Niezwykłe właściwości kurkumy

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma to  przyprawa od dawna wykorzystywana w zarówno w kuchni, jak i medycynie Dalekiego Wschodu, jak wykazały badania naukowe, zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza, niż w krajach Europy czy Ameryki. Mieszkańcy Indii chorują  na raka płuc 8 razy rzadziej, 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek.  Niezwykłe  właściwości kurkumy stały się przedmiotem badań wielu naukowców na całym świecie. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, dlaczego warto włączyć kurkumę  do swojej diety. Poznaj 5 niezwykłych właściwości kurkumy.

Czym jest kurkuma?

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii.  To sproszkowany korzeń rośliny  podobnej do imbiru zwanej  ostyżem. Właściwości barwiące  kurkumy znane były już   600 r. p.n.e. Przyprawa ta wchodzi w skład curry, musztardy i sosu Worcestershire. Kurkuma  jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100.

Antynowotworowe właściwości kurkumy

Swoje cudowne właściwości kurkuma zawdzięcza związkowi o nazwie kurkumina.  To polifenol wykazujący silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Liczne badania naukowe potwierdziły skuteczność kurkumy w leczeniu stanów zapalnych.

2. Kurkuma pomaga na dolegliwości trawienne

Kurkuma ma  właściwości żółciopędne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne,  pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, a także działa rozkurczająco. Jest składnikiem preparatów wspomagających trawienie.

3. Kurkuma zwalcza infekcje i wzmacnia odporność

Amerykańscy naukowcy z Oregon State University  oraz badacze z uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że kurkumina podnosi poziom katelicydyny – peptydu, który  zapobiega  infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym.

4. Kurkuma uśmierza ból

Kurkuma wykazuje właściwości przeciwbólowe podobne jak ibuprofen czy aspiryna. W przeciwieństwie do środków farmaceutycznych stosowanie kurkumy nie powoduje  skutków ubocznych. Warto o tym pamiętać i zamiast aspiryny wypić gorący napar z kurkumy.

5. Właściwości kurkumy wykorzystywane  w kosmetyce

Kurkumę wykorzystuje się do barwienia szminek, podkładów, płukanek do włosów. Olejek z kurkumy  stanowi składnik perfum o orientalnej nucie.
Na bazie kurkumy można przygotować domową maseczkę  do cery tłustej lub trądzikowej.  Taka maseczka to także doskonały sposób na nieestetyczne przebarwienia skóry.

Składniki: 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę  miodu oraz ok. 1-2 łyżeczki  mleka wymieszaj w miseczce. Nakładając rękami  maseczkę na twarz, koniecznie pamiętaj o rękawiczkach.  Maskę zmyj po ok. 20 minutach. Jak wiadomo, kurkuma jest silnym barwnikiem, dlatego maseczkę najlepiej wykonać ją na noc. W celu pozbycia się żółtego odcienia skóry  przemyj twarz  wacikiem nasączonym  jogurtem naturalnym.

Stosowanie kurkumy w kuchni

Przyprawę  dodajemy  zawsze na początku gotowania. Kurkumy używa się  głównie do dań  z ryżu, drobiu, ryb i warzyw. Stosuje  się ją również do barwienia omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup. Nie należy przesadzać z ilością dodanej przyprawy, gdyż w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach, natomiast w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny, gorzkawy smak.

Przyprawy to mały dodatek do potraw, który potrafi podkreślić smak potraw, a także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Więcej ciekawych informacji na temat przypraw znajdziesz tutaj.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.