, a także przywraca skórze głowy naturalne pH.
- Wspomaganie leczenia oparzeń – ocet jabłkowy może pomóc w łagodzeniu bólu i zaczerwienienia spowodowanego oparzeniem.
- Wsparcie zdrowia jamy ustnej – ocet jabłkowy może pomóc w zwalczaniu bakterii w jamie ustnej.
- Łagodzenie bólu gardła – ocet jabłkowy może pomóc w łagodzeniu bólu gardła poprzez zwalczanie bakterii i niwelowanie stanów zapalnych.
- Poprawa wyglądu skóry – rozcieńczony ocet jabłkowy może być używany do przemywania twarzy zamiast toniku lub płynu oczyszczającego. Pomaga przywrócić skórze naturalną miękkość i gładkość, a także złuszczyć martwe komórki naskórka.
- Łagodzenie bólu mięśni i stawów – ocet jabłkowy może być stosowany na bolące mięśnie i stawy, także w przypadku zwichnięć.
- Łagodzenie ukąszeń owadów – ocet jabłkowy można stosować na ukąszenia owadów – pszczół, os, meszek i komarów. Pomaga zmniejszyć obrzęk, złagodzić pieczenie i swędzenie.
Jak pić ocet jabłkowy?
Chociaż ocet jabłkowy cechuje się kwaśno-ostrym smakiem, w odpowiednim połączeniu może być całkiem neutralny. Ocet jabłkowy można dodać go m.in. do zupy, wody, marynaty, soku, koktajlu czy dressingu.
Ocet jabłkowy – przepisy
Przykładowe propozycje podania octu jabłkowego:
- z wodą: 1 szklanka wody + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 2 łyżeczki miodu,
- z herbatą: 1 szklanka zielonej herbaty + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 2 łyżeczki miodu + szczypta imbiru,
- koktajl: 1 garść szpinaku + 1 garść jarmużu + 1 jabłko + 1 pomarańcza + 2 łyżki octu jabłkowego,
- marynata: 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka ketchupu + szczypta przyprawy BBQ,
- shot: sok z całej cytryny + sok z całej limonki + 1 łyżka octu jabłkowego + 2 łyżki syropu z agawy + szczypta imbiru + szczypta kurkumy,
- dressing: 1 łyżka musztardy + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka miodu.
Ocet jabłkowy, podany w takiej formie, będzie prawie niewyczuwalny w smaku.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy można w łatwy sposób zrobić we własnym domu. W tym celu należy:
- wybrać odpowiednie jabłka – najlepiej ekologiczne, bez dodatków chemicznych. Do produkcji octu sprawdzą się zwłaszcza jabłka o wyraźnym słodko-kwaśnym smaku;
- pokroić jabłka na kawałki i umieść je w dużym słoiku,
- zalać jabłka letnią wodą tak, aby sięgała 2-3 cm nad poziomem owoców.
- dodać 1-2 łyżki cukru – dla sprawnej fermentacji.
Słoik należy przykryć gazą lub lnianą ściereczką i umieścić w ciepłym, ciemnym miejscu – np. w spiżarni lub szafce kuchennej. Co kilka dni warto wymieszać zawartość słoika. Po około 1-2 tygodniach na powierzchni powinien pojawić się cienki biały film oraz bąble – oznaki te świadczą o prawidłowym przebiegu fermentacji. Ocet jabłkowy jest gotowy po 1-2 miesiącach.
O czym należy pamiętać, stosując ocet jabłkowy?
Przy stosowaniu octu jabłkowego warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
- ocet jabłkowy można pić wyłącznie w formie rozcieńczonej, a dodając go do potraw, należy stosować go w niewielkich ilościach,
- octu jabłkowego w postaci nierozcieńczonej nie należy stosować na uszkodzoną skórę – w przeciwnym razie zastosowana kuracja może przynieść więcej szkody niż pożytku,
- ocet jabłkowy nie powinien być stosowany przez kobiety w okresie ciąży.
Szczególną ostrożność przy stosowaniu octu jabłkowego powinny zachować osoby cierpiące na choroby przewlekłe – zwłaszcza żołądka i wątroby.
Przed rozpoczęciem stosowania octu jabłkowego w formie kuracji leczniczej warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ocet jabłkowy jest niedrogi i dostępny praktycznie na wyciągnięcie reki. Jego stosowanie niesie za sobą liczne korzyści prozdrowotne. Zacznij stosować go już dziś, a szybko dostrzeżesz efekty. Powodzenia!
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5125949/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/