Olej kokosowy przez lata uznawany był za szkodliwy. Ostanio sytuacja diametralnie się zmieniła. Olej kokosowy stał się bardzo modnym specyfikiem. Znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, medycynie naturalnej jak i kosmetyce. Wygląda na to, że nie ma drugiej substancji o tak wszechstronnym zastosowaniu.
W skład oleju okosowego wchodzą, m.in.: nienasysone kwasy tłuszczowe (ok.90%) w tym kwas spalmitynowy, kaprylowy, laurynowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy i oleinowy. Zawiera witaminy, m.in.: B1, B2, B3, B6, C i E, wapń, potas, magnez, żelazo, kwas foliowy, cynk oraz sód.
Stosowanie oleju kokosowego w kuchni
Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia, jest bardzo odporny na wysokie temperatury. Używany może być również do kanapek, sałatek, koktajli, a nawet do herbaty lub kawy.
Właściwości zdrowotne oleju kokosowego
- olej kokosowy jest pomocny w odchudzaniu. Olej kokosowy nie odkłada się postaci tkanki tłuszczowej, stymuluje metabolizm, zmniejsza apetyt. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, zaleca się spożywać dwie łyżki dziennie oleju kokosowego;
- olej kokosowy działa przeciwsłonecznie. Blokuje promieniowanie UV w 30%, jet więc naturalnym olejkiem do opalania;
- olej kokosowy zapobiega chorobom układu krążenia. Olej ten wspomaga regulację poziom cholesterolu w organizmie, podwyższając poziom dobrego, a obniżając poziom złego cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania, np. na miażdżycę;
- olej kokosowy jest niezbędny w diecie kulturystów i sportowców. Zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe są łatwo zamieniane na energię, która jest tak potrzebna w czasie uprawiania sportu;
- olej kokosowy w diecie cukrzyków. Olej kokosowy pomaga regulować poziom cukru we krwi, usprawniając wydzielanie insuliny. Tym samym zapobiega, tzw. insulinooporności, a w konsekwencji rozwojowi cukrzycy;
- olej kokosowy naturalnym antybiotykiem. W skład oleju wchodzi kwas laurynowy charakteryzujący się silnym działanie grzybobójczym, bakteriobójczym i wirusobójczym. Naukowcy udowodnili, że olej kokosowy działa na bakterie powodujące próchnicę oraz gronkowca złocistego, który powoduje choroby skóry.;
- olej kokosowy poprawia funkcjonowanie mózgu u osób chorych na Alzheimera. Spożywanie trójlicerydów zawartych w oleju kokosowym powoduje wzrost stężenia ciał ketonowych w mózgu, które następnie stają się dla niego (zamiast glukozy) źródłem energii. U osób z chorobą Alzheimera występuje zmniejszona zdolność do wykorzystywania glukozy.
Olej kokosowy w kosmetyce
Olej kokosowy wykazuje właściwości nawilżające, wspomaga gojenie ran, łagodzi podrażnienia skóry, wygładza skórę, spowalnia procesy starzenia.
Oto kilka przykładów zastosowania oleju kokosowego w kosmetyce:
- krem do twarzy,
- balsam do ciała,
- serum do włosów,
- do demakijażu oczu,
- do mycia zębów,
- jako krem do golenia.
Jaki olej kokosowy wybrać?
Z pewnością nierafinowany. Jest on tłoczony na zimno, nie zawiera chemicznych dodatków, ma więcej składników odżywczych i posiada delikatny, przyjemny zapach. Niestety musimy liczyć się z tym, że taki olej będzie też droższy. Myślę, że nierafinowany olej kokosowy to dobra inwestycja. Czy zdrowie i uroda nie są tego warte?
Źródła zdjęć:
- https://www.instagram.com/p/BETB6ISJI5V/
- https://www.instagram.com/p/_SXNP_B4pk/
- https://www.instagram.com/p/85l3Ydh4ro/