Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Czosnek niedźwiedzi ze względu na nazwę kojarzony bywa z czosnkiem pospolitym, okazuje się jednak, że to dwie zupełnie różne rośliny. Czosnek niedźwiedzi w większości posiada podobne właściwości odżywcze i zdrowotne co jego uboższa kuzynka, charakteryzuje się jednak nieco innym smakiem oraz wyglądem – nie rodzi główek czosnku z cebulami w środku, ale drobne gwiaździste białe kwiaty oraz liście, z których uzyskuje się przyprawę. Rośnie za żyznych glebach, w zacienionych miejscach. W Polsce znajduje się pod częściową ochroną. W czasie kwitnienia (na przełomie marca i kwietnia) można spotkać się z czosnkiem niedźwiedzim w górach – Sudetach, Karpatach oraz w okolicy Kotliny Sandomierskiej. Nie należy jednak zrywać rośliny rosnącej dziko samodzielnie, ponieważ przypomina konwalię oraz krokusy, które są dla człowieka trujące. Z powodzeniem można jednak uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogrodzie.
Dlaczego czosnek zwany jest niedźwiedzim? Według Germanów, którzy mieli styczność z przyprawą, czosnek jedzony był przez niedźwiedzie górskie po przebudzeniu ze snu zimowego. Starożytni doceniali czosnek niedźwiedzi ze względu na działanie zwalczające pasożyty oraz infekcje organizmu. Roślinę do dziś stosuje się do przyprawiania potraw, na przykład mięs oraz zup, warto go dodać do sosów. Nie jest tam intensywny w smaku jak czosnek pospolity, ale mimo to dobrze dosypać niewielką ilość suszonych liści pod koniec gotowania, by zachować ich subtelny aromat. Co ciekawe, dość powszechną przekąską w Niemczech są kiszone w oliwie liście czosnku niedźwiedziego. Czosnek służy również do aromatyzowania oliwy, a także do przygotowania pesto, czyli lekkiego sosu na bazie oliwy i orzechów, doskonałego do makaronów.
Obecnie czosnek znów zyskuje popularność, nie tylko w kuchni, ale także w farmakologii. Suplementy diety dostępne w aptekach gwarantują szerokie zastosowanie. Czosnek niedźwiedzi ma bardzo podobne właściwości do czosnku pospolitego, można go zatem nazwać naturalnym antybiotykiem. Jest równie bakteriobójczy i przeciwzapalny. Sprzyja leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwalcza wirusy i bakterie, działa wykrztuśnie. Do tego należy jednak dodać, że czosnek niedźwiedzi posiada imponującą dawkę siarki, która sprzyja zmaganiu się z chorobami nowotworowymi oraz wzmacnianiu układu immunologicznego. Stosowany może być również w profilaktyce chorób serca, ponieważ obniża cholesterol, przyspiesza krążenie i obniża ciśnienie krwi. W rezultacie jedzenie czosnku niedźwiedziego minimalizuje ryzyko miażdżycy, zawału oraz chorób serca.
Czosnek niedźwiedzi to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za aromatem czosnku pospolitego. By zadbać o codzienną porcję białka, polecamy ciemne nasiona chia. Zamiast zwykłej soli warto sięgnąć po czerwoną sól himalajską. Jako przekąska sprawdzą się sycące daktyle bez pestek, natomiast sok z noni dostarczy dawkę witaminy C.
100% czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.).
Rekomendowane zastosowanie:
Czosnek niedźwiedzi doskonale podkreśla smak potraw mięsnych i rybnych. Warto przyprawiać nim potrawy na bazie drobiu, wieprzowiny oraz baraniny, jak również wędliny i pasztety.
Przyprawę można z powodzeniem dodawać do sosów oraz różnego rodzaju zup - najlepiej pod koniec gotowania, aby ograniczyć utratę jej prozdrowotnych właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.
Informacje dotyczące przechowywania produktu:
Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Teresa 2021-04-06 19:55
Czosnek Niedźwiedzi, inaczej Bärlauch stąd jego nazwa .Służył niedźwiedziom po przebudzeniu jako źródło pożywienia.Jest doskonały do różnego rodzaju potraw sałatek,zup,sosów,past .Ja jem go praktycznie ze wszystkim . Doskonale wzmacnia odporność organizmu i oczyszcza moje ciało.Rozrzedza krew powoduje lepsze przepływy . Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.Oprocz tego zabezpiecza mnie w witaminy.
