Wśród egzotycznych owoców na naszym rynku znalazła się persymona, znana także jako kaki, hurma bądź hebanowiec. Owoc ten jest świetnym źródłem witaminy A oraz witaminy C i błonnika. Kaki zawiera bardzo wiele związków, które mają działanie przeciwutleniające. W składzie tego owocu znajdziemy więcej błonnika i minerałów niż w jabłku.
W tej chwili wyróżnia się dwie odmiany tego owocu. Jedna ma bardzo cierpkie owoce zanim dojrzeją, podczas gdy druga nie ma takiej prawidłowości. Występuje w kolorze żółto-pomarańczowym oraz ciemniejszym, bardziej czerwono-pomarańczowym. Cierpka odmiana powinna być spożywana dopiero, gdy będzie dojrzała, a miąższ nabierze galaretkowatej konsystencji.
Dlaczego warto jeść?
Kaki to przede wszystkim owoc, który ma mnóstwo witaminy A, C oraz błonnika. Poza tym zawiera środki o charakterze przeciwutleniającym, takie jak proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Obecnie nie stosuje się wyłącznie samego owocu. W przypadku medycyny chińskiej dużą wartość przywiązuje się do liści tego owocu, które przykłada się w miejsca ukąszeń węży bądź podrażnień skóry. Napój z liści tego owocu stosuje się wspomagająco przy leczeniu nadciśnienia, chorób nowotworowych oraz usprawnianiu krążenia krwi.
Ratowanie zdrowia
Jedną z chorób, przy których stosowanie owoców kaki uważa się za lecznicze jest białaczka. Uważa się, iz wyciąg z owoców ma hamować rozwój tej choroby. Naukowcy uważają, że polifenole zawarte w tym owocu oddziałują bezpośrednio na hamowanie rozrostu komórek nowotworowych. Badania wykazały, iz wyciąg z kaki wpływa na apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek.
Kaki wpływa wyraźnie również na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. Systematyczne spożywanie przez osoby, które wzbogaciły dietę o ten owoc sprzyja spadkowi ogólnego poziomu cholesterolu (TC), w tym szczególnie "złego" cholesterolu (LDL).
Jak wybrać odpowiednie owoce i je przechowywać?
- Należy wybierać owoce kształtne, okrągłe, które mają mięsisty charakter i połyskującą gładką skórkę. Zaleca się unikać kupowania tego owocu, jeśli został pozbawiony zielonych liści na wierzchołku.
- Owoce, które nie będą spożywane od razu warto kupować mniej dojrzałe, twardsze, tak aby w domu dojrzały samoistnie.
- W przypadku owoców, które są już całkowicie dojrzałe, a nie spożywa się ich od razu, warto zdecydować się na przechowywanie ich w lodówce.
- Należy spożywać dojrzałe owoce stosunkowo szybko, gdyż zazwyczaj szybko się psują i zaczynają pleśnieć.
Muffinki z kaki
Ciekawą propozycją jest stworzenie muffinek z miąższem owocu, które cieszą się rosnącą popularnością. Jest to świetna i bardzo zdrowa przekąska. Ciasto przygotowuje się tradycyjnie i dodaje zmiksowane owoce kaki.