Aronia - zalety jakich nie znacie

Aronia - zalety jakich nie znacie

Żyjemy w nieustannym stresie i pośpiechu. Do tego, co jemy, przywiązujemy często zbyt małą uwagę. Stąd już niestety krótka droga do nadciśnienia oraz wielu groźnych chorób. Sprawdźmy, jak wyciąg z aronii pozwoli nam skutecznie wspierać leczenie schorzeń, a nawet powstrzymać ich rozwój.

Aronia skarbnicą witamin i minerałów

Aronia uważana jest obecnie za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witamin C, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Jej owoce wykazują działanie odżywcze i antytoksyczne.

Właściwości zdrowotne aronii

Aronia pomaga w leczeniu wielu schorzeń:

  • obniża ciśnienie krwi. Substancje w niej zawarte wpływają korzystnie na obniżenie ciśnienia. Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Spożywanie aronii wzmacnia także działanie leków, które stosuje się przy leczeniu miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia;
  • zbija cukier. Przetworami z aronii powinni zainteresować się diabetycy, ponieważ pomaga ona utrzymywać poziom cukru w ryzach. Dodatkowo aronia jest pomocna przy zaburzeniach metabolicznych;
  • zwalcza nowotwory. Antyoksydanty w owocach aronii skutecznie zmiatają wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Wykazano, iż aronia istotnie wspomaga leczenie raka;
  • polepsza ostrość wzroku. Bioflawonoidy zawarte w aronii: rutyna i antocyjany, wpływają korzystnie na poprawę wzroku, hamując rozwój m.in. jaskry oraz zaćmy;
  • stymuluje odporność. Owoce aronii poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego. Zawarta w aronii rutyna wydłuża i wspiera działanie witaminy C;
  • poprawia pamięć i koncentrację. Regularne spożywanie aronii wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu i proces uczenia się.

Aronia – w jakiej postaci jest najlepsza dla zdrowia?

Aby terapia aronią przyniosła nam pożądany skutek, należy zadbać o jak najmniejsze straty cennych witamin i składników leczniczych. Najlepiej gdy surowiec pochodzi z uprawy ekologicznej. Zalecane jest częste jedzenie surowych lub przetworzonych owoców – byle tylko nie były one poddane mocnej obróbce termicznej. Możliwości są nieskończone: soki, koktajle, musy, dżemy...można także zaopatrzyć się w gotowe przetwory, choć mają one już nieco mniejszą wartość prozdrowotną.

Właściwa dieta jest niezmiernie ważną kwestią dla naszego zdrowia i samopoczucia. Warto pamiętać, iż zwrócenie większej uwagi na swoją dietę pozwoliłoby zdecydowanie odstawić wiele leków syntetycznych bez konieczności ich przyjmowania. Lekarze są pod wrażeniem leczniczych właściwości aronii. Może warto – zamiast kolejnego fast-fooda zastanowić się nad wyborem garści owoców, soku z aronii lub też pysznej konfitury?

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.