Ewa 2020-06-07 20:04
Odkąd zaczęłam dbać o siebie kupuję wyłącznie nieprzetworzone jedzenie. 5 ***** :-)
Izabela 2017-12-20 08:46
Nie mam pojęcia, skąd wzięła się ta nazwa, myślałam, że może niedźwiadki kiedyś go jadły i faktycznie nie pomyliłam się. Dla mnie to idealna przyprawa do dań. Używam jej szczególnie do mięs, ma nieco intensywniejszy zapach od zwykłego czosnku, ale jak dla mnie idealnie nadaje się do nacierania. W marynacie jest też super. Oczywiście nie można zapomnieć o jego prozdrowotnych właściwościach. Jak dla mnie to dwie pieczenie na jednym ogniu. Ito dosłownie. Nie dość, że smacznie, to też zdrowo :)
Basia 2017-11-09 11:50
Moja rodzina jest totalnie anty-czosnkowa. Próbowałam różnych form od "prawdziwego", poprzez płatki i zmieloną przyprawę, ale ostentacyjnie odmawiali przygotowanego przeze mnie jedzenia, A przecież wiadomo jak ważny jest czosnek na odporność...poszliśmy na niepisany kompromis, bo odkryłam czosnek niedźwiedzi, który nie jest aż tak intensywny w smaku i zapachu, a zachowuje takie same właściwości;)
Iga 2017-10-24 10:38
Wspaniały smak i aromat potraw po dodaniu czosnku niedźwiedziego. Nie wiem, czemu ludzie mówią, że jest podobny do czosnku pospolitego. Zupełnie nie rozumiem. Ma dość intensywny zapach, wystarczy niewielka ilość, żeby potrawa nabrała smaku. Poza tym czosnek niedźwiedzi cieszy się też licznymi walorami zdrowotnymi. Jest przede wszystkim naturalny, skuteczny w walce z zarażeniami. Jeśli mogę komuś polecić: czosnek niedźwiedzi jest idealną przyprawą do ryb.
Marianna 2017-10-13 14:53
Czy wiedzieliście o tym, że tak niewinnie zapowiadająca się przyprawa wykazuje niezwykle silne działanie jeśli chodzi o zwalczanie pasożytów? W przedszkolu mojej córeczki zapanowała glistnica. Jestem przekonana, że tylko dzięki temu, że stosujemy w mojej rodzinie ogromną ilość różnego rodzaju ziół i przypraw uniknęliśmy zarażenia. Glisty się nie imały naszych przewodów pokarmowych:)
Iwcia 2017-05-19 11:04
Dołączam do pozytywnej opinii Maryśki, czosnek niedźwiedzi jest bardzo delikatny, a jednak zapewnia przyjemny czosnkowy posmaczek
Maryśka 2017-05-09 12:13
Czosnek niedźwiedzi jest delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek, a to dla mnie bardzo ważne. Lubię czosnkowy smak, ale zazwyczaj źle znoszę suchość w ustach po jego zjedzeniu.
Marta 2017-02-22 09:31
Czosnek Niedźwiedzi jest moim sprzymierzeńcem kulinarnym podczas gotowania. Idealnie nadaje się do nacierania mięsa i przyprawiania szpinaku. Ma dość intensywny i wyrafinowany smak, ale dzięki temu potrawy smakują jeszcze lepiej. Zauważyłam, że czosnek niedźwiedzi jest nieco ostrzejszy od tradycyjnego czosnku, ale to dobrze, bo ostre przyprawy wspomagają metabolizm.
Opinia użytkownika 2015-10-20 12:54
przesyłka zgodnie z planem
Asia 2015-10-18 20:32
Zamówiłam na próbę czosnek niedźwiedzi, bo słyszałam, ze ma bardzo prozdrowotne właściwości. Boję się tylko, ze mnie zamkną, bo jest pod ochroną. Mam nadzieję, że macie ten czosnek z legalnego źródła :)
Janusz 2015-08-30 22:12
Polecam! Czosnek naprawdę daje rade, jestem z niego zadowolony jak najbardziej. Do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych
Daniela 2015-08-30 22:07
Cena większa niż za normalny czosnek a właściwości bardzo podobne. Bez sensu zakup jak dla mnie
Olivia 2015-08-30 22:04
Trochę za drogi jak dla mnie :( Nie jestem z niego zadowolona