Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Nasiona te były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą uprawa Azteków. Te małe niepozorne nasionka kryją niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia. Nasiona chia są jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie. Dlaczego warto po nie sięgnąć?
Nasiona chia – właściwości prozdrowotne
Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Zawierają błonnik, wapń, mangan, magnez, potas, fosfor, witaminy B3 (niacyny) witaminy B1 (tiaminy) witaminy B2. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i mutacje komórek, powodujących np., choroby nowotworowe. Posiadają wysoką zawartość błonnika i białka, co pomaga w odchudzaniu. Poprawiają przemianę materii. Dają uczucie sytości. Są również polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukru i pomagają regulować jego poziom. Nasiona chia wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.
Nasiona chia mogą też poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne. Dlatego polecane są dla sportowców. Nasiona chia poprawiają pamięć i koncentrację dzięki zawartości kwasów omega-3. Ponadto wspomagają układ nerwowy, łagodzą objawy depresji. Nasiona chia oczyszczają organizm z toksyn. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia bardzo łatwo włączyć do codziennej diety. Mona je stosować sałatek, koktajli, kasz, makaronów, ziemniaków, musli, płatków, owsianki. Zmielone można używać do wypieku chleba. Z nasion chia można przyrządzać desery. Nasiona chia można zalać gorącą wodą w celu uzyskania żelu, który znakomicie nawadnia organizm. Nasiona chia można także kiełkować. Zalecane spożycie to 20 g (około łyżki stołowej) nasion chia dwa razy dziennie.
Jak przechowywać nasiona chia?
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy nasiona możemy przechowywać w domu przez długi czas w suchym, ciemnym miejscu, w zamkniętym pojemniku nawet do czterech lat bez obaw o utratę właściwości zdrowotnych i smakowych.