Temat wzmacniania odporności wraca jak bumerang. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy na zachorowania jesteśmy narażeni bardziej, niż przez resztę roku. Pojawia się tutaj dylemat – czy lepiej postawić na apteczne środki, czy skorzystać z naturalnych sposobów? Jak robić to prawidłowo? I komu zaufać decydując się na naturalne rozwiązania?
Spis treści:
1. Odporność organizmu – naturalna tarcza obronna
Praca układu odpornościowego polega przede wszystkim na obronie organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dzięki odporności możemy zachować zdrowie, gdy wszyscy wokół nas kaszlą i kichają.
Niestety, odporność bardzo łatwo osłabić. Niedostateczna ilość snu, przewlekły stres, używki, nadużywanie leków, mało wartościowa dieta i jedzenie w biegu – to tylko niektóre z przykładów na to, jak w krótkim czasie można pozbawić swój organizm naturalnej tarczy obronnej. Stajemy się wtedy bezsilny wobec ataku wirusów i bakterii. Finał tej nierównej walki łatwo sobie wyobrazić – jednak perspektywa przymusowego urlopu w łóżku, bez sił i energii, nie napawa optymizmem.
Na szczęście można temu zapobiec!. Odporność można systematycznie wzmacniać – i to na wielu płaszczyznach.
Sprzyjają temu:
- odpowiednia ilość i jakość snu. Dla osób dorosłych jest to minimum 7-8 godzin wypoczynku nocnego, w dobrze wywietrzonym pomieszczeniu. Temperatura w sypialni nie powinna przekraczać 16-19 stopni Celsjusza (1). Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje;
- regenerujący odpoczynek. Regeneracja organizmu powinna być ważną częścią planu dnia. Dzięki temu zachowujemy energię, siłę i moc na kolejne wyzwania. Stres znacząco osłabia odpornośc organizmu – warto więc pomyśleć o takiej formie odpoczynku, który zapewni regenerację i dla ciała, i dla ducha;
- aktywność fizyczna. Regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny odgrywa ważną rolę w budowaniu i zachowaniu odporności u osób w każdym wieku. Najlepsze efekty przynosi ruch na świeżym powietrzu;
- właściwa dieta. Racjonalna, dobrze zbilansowana dieta wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Niektóre produkty spożywcze wprost obfitują w substancje wzmacniające pracę układu immunologicznego, mobilizując go do jak najlepszej pracy.
2. Zdrowa żywność w praktyce
Polacy coraz częściej zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów żywnościowych. Już 40% naszych rodaków deklaruje, że minimum raz w tygodniu dokonuje zakupu zdrowej żywności (2). Świadomość konsumentów rośnie, czytania etykiet staje się nawykiem.
Jak wybierać zdrową żywność? Pragnąc wybierać jak najlepsze produkty żywnościowe, przed wrzuceniem do koszyka warto zwrócić uwagę na ich:
- skład. Im krótsza lista komponentów produktu, tym lepiej dla naszego zdrowia;
- stopień przetworzenia. Im mniej przetworzony produkt, tym więcej cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów w nim znajdziemy;
- pochodzenie. Sprawdzone źródło pochodzenia produktu jest w dzisiejszych czasach na wagę złota. Możemy mieć dzięki temu pewność, że wybrana przez nas żywność nie zawiera konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku i zapachu. Jest to szczególnie ważne dla produktów pozbawionych etykiety: warzyw, owoców czy mięs;
- świeżość. Im krótsza droga produktu z miejsca zbioru lub wytworzenia na nasz stół, tym lepiej. Polskie, lokalne produkty zawsze będą miały tutaj przewagę nad tymi pochodzącymi z importu.
3. Jedzenie zamiast suplementacji
Składniki, które stymulują odporność, najłatwiej i najlepiej przyswajają się z pożywienia. Im wyższa jakość produktów spożywczych, tym lepiej możemy czerpać z natury to, co najlepsze.
Dobroczynne składniki wzmacniające układ immunologiczny, znajdziemy w produktach, jak:
Świeże owoce i warzywa
Jedzenie świeżych owoców i warzyw to najłatwiejszy sposób na zachowanie zdrowia i dobrej odporności. To podstawa żywieniowa najnowszej piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) 2016 (3).
