Algi stają się popularne na całym świecie. Jednak w naszym kraju nie są jeszcze znane lub są nadużywane. Kojarzymy je zazwyczaj z telewizji lub z degustacji. Ich zastosowanie jest jednak o wiele szersze. Poznaj właściwości prozdrowotne alg.
Czym są algi?
Algi to po prostu wodorosty. Gatunków alg mamy około 30 tysięcy. W zależności od tego jak czysta jest woda lub położenia księżyca (podczas których są zbierane) mamy bardzo zróżnicowane składy wodorostów. Algi zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych między innymi potasu, jodu, wapnia czy witamin takich jak C, E czy K. doskonale zastąpią mięso, ponieważ zawierają duże pokładu żelaza, witaminy B, a także białko, co jest niespotykane w roślinach. Algi zawierają ponad kilkaset więcej składników odżywczych niż jakakolwiek roślina.
Algi – właściwości prozdrowotne
Algi są przede wszystkim źródłem młodości, pomagają schudnąć, a także dodają energii. Co więcej, zawierają one duże ilości błonnika, więc są sycące, a przy tym nie mają prawie w ogóle kalorii. Mimo iż bardzo wiele ludzi gustujących w algach uważa je za jedzenie trzeciego tysiąclecia. Naród polski podchodzi do nich jednak z ostrożnością.
Algi doskonale neutralizują toksyny, dodają energii, a także przyśpieszają pochorobową regenerację. Również dla osób, które walczą z nadwagą, algi mogą być pomocne, ponieważ przyśpieszają metabolizm. Mają też bardzo dużo błonnika, co również sprzyja odchudzaniu, ponieważ mają zdolność regulowania poziomu cukru we krwi. Jeśli więc cukier jest w normie, to nie dostajemy nagłych ataków głodu, co skutkuje jeszcze większą nadwagą oraz cukrzycą. Jeśli istnieje ryzyko zachorowania na chorobę układu krążeniu, to algi są doskonałe przy zapobieganiu tego typu chorobom.
Czy warto jeść algi?
Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy, że bardzo często je algi. Jest tak, ponieważ z wodorostów wytwarza się zagęstniki używane w przemyśle spożywczym. Jednym z najczęściej używanych jest agar, czyli E406, który jest używany zamiast żelatyny. Można go znaleźć w sklepie internetowym i samemu robić sobie galaretki. Często używany jest również E410, czyli alginian sodu wykorzystywany do produkcji lodów oraz E407, czyli karagen dodawany do wędlin, jogurtów czy margaryn.
Płaty nori możesz bez trudności kupić w supermarkecie, leżą zazwyczaj na regałach, które dotyczą suszi lub jego przyrządzania. Przeróżne rodzaje alg, które zostały ugotowane, usmażone czy zamrożone możesz dostać również w sklepach ze zdrową żywnością lub orientalnych. Jeśli marzy Ci się koktajl z algami to najlepiej wykorzystać do tego algi w tabletkach, które znajdziesz w aptece. Zaś, jeśli chcesz przyrządzić z nich zupę, to wystarczy kilka dekagramów, ponieważ po namoczeniu znacznie zwiększają swoją objętość.
Algi można wykorzystać również, jako panierkę lub w postaci liści zrobić z nich sałatkę, zupę czy nawet dodać do kanapek. Nie potrzeba ich nawet gotować, ponieważ wystarczy im moczenie przez 3 minuty. Woda, która pozostanie, może być użyta do zrobienia zupy.