Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Morele znane są ze swojego znakomitego faktu, ale coraz więcej ludzi zdaje też sobie sprawę, że dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom posiadają znakomite działanie antynowotworowe i opóźniają efekt starzenia się. Są w stanie pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi i na trawienie, poprawiają pracę nerek i mogą także ograniczać nadkwasotę.
Beta-karoten
Charakterystyczny kolor moreli zapewniany jest im przez składnik jakim jest beta-karoten. Ten żółty barwnik jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki niszczące na chybił-trafił różne elementy naszego organizmu. Po dostaniu się do wątroby przekształca się w witaminę A. W tej postaci jest dobry dla naszych oczu oraz zdecydowanie poprawia wygląd naszej skóry. Trzy nieduże morele dziennie zapewniają wystarczającą ilość przeciwutleniaczy dla zwalczenia większości wolnych rodników.
Właściwości prozdrowotne
Najważniejszymi składnikami mineralnymi moreli są potas, żelazo, wapń oraz cała masa witamin, które razem poprawiają krążenie i zapobiegają anemii. Warto jest je przyjmować zwłaszcza wtedy, kiedy regularnie jemy czerwone mięso. Pomagają zredukować kwasowość organizmu tym wywołaną. Najlepsze są tutaj morele suszone.
Suszone morele to aż 284 kalorie w 100 gramach, co w porównaniu z 47 kaloriami w owocach świeżych stanowi wielka różnicę, ale takie owoce mają więcej beta-karotenu i szybciej obniżają kwasowość, na przykład po treningu.
Wykorzystanie
Morele powinno się zrywać z drzewek dopiero w momencie, kiedy są w pełni dojrzałe. W ich przypadku w zasadzie nie zachodzi dojrzewanie po zebraniu, przez co za szybko zerwane stracą część swoich wartości odżywczych i smaku. Dojrzały owoc charakteryzuje się pomarańczową, przechodzącą lekko w żółtą skórkę. Powinna być ona niemal zupełnie gładka i mieć charakterystyczny rumieniec świadczący o zakończeniu ostatniego etapu dojrzewania. Można je oczywiście zjadać od razu na surowo i jest to polecany sposób delektowania się nimi. Istnieje też wiele ciekawych propozycji przetwarzania ich, na przykład na dżem lub mus. Świetne pomysły to także galaretki i alkohole, w tym zwłaszcza nalewki i likiery. Można je przechowywać w lodówce, ale nie powinno się tego robić przez zbyt długi czas.
W kuchni morele można wykorzystać do przygotowywania sałatek lub jako farsz do mięs. Czasami też w innych formach. Sprawdzają się znakomicie w ciastach i deserach. Dla nas dobrą informacja jest zwłaszcza to, że można użyć ich jako nadzienie pierogów lub knedli.
Co ciekawe, nasiona moreli mogą zastępować migdały. Ich azjatyckie odmiany są bardzo słodkie, a europejskie trochę bardziej gorzkie. Tych pierwszych można używać w dużych ilościach, ale nasiona gorzkie zazwyczaj są dużo bardziej intensywne i już jedno wystarcza do uzyskania odpowiedniego migdałowego smaku.
Warto wspomnieć, że z pestek moreli można wyciskać olej. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek smakowy do ciast oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, gdzie jego działanie związane jest z łagodzeniem stanów zapalnych.
Jedzenie pestek moreli pozwala uzupełnić niezbędne witaminy oraz minerały. Chcąc zadbać o dobre samopoczucie i dawkę energii, warto spróbować orzeźwiającego soku z pokrzywy. Dodatkiem do dań kuchni indyjskiej i nie tylko będzie z pewnością smaczna pasta sezamowa tahini, a aromat dań włoskich uzupełni pachnący estragon. Z kolei słodki syrop z pigwy rozgrzeje i dostarczy organizmowi cennej witaminy C.
Marta 2020-01-13 21:58
Odkąd choruję wybieram wyłącznie naturalne jedzenie. Oceniam na 5 gwiazdek ...
Opinia użytkownika 2018-07-17 20:17
Kocham bakalie! Najbardziej to migdały. Choć w sumie... to stosuję wszystkie! Gorzkie Pestki Moreli kupuję od dawna i polecam!
Mika 2017-12-19 13:22
Jak dla mnie Gorzkie Pestki Moreli stanowią 1 miejsce w mojej diecie. Polecam to bardzo gdyż warto jest dbać o znakomitą sylwetkę i samopoczucie!
Iza 2017-05-31 11:25
Wiem, że pestki moreli są zdrowe, ale mi akurat smakowo nie podeszły.
Elena 2017-05-15 14:13
Super! i do tego bez dwutlenku siarki. Jest moc! :)
Beata 2016-04-02 21:53
polecam gorzkie pestki moreli. fajny produkt w przystępnej cenie, ktory przyda się w każdej kuchni.
Lukrecja 2015-11-09 11:35
Dbam o to, by jeść jedynie niezapychające rzeczy do przekąszenia :) Chyba właśnie dlatego już od jakiegoś czasu wybieram bakalie i orzechy a moim faworytem są Gorzkie Pestki Moreli :) To najlepsze rozwiązanie dla lepszego zdrowia i samopoczucia.
Opinia użytkownika 2015-10-27 10:12
Do smaku można się przyzwyczaić, ale są bardzo zdrowe
Nika 2015-08-19 12:22
Gdyby te pestki moreli były lepsze smakowo to dałoby się to jakoś jeszcze wytrzymać, ale teraz nie mogę :D
Quater 2015-08-19 12:21
Stosuje je jako dodatek do produktów, które spożywam na co dzień. Bardzo mi to pomaga i cieszę się, że mogę efektywnie takim sposobem wspomagać swoje zdrowe:)