Produkty te w naturalny sposób dostarczają witamin, mikroelementów wspomagających pracę układu odpornościowego. To także znakomite źródło błonnika i antyoksydantów. Stawiając na rodzime, ekologiczne produkty spożywcze zapewniamy sobie odporność i witalność.
Często zapominamy o dobrodziejstwach natury, mając je tuż obok. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, oprócz lokalnych ryneczków coraz częściej możemy zaopatrzyć się we wspaniałe jakościowo produkty również przez internet. To świetne rozwiązanie dla osób zabieganych, które pragną w świadomy sposób troszczyć się o swoje zdrowie.
Miód
Miód jest cenionym produktem spożywczym ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Związki zawarte w miodzie wykazują m.in. działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne i immunostymulujące (4).
Jedzenie miodu wzmacnia i regeneruje organizm. Dostarcza cennych witamin i mikroelementów oraz enzymów mobilizujących pracę układu immunologicznego. Dla wzmocnienia organizmu, zwłaszcza u rekonwalescentów, można również stosować również produkty pszczele: pyłek i pierzgę.
Wskazówka: Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości miodu, trzeba pamiętać o temperaturze, w jakiej go serwujemy. Gdy przekracza ona 40 stopni Celsjusza, tracimy bezpowrotnie zdrowotne właściwości miodu. Najkorzystniej jest dodawać miód do ostudzonych potraw i napojów.
Różne miody można zastosować na różne schorzenia. Dla wzmacniania odporności szczególnie rekomenduje się miód spadziowy, akacjowy, wrzosowy, lipowy, rzepakowy i malinowy.
Oleje
Oleje roślinne są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Warto włączyć je do codziennej diety ze względu na szeroki zakres działania na organizm.
Kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6, omega-9) wspomagają m.in. pracę układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Przyczyniają się do regulacji gospodarki hormonalnej i przeciwdziałania chorobom układu krążenia. Stosowane zewnętrznie – mogą być elementem naturalnej pielęgnacji skóry i włosów.
Wskazówka: Najcenniejsze oleje to te, które są tłoczone na zimno i na świeżo, bez dodatkowych procesów filtracji i rafinacji. Wymagają przechowywania w chłodnym miejscu lub w lodówce, w butelce z ciemnego szkła i bez dostępu promieni słonecznych. W przeciwnym razie jełczeją (zawarte w nich kwasy tłuszczowe utleniają się) i stosowanie takiego oleju może przynieść więcej szkody, niż pożytku.
Oleje, które są wybierane najczęściej dla wzmocnienia odporności, to olej z czarnuszki, olej lniany i olej konopny.
Kiszonki
Zgodnie z aktualną wiedzą, 80% komórek odpornościowych znajduje się w ścianach jelit. Zawarty w kiszonkach kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, który wpływa dobroczynnie na stan mikroflory jelit. Jedzenie kiszonek to świetny sposób na wzmocnienie odporności i ochronę przed infekcjami. Zwłaszcza późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy brak świeżych warzyw i owoców zaczyna nam doskwierać.
Kiszonki są również cennym źródłem witamin i minerałów. Wpływają korzystnie na przebieg procesów trawiennych oraz wchłanianie substancji odżywczych – w tym chroniącego przed anemią żelaza. Obfitują również w błonnik oraz antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wspomagają tym samym naszą odporność.
Kiszenie nie musi ograniczać się jedynie do kapusty i ogórków. Wspaniale nadają się do tego również inne warzywa i owoce, jak buraki, kalafior, jabłka czy cytryny.
Wskazówka: Wybierając produkty kiszone, nie mylmy ich z kwaszonymi. Ta subtelna różnica w nazwie wynika z różnic w procesie produkcji, a tym samym diametralnie odmienną wartość odżywczą:
- kiszenie to naturalny proces utrwalania żywności z wykorzystaniem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu otrzymujemy produkt spożywczy o wysokiej wartości zdrowotnej. Proces ten trwa około 2 tygodni;
- kwaszenie polega na utrwalaniu żywności poprzez dodanie do niej na etapie produkcji roztworów kwasów organicznych (np. kwasu octowego). Dzięki temu szybciej uzyskujemy gotowy produkt. Cechuje się on jednak dużo niższą jakością.
4. Gdzie szukać naturalnych produktów najwyższej jakości?
Pragnąc wyjść naprzeciw potrzebom użytkowników, przygotowaliśmy zestawienie wartościowych marek specjalizujących się w naturalnym wspomaganiu odporności. Chcielibyśmy poświęcić im ten artykuł. Stanowią wspaniały dowód na to, że zdrowie jest w zasięgu ręki – wystarczy chcieć!
