Wiosną świat wokół nas budzi się do życia, trudno więc dziwić się, że wraz z jej nastaniem z coraz większym entuzjazmem spoglądamy w okno, mając świadomość tego, że nie będzie zniechęcał nas do tego ponury krajobraz. Niestety, wiosna jest również okresem, w którym nasza odporność pozostawia naprawdę wiele do życzenia, trudno więc uciec od pytania o to, jak ją skutecznie wzmocnić, a tym samym zyskać szansę na stawienie czoła zarówno bakteriom, jak i wirusom. Na szczęście, istnieje przynajmniej kilka skutecznych sposobów, którymi powinniśmy się zainteresować.
Sen a odporność
Jedna z najważniejszych zasad mówi o tym, aby wiosną w szczególny sposób dbać tak o sen, jak i o wypoczynek, naukowcy nie mają bowiem wątpliwości, że właśnie w ten sposób najlepiej wzmocnimy naszą odporność. Nie wolno więc zapominać o tym, że dorosły człowiek powinien spać w ciągu doby przynajmniej przez osiem godzin, a choć unikanie sytuacji stresowych jest często niemożliwe, zarywanie nocy powinno być uważane za niedopuszczalne. Każdego dnia warto też szukać choćby kilku chwil, które można byłoby przeznaczyć na relaks i wyciszenie, gdy bowiem nie martwimy się niepotrzebnie, organizm z większą łatwością przeciwstawia się zarówno bakteriom, jak i wirusom.. Nie wolno też zapominać o tym, jak duże znaczenie ma śniadanie, powinno być więc one jedzony w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu. Dzięki temu wzmocnimy komórki naszego organizmu i zapewnimy im siłę do codziennej walki z drobnoustrojami.
Co jeść, by wzmocnić odporność?
- Czystek. Na liście produktów, których nie warto unikać, jeśli zależy nam na poprawieniu odporności, czystek zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Zioło to jest bogate w polifenole, a te znane są jako znakomity przeciwutleniacze. Nie bez znaczenia jest i to, że czystek nie tylko skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, ale również dodaje energii i doprowadza do zauważalnego wzmocnienia organizmu. Polifenole są nieocenione podczas walki tak z drobnoustrojami, jak i grzybami, nie można przy tym lekceważyć ich znaczenia antyalergicznego, mamy bowiem do czynienia z substancjami hamującymi działanie histaminy.
- Acerola. Innym produktem, którego nie powinniśmy unikać, jest wiśnia z Barbados znana też jako acerola. Jej znakiem rozpoznawczym jest to, że zawiera nawet sto razy więcej witaminy C niż promowane jako jej podstawowe źródło owoce cytrusowe, nie bez znaczenia jest jednak i to, że już jedna jej tabletka dziennie przyczynia się nie tylko do widocznego wzmocnienia układu odpornościowego, ale także do wzmocnienia nerek i wątroby. Acerola ma też korzystny wpływ na wzrok, a jednocześnie przyczynia się do zmniejszenia objawów zmęczenia.
- Witamina C. Nie do przecenienia okazuje się także wpływ, jaki na nasz organizm wywiera witamina C, która pomaga układowi immunologicznemu w jego prawidłowym funkcjonowaniu, wzmacnia układ nerwowy i ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, powinno się przyjmować ją raz dziennie, na krok taki najlepiej przy tym decydować się podczas posiłku obficie popijając ją wodą. Nasz organizm wzmocni również sok z rokitnika znany z tego, że jest bogaty w witaminę C, a dzięki temu zbawienny dla układu odpornościowego, który wiosną bywa szczególnie intensywnie eksploatowany. Jego picie poprawia też przyswajalność żelaza, nie bez znaczenia jest zaś i to, że rokitnik jest bogaty w witaminę E znaną jako bardzo skuteczny antyoksydant. Sok nie tylko zapobiega wzrostowi „złego” cholesterolu, ale także przeciwdziała powstawaniu żylaków, ma więc dobry wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i na urodę, która wiosną nie pozostaje przecież bez znaczenia. Jego regularne picie jest pomysłem na przedłużenie młodości.
- Algi. Propozycjami, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem, są także spirulina oraz chlorella – algi, które wzmacniają organizm w walce z infekcjami i chorobami. Maja one nie tylko właściwości antywirusowe, ale również przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, są więc nieocenione, gdy jakiś czas temu zmagaliśmy się z chorobą.
- Sok z dzikiej róży. Innym rozwiązaniem, którego nie warto ignorować, jest sok z dzikiej róży znany od dziesięcioleci, jako sposób na naturalną ochronę naszego organizmu. Sok jest wysoko ceniony przede wszystkim ze względu na swoje działanie oczyszczające, nie można jednak zapominać i o tym, że przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników i podnosi odporność.
Dobre nawyki, które wspomagają odporność
Dbanie o siebie na wiosnę zakłada także unikanie używek takich, jak alkohol, papierosy i kawa. Nie bez znaczenia okazuje się jednak również hartowanie organizmu, jeśli więc nie mamy czasu na intensywne ćwiczenia na świeżym powietrzu, stosujmy choćby naprzemienne prysznice, polewając ciało raz ciepłą, a raz zimną wodą.
Pracę układu odpornościowego skutecznie usprawnia także ruch, warto więc pamiętać o tym, aby na aktywność fizyczną poświęcić przynajmniej po pół godziny trzy razy w tygodniu. Nie zapominajmy i o tym, że nasza dieta musi być bogata w owoce i ziarna znane z tego, że są bogate w minerały i witaminy.
Dobrze jest też wyeliminować z niej cukier i zastąpić go miodem, który nie tylko posiada cenne mikro- i makroelementy, ale również jest wartościowym wsparciem dla organizmu w walce z przeziębieniem.