Kiełki dobre dla każdego! Dowiedz się, dlaczego?

Kiełki dobre dla każdego! Dowiedz się, dlaczego?

Kiełki nasion to prawdziwe źródło witamin, mikroelementów, soli mineralnych, białka, kwasów omega-3 czy nawet błonnika. Żadne owoce i warzywa dostępne zimą nie mogą się z nimi równać. W dodatku są niskokaloryczne. Regularne spożywając kiełki, wzmocnisz swój system odpornościowy, uzupełnisz niedobory witamin i soli mineralnych. Ustrzeżesz się także przed chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, nowotworami, chorobami układu krążenia. Jeśli nigdy nie próbowałaś wyhodować kiełków, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Uprawa kiełków jest prostsza, niż myślisz, a korzyści dla zdrowia ogromne.

Rośliny magazynują w nasionach zapasy witamin, białka i minerałów. Dopiero podczas kiełkowania uwalniają się enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze tak, aby nasz organizm mógł je przyswoić. Naukowcy z Uniwersytetu w Maryland przeprowadzili badania, których wyniki potwierdzają, że kiełki niektórych warzyw mogą posiadać do 40 razy więcej cennych składników odżywczych niż ich „dorosłe” wersje! Chińczycy już 5 tysięcy lat temu docenili kiełki. Używali ich nie tylko w kuchni, ale również traktowali jak leki. Dlaczego kiełki są zdrowe, czy warto samemu uprawiać kiełki i jak to zrobić?

Korzyści ze spożywania kiełków

  • Kiełki są bogatym źródłem składników pokarmowych – witamin, m.in. A, E, C, PP., wapnia, żelaza, magnezu, potasu, aminokwasów, błonnika, kwasów nukleinowych i chlorofilu.
  • Kiełki wspomagają trawienie – mają dużą wartość odżywczą i są niskokaloryczne. Flawonoidy zawarte w kiełkach pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci, która poprawia trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Dlatego polecane są dla osób, które się odchudzają.
  • Kiełki dodadzą energii. Wiosną, kiedy jesteśmy zmęczeni i osłabieni, chcąc wzmocnić układ odpornościowy i dodać sobie energii warto sięgnąć po kiełki. To bogate źródło witaminy C pomoże uniknąć wiosennych infekcji. O innych sposobach jak dodać sobie energii wiosną przeczytasz w artykule 5 sposobów na dodanie sobie energii!
  • Kiełki na kobiece problemy. Jedną z roślin polecanych dla kobiet w okresie menopauzy jest lucerna. Pomaga kobietom w okresie przekwitania, kiedy szczególnie należy zadbać o dietę bogatą w fitoestrogeny. To związki roślinne, które działają podobnie jak estrogeny. Źródłem fitoestrogenów są m.in. kiełki lucerny, soczewica, soja, fasolka szparagowa i chmiel. Ponadto lucerna działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Z kolei kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy polecany szczególnie dla kobiet w ciąży Działa krwiotwórczo oraz bierze udział w procesach kształtowania systemu nerwowego dziecka.
  • Kiełki wartościowe też dla mężczyzn. Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois zbadali wpływ kiełków soi na ryzyko wystąpienia raka prostaty. Okazało się, że kiełki te działają bardzo dobrze w połączeniu z pomidorami. Jak wiadomo, warzywa te zawierają likopen, który ma działanie przeciwnowotworowe. Badacze uważają, że mężczyźni po 50. roku życia powinni średnio dwa razy dziennie jeść produkty z soją, a pomidory 3-4 razy w tygodniu. Pamiętaj, że najwięcej likopenu jest w pomidorach przetworzonych, czyli np. w sosie pomidorowym, ketchupie.
  • Naturalne antybiotyki. Sam brokuł, jak i jego kiełki to źródło antyoksydantu o nazwie sulforafan. To naturalny antybiotyk działa także przeciwnowotworowo. Kiełki brokułu hamują rozwój Helicobacter pylori – bakterii, która odpowiada za chorobę wrzodową żołądka. Należy pamiętać, że najwięcej sulforafanu zawierają kiełki 5–6-dniowe. Mają go nawet więcej niż same zielone różyczki. Wyniki badań wskazują, że wyciąg z kiełków brokułu może zabezpieczyć nas przed szkodliwym wpływem promieni UV.

Jak hodować kiełki?

Nasiona przeznaczone do kiełkowania znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością. Potem trzeba je namoczyć przez co najmniej kilka godzin w chłodnej wodzie. Wody powinno być dwa razy więcej niż nasion. Następnie napęczniałe ziarna należy przepłukać i wysiać. Możesz to zrobić na sitku, ligninie lub w najzwyklejszym słoiku. Zamiast zakrętki użyj przepuszczającej powietrze gazy, a słoik postaw do góry dnem.

Ziarna spłucz czystą wodą dwa razy dziennie. Należy dokładnie zlewać wodę, aby nasiona nie zgniły (powinny być wilgotne). Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Ważną informacją jest to, aby nie mylić delikatnego puszku pojawiającego się na korzeniach z pleśnią. Są to tylko rozwijające się włośniki. Nasiona kiełkują najlepiej w temperaturze ok. 20–22 stopni C. Nie wolno jednak stawiać ich na słońcu (staną się wtedy gorzkie).

Uprawa kiełków jest naprawdę prosta. A zatem do dzieła.

Nie odrywaj pędu od ziarenka. Jadalna jest całość. Kiełki doskonale pasują do warzywnych sałatek, twarogu, jajecznicy czy jogurtu. Możesz dodawać je do koktajli, zup (zamiast natki pietruszki czy koperku), duszonych warzyw, ryb, a nawet deserów.

Kiedy minie zima często zdarza się, że brakuje nam siły i energii,  jesteśmy zmęczeni, cierpimy na niedobory witamin i minerałów. W tym czasie szczególnie powinniśmy zadbać o siebie. Więcej informacji znajdziesz w artykule Jak wzmocnić organizm na wiosnę. To także dobry czas, aby oczyścić organizm z toksyn. Jak to zrobić? Dowiesz się tego z artykułu Wiosenna dieta bananowa, oczyszczamy organizm.

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność wiosną wypróbuj Oeparol. Sok z aloesu Alter Medica usprawni pracę układu pokarmowego.  Przy  niestrawności wypróbuj Now Food Black Walnut ekstrakt z czarnego orzecha w postaci kropli.  Pokrzywa Indyjska Forskolina Swanson Full  skutecznie pomoże zrzucić zbędne kilogramy, co na pewno się przyda w końcu niedługo lato! Być może zainteresuje cię też ziołowy balsam kręgowy Ojca Grzegorza Sroki zawierający naturalne olejki  m.in. z pestek winogron, kamforowy, goździkowy, a także ekstrakty z dziurawca i arnikowy, składniki o właściwościach  uśmierzających  bóle kręgosłupa, mięśni oraz nerwobóle.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.