Jak walczyć ze zgagą i nadkwaśnością? cz. 1

Jak walczyć ze zgagą i nadkwaśnością?

Coraz więcej ludzi ma spory problem z nadkwaśnością oraz zgagą. Jednak rynek farmaceutyczny zadbał o nas w tym kierunku, więc możemy znaleźć w aptekach wiele leków na pokonanie takowych problemów lub ich złagodzeniu. Na jakiej zasadzie one działają?

Objawy zgagi

Nadkwasota dokucza nam wtedy, kiedy nasze komórki okładzinowe błony śluzowej w żołądku wydzielają zbyt dużo kwasu solnego. Dokucza nam wtedy często ból brzucha, jest nam niedobrze, wymiotujemy, kwaśno nam się odbija, a po jedzeniu jesteśmy ciężcy i mamy wzdęcia. Odbijanie się kwaśną, podrażniającą przełyk treścią pokarmową z żołądka powoduje palący i piekący ból w mostku. Jest to zgaga.

Przyczyny zgagi

Co powoduje zgagę? Najczęściej zjedzenie ciężkostrawnej potrawy, (czyli smażonej na głębokim tłuszczu) lub całej diety, leczenia aspiryną, stosowanie używek, leków NLPZ oraz częstego stresu. Jeśli objawy są długotrwałe, oznacza to, że mamy chorobę refleksową, wrzody, stany zapalne żołądka czy nerwicę.

Jak walczyć ze zgagą?

Ponieważ w dzisiejszych czasach możemy sami znaleźć mnóstwo preparatów na takie dolegliwości, leczymy się zazwyczaj sami całymi latami. Jeśli dolegliwości wracają po każdym posiłku, uznajemy, że tak po prostu ma być i unikamy wizyt lekarskich. Jednak nie powinniśmy tego lekceważyć, ponieważ, jest to wołanie o pomoc naszego organizmu, którego dręczy choroba. Trzeba ją zdiagnozować u specjalisty, aby przepisał odpowiednie leki i zalecił dietę. Samo branie leków nie pomoże, jeśli mamy takie dolegliwości. W czasie leczenia bardzo ważna jest odpowiednia dieta, która będzie eliminować wszelkie pożywienie powodujące refluks lub zgagę. 

Leki na zgagę i nadkwaśność

Najbardziej znaną i najdłużej metodą na nadkwaśność są leki, które obniżają poziom kwasu solnego w żołądku. Zazwyczaj są to tabletki lub zawiesiny, więc uch spożywanie nie sprawia żadnego problemu. Mimo iż nam pomagają, to efekt ten nie trwa zbyt długo. Stosowanie zazwyczaj polega na przyjmowaniu ich po posiłkach ok. 2 godziny, a także przed pójściem spać. Nie powinno się jednak stosować zbyt długo takich leków, ponieważ, mogą one spowodować zakażenie bakteryjne lub drożdżycowe, ponieważ powodują znacznie podwyższone pH naszego soku żołądkowego. Powinniśmy mieć preparat, który będzie dopasowany do naszego aktualnego stanu zdrowia. Leki, które są dostępne w aptekach, zawierają związki glinu, jak np. Alugastrin i Alusal, wodorowęglanu sodu, jak np. Gealcid, magnezu, jak np. Maalox lub Alumag, wodowęglanu wapnia, jak np. Rennie oraz hydrotalacyt, czyli węglan wodorotlenku glinowo-magnezowego, który jest uwodniony, jak np. Malgacid. Możemy także spotkać leki, które łączą w sobie środek alkalizujący z simetykonem, jak np. Manti, których dodatkową cechą jest ograniczenie wzdęć. 

Jeśli często dokuczają Ci zaparcia lub cierpisz na zaburzoną pracę nerek, powinieneś unikać związków glinu. Badania dowiodły, że przyjmowanie związku glinu wraz z sokiem pomarańczowym powoduje dziesięciokrotnie większe stężenie glinu w moczu. Badania te udowodniły, że następuje wtedy znacznie większe wchłanianie z przewodu pokarmowego i co za tym idzie działa neurotoksycznie. Jeśli jednak często masz problem z biegunką lub luźnym stolcem powinieneś unikać związków magnezu zaś przy chorobach wątroby i nadciśnieniu czy niewydolności krążenia nie powinieneś stosować preparatów z sodem.  Zaś stosowaniu wodorowęglanów może towarzyszyć odbijanie się oraz wzdęcia.

Bardzo dobrym sposobem na leczenie owrzodzeń oraz refluksu jest hydrotalcyt, który poprzez tworzenie ochronnej błony w środku żołądka pozwala zagoić się ranom. Działa on jak bufor, ponieważ, uwalnia on jony magnezu oraz glinu, ale robi to powoli i stopniowo, a także jest wprost proporcjonalne do soku wydzielanego przez żołądek. Kiedy już zneutralizuje nadmierne soki, tworzy warstwę ochronną.

Dalsza część artykułu: https://medsowa.pl/a/jak-walczyc-ze-zgaga-i-nadkwasnoscia-cz-2

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.