Jak dbać o cerę od wewnątrz

Jak dbać o cerę od wewnątrz

Czy wiesz, że to, co jemy,  ma ogromny wpływ na nasz wygląd? Nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną wielu problemów skórnych, a także powodować przedwczesne starzenie się skóry. Odpowiednio skomponowana dieta pomoże zachować zdrowy wygląd przez wiele lat. Przeczytaj jakie produkty włączyć do swojego menu, aby twoja cera zawsze była świeża, zdrowa i gładka.

Wraz z upływem czasu skóra traci swoja elastyczność i jędrność, to naturalne. Niestety proces ten często przebiega zbyt szybko. Stres, życie w ciągłym biegu, brak wystarczającej ilości snu, zanieczyszczenie środowiska oraz niezdrowe jedzenie powodują, że nasza cera starzeje się o wiele szybciej. Na szczęście można temu zapobiec, stosując odpowiednie kremy lub maski. Ale to nie wystarczy. Dbanie o skórę od wewnątrz jest równie ważne, jak pielęgnacja od zewnątrz. Przeczytaj co jeść, aby cieszyć się gładką nawilżoną i promienną cerą.

Witaminy

Witaminy A, C oraz E sprawią, że twoja skóra będzie gładka i sprężysta, ponieważ wspomagają odnowę włókien kolagenowych. Witamina A stymuluje proces odnowy naskórka, witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i poprawia mikrokrążenie. Niedobór witaminy C blokuje syntezę kolagenu. Z kolei witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem oraz chroni warstwę lipidową naskórka.

Jakie produkty należy jeść?

Źródła witaminy A to: ryby morskie, wątroba, tran, oleje roślinne, masło, żółtko jaj, marchew, jarmuż, szpinak, szczaw, morele, sałata, dynia, groszek zielony, botwina, .
Witaminę C znajdziesz w: owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, aronii, truskawkach, kiwi, papryce, brukselce, kalafiorze.
Źródłem witaminy E są: migdały, tłuste ryby, żółtko jaj, masło, orzechy, oleje tłoczone na zimno.

Równie ważne dla zdrowia są witaminy grupy B. Najważniejsze witaminy z tej grupy to: biotyna, PP (B3), B5 i B2.
Niedobór biotyny zwanej witaminą H sprzyja powstawaniu łupieżu, łojotoku oraz łuszczeniu się skóry. Witaminę H znajdziesz w żółtku jaj, warzywach strączkowych:  soi fasoli i soczewicy oraz np. W migdałach, pomidorach, kalafiorze. Stany zapalne skóry może być objawem niedoboru witaminy B6. Aby go uzupełnić, jedz mięso, wątróbkę, drożdże, warzywa strączkowe i produkty pełnoziarniste. Z kolei niedobór witaminy B5 powoduje nadmierne rogowacenie naskórka. Znajdziesz ją w następujących produktach: fasoli, ziemniakach, podrobach, mięsie i produktach zbożowych. Pękanie ust i łojotok pomoże zwalczyć witamina B2 obecna w; mleku i jego przetworach oraz rybach, szpinaku, drożdżach.

Rutyna, flawonoidy i witamina K

Wymienione substancje wzmacniają naczynia krwionośne. Jeśli brakuje ich oraz witaminy C w organizmie mogą pojawić się tak zwane pajączki. Dobrym źródłem rutyny są: bez czarny, aronia, dziurawiec, mięta i fiołek trójbarwny. Flawonoidy znajdziesz w czerwonym winie, czarnej porzeczce, zielonej herbacie, wiśniach i korzeniu pietruszki. A witaminę K w: natce pietruszki, brokułach, jajkach, avocado, kapuście, szpinaku, sałacie, brukselce, jarmużu i botwince.

Minerały

Minerały odgrywają niezwykle ważną rolę w procesie wiązania wilgoci w skórze, otaczając skórę naturalnym płaszczem nawilżającym, chroniąc ją przed wysuszeniem. Żelazo, miedź, cynk, jod, krzem, selen, wchodzą w skład enzymów odpowiadających za utrzymanie prawidłowej kondycji włókien elastyny i kolagenu.

Gdzie znajdziesz wymienione składniki pokarmowe?

  • Źródłem żelaza jest chuda wołowina, mięso z indyka, wątroba, jajka, ryby, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, krewetki.
  • Źródłem miedzi są: ostrygi, wątroba, drożdże, sezam, kakao, gorzka czekolada, kakao, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane.
  • Źródłem cynku są ostrygi, otręby pszenne, kiełki pszenicy, wątroba, jajka, pestki dyni, sezam i gorzka czekolada.
  • Źródłem jodu są: ryby morskie, owoce morza, wodorosty morskie np. Kelp, sól morska, kawior, wino czerwone i białe.
  • Źródłem krzemu są: kasze jaglana i gryczana zioła np. Pokrzywa skrzyp, podbiał, a także banany, daktyle, owoce morza, nieprzetworzone otręby, brązowy ryż, rodzynki.
  • Źródłem selenu są: orzechy a szczególnie orzechy brazylijskie, ryby owoce morza, podroby.

Luteina

Być może słyszałaś o dobroczynnym wpływie luteiny na oczy, chroni je m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Jak wykazały badania przeprowadzone w Wellman Laboratories of Photomedicine Uniwersytetu Harvard,  luteina przyjmowana doustnie gromadzi się również w skórze, poprawiając jej kondycję. Badania potwierdziły, że przyjmowanie 6-10 mg luteiny pomaga zapewnić skórze ochronę przed wolnymi rodnikami oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Luteina absorbuje promieniowanie niebieskie, główne źródło uszkodzeń komórek skóry. Źródła luteiny w diecie to: jarmuż, szpinak, brokuł, brukselka, jaja, dynia, fasolka szparagowa oraz marchew.

Suplementy diety

Suplementy diety poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci nazywane są nutrikosmetykami. Uzupełniają one dietę w substancje odżywcze. Pamiętaj, że nie zastąpią dobrze zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Stanowią tylko dodatkowe wsparcie dla organizmu. Przy wyborze nutrikosmetyku kieruj się zawsze potrzebami swojej skóry.

W celu nawilżenia skóry polecane są np. kapsułki z nasion ogórecznika lekarskiego. Oprócz nawilżania ważne jest również dostarczanie organizmowi substancji budulcowych.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.