Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Mówiąc o właściwościach odżywczych soczewicy w pierwszej kolejności zwraca się uwagę na to, że w jej skład wchodzą łatwo przyswajalne białka. Mimo to mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nie jest bogate w kalorie i posiada dość niski indeks glikemiczny, nie ma więc żadnych przeciwwskazań do tego, aby sięgały po nią również te osoby, który dbają o linię albo zmagają się z problemem cukrzycy.
Cukrzycy mają zresztą zdecydowanie więcej powodów, aby zainteresować się możliwościami stwarzanymi przez soczewicę, okazuje się bowiem, że przyczynia się ona do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Obecność kwasu foliowego przyczynia się do tego, że soczewica jest idealnym rozwiązaniem z punktu widzenia osób planujących macierzyństwo, a bogactwo żelaza sprzyjającego tworzeniu się czerwonych krwinek i podwyższającego poziom hemoglobiny sprawia, że soczewica powinna spodobać się anemikom.
Mamy do czynienia również z rozwiązaniem znanym jako źródło fosforu, cynku magnezu i witamin z grupy B, jeśli zaś soczewica jest spożywana regularnie charakteryzuje się nie tylko wyjątkowo korzystnym wpływem na cerę, ale również tym, że poprawia pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii. Jest to również jeden z tych produktów, które obniżają cholesterol i wspomagają proces gubienia kilogramów. W przeciwieństwie do swojej krewnej fasoli soczewica jest lekkostrawna, a to sprawia, że możliwe jest jej codzienne stosowanie.
Tym, jak ugotować soczewicę warto zainteresować się już choćby dlatego, że świeżo ugotowana jest bez porównania bardziej zdrowa niż ta, która pochodzi z puszki posiadając jednocześnie niższy indeks glikemiczny. Proces gotowania ma i ten plus, że pozwala nam na kontrolę zawartości soli, a przecież on sam jest na tyle nieskomplikowany, że nie wymaga szczególnych umiejętności. Ziarna soczewicy należy przepłukać, wrzucić do wrzątku, a następnie gotować aż do momentu, w którym staną się one miękkie. Najczęściej wystarcza już 15 minut, choć czas ten możemy wydłużyć. Ilość wody powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy, na szklankę soczewicy powinny więc przypadać dwie szklanki wody.
W czasie gotowania soczewica nie tylko pochłania cały płyn, ale i zwiększa swoją objętość, jeśli zaś zachodzi taka potrzeba, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby w trakcie gotowania dodać nieco wrzątku.
Soczewica czerwona i żółta zasługują na szczególne zainteresowanie, często bowiem zwraca się uwagę na to, że są to nie tylko najbardziej delikatne, ale i najdrobniejsze ze wszystkich odmian. Charakteryzuje się je szybkie gotowanie, w kuchni zaś stanowią znakomitą bazę do puree i past, a najlepiej smakują z curry. Soczewica zielona z kolei charakteryzuje się przyjemnym i głęboki smakiem, może być stosowana nawet jako zamiennik mięsa, jedzący ma bowiem przyjemne uczucie sytości. Soczewica czarna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo urodziwa zwłaszcza, gdy serwuje się ją w towarzystwie kolorowych warzyw. Przypomina nieco czarny kawior i prezentuje się świetnie tak w sałatkach, jak i jako składnik zup.
Ciekawy wygląd jest też charakterystyczny dla soczewicy brązowej. Sięgając po nią należy uzbroić się w cierpliwość, jej gotowanie może nam bowiem zająć nawet godzinę.
Tak wiele wartości odżywczych ukryło się w niepozornej soczewicy. To doskonały dodatek do mięs, które można przyprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ze zdrowych olejów proponujemy spróbowanie białego oleju sojowego. Nowego aromatu ciepłym potrawom nada z pewnością pachnący pieprz pomarańczowy. Do udekorowania mięs oraz sałatek przydadzą się z kolei suszone płatki czosnku. Z przekąsek warto skosztować suszonej żurawiny.
Natisa 2018-03-22 11:56
Ogólnie nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za Soczewica Zielona, jednakże od kilku miesięcy czuje się o wiele lepiej, bo to na prawdę działa i jest super :)
Matylda 2018-01-07 21:31
Od kilku miesięcy wybieram to, co zdrowe. Dieta to fundament do zdrowia i pięknego wyglądu. Właśnie to mój główny cel. Dlatego też stosuję Soczewica Zielona . Produkt ten jest w moim przypadku wsparciem w odchudzaniu.
Inez 2017-05-25 10:19
Przesadzacie, zielona soczewica jest super, tylko trzeba ją umiejętnie przyrządzić.
Ewelina 2017-05-19 14:21
Potwierdzam, czerwona soczewica jest dużo, dużo smaczniejsza
Lea 2016-08-04 23:26
Ziarna to dla mnie dodatek do codziennych dań. Fajnie jest stosować je do śniadań. Tutaj bardzo fajnym produktem jest Soczewica Zielona . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.
hania 2016-04-16 15:54
moim zdaniem soczewica zielona jest znacznie gorsza od czerwonej. nie tylko pod wzgledem smaku, ale rowniez walorow odzywczych. cena tez dosc wysoka.
Alina 2016-03-19 15:59
jadlam soczewice zielona ze wzgledow zdrowotnych. jestem cukrzykiem... wyniki badan po spozywaniu soczewicy znacznie sie poprawily. ale sam smak tego produktu nie przekonuje mnie do ponownego zakupu. ale coz.... smak to kwestia gustu.
Boner 2015-08-19 10:58
Wydaje mi się, że teraz odmieniłem swoje zdrowie, bo jak przyjmuje tą soczewicę od 2 tygodni to mam o wiele mniejsze wzdęcia i jestem ogólnie bardziej radosny. O wiele bardziej chce mi się żyć!
Lover 2015-08-19 10:56
Przede wszystkim bardzo zdrowa i warto jest stosować tą soczewicę, bo działa i jest bardzo smaczna. To daje mi radość, że zjadam coś zdrowego ;)
Sławomira 2015-01-11 10:00
Ziarna to fajne urozmaicenie codziennej diety. Stanowią bogate źródło wszystkich wartości odżywczych. Ja postawiłam na Soczewica Zielona . Produkt zakupiłam całkiem niedawno i od tamtego czasu już dość długo służy mi w kuchni.