LokalnyRolnik.pl to najpopularniejszy w Polsce wirtualny targ prawdziwego jedzenia, na którym rolnicy, rzemieślnicy i drobni wytwórcy dzielą się z mieszkańcami miast swoimi plonami. Tym, co własnoręcznie uprawiali, wyhodowali i wytworzyli. Tym, co najlepsze. Wytwórcy muszą spełnić szereg warunków związanych m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Odwiedzamy ich, by poznać ich codzienną pracę, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia. Chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu, cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Aktualnie działamy w czterech regionach: Warszawa, Wrocław, Kraków, Śląsk. Serdecznie zapraszamy na LokalnyRolnik.pl.
Nasza firma Propharma zajmuje się oficjalną dystrybucją oryginalnych certyfikowanych miodów manuka marki Manuka Health New Zealand. O manuce wiemy wszystko! Ale to nie wszystko. Jesteśmy również producentem suplementów diety Dr Gaja. W ofercie posiadamy suplementy diety bez dodatków do żywności, naturalne ekstrakty roślinne, minerały w saszetkach; oleje roślinne oraz naturalne soki. Cały czas się rozwijamy, naszą misją jest wspieranie rozwoju, zdrowia, a w konsekwencji również i szczęścia ludzi. Oczywiście w zgodzie z naturą.
Zdrowotnych właściwości naturalnych miodów i produktów pszczelich nie trzeba nikomu przedstawiać. Pasieki Rodziny Sadowskich to klasyczny przykład mieszczuchów, którzy połknęli miodowego bakcyla i od 10 lat odkrywają terapeutyczne właściwości i pyszny smak naturalnych miodów opiekując się pszczołami z wędrownych pasiek. Pod swoje troskliwe skrzydła wzięli już ponad tysiąc uli, a specjalnością ich zakładu są miody z naturalnymi dodatkami - miód z maliną, miód z porzeczką i wiele innych! Koniecznie wypróbujcie ich produkty pszczele naturalnie wspomagające odporność - pierzgę oraz pyłek pszczeli zatopiony w miodzie. Niezastąpione w sezonie przeziębień!
Nasza olejarnia mieści się w niewielkim ekologicznym gospodarstwie rolnym w Kołodziejewie, na Kujawach, w powiecie inowrocławskim. Od wielu lat uprawiamy rośliny oleiste metodami ekologicznymi. To właśnie tutaj powstają wysokiej jakości naturalne oleje o wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Oleje tłoczymy zawsze na świeżo i na zimno, w małych partiach i według zapotrzebowania. Serce olejarni to unikatowa prasa tłocząca, doskonale odprowadzająca ciepło podczas tłoczenia. Nasze oleje zostały już docenione przez koneserów i szefów kuchni wielu bardzo dobrych restauracji. Ich jakość poznasz od razu, gdy ich posmakujesz!
Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
Jesteśmy małym, rodzinnym gospodarstwem z Dolnego Śląska. Specjalizujemy się w kiszeniu ogórków i kapusty. Dzięki temu, że sami je uprawiamy – ich smak, zapach i jakość są wyjątkowo dobre. Sekretem smaku naszych produktów jest powolny proces kiszenia. Jego prosta receptura nie zmieniła się od wielu lat – nie stosujemy chemicznych dodatków, konserwantów, przyspieszaczy fermentacji czy wybielaczy. Zdobyliśmy uznanie na licznych prestiżowych targach i konkursach, nasze produkty wyróżniono znakiem Dolina Baryczy Poleca. Należymy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, która promujące zdrową i lokalną żywność. Poznaj naszą rodzinę i zasmakuj w naszych produktach!
Wzmacnianie odporności wcale nie musi oznaczać picia syropów czy łykania tabletek. Budowanie odporności organizmu jest procesem, o którym powinniśmy dbać przez cały rok. Stawiajmy na zdrowy styl życia i czerpmy z natury to, co najlepsze. Na zdrowie!
Bibliografia
1. | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8022726 |
2. | https://www.deheus.pl/informacje/aktualnosci/producenci-dbaja-o-jakosc-polskiej-zywnosci-a-konsumenci-to-doceniaja-1105 |
3. | http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia |
4. | http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-4-297.pdf |