W starożytnych Chinach biała herbata była przywilejem dla ludzi bogatych. To najmniej przetworzona postać herbaty, zawiera więc zdecydowanie więcej składników odżywczych niż herbata czarna czy herbata zielona. Jej smak jest bardzo delikatny, nie jest przy tym przytłaczający. Jej istotną zaletą jest też mniejsza zawartość teiny, niż w przypadku innych rodzajów herbat, nie wspominając nawet o kawie.
Biała herbata – właściwości
Biała herbata pomaga w profilaktyce różnych odmian raka, obniża ciśnienie krwi. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które zmiatają z organizmu wolne rodniki. Napar ten przyczynia się również do zmniejszaniu poziomu tzw. „złego” cholesterolu oraz zwiększaniu poziomu tzw. „dobrego” cholesterolu we krwi. Dzięki tym cechom biała herbata przyczynia się do ochrony naszego serca i całego układu krwionośnego.
Przeprowadzone badania wykazały, iż osoby, które piją dwie lub więcej filiżanek białej herbaty, są prawie o połowę mniej narażone na zgon w wyniku przebytego zawału serca. Regularne picie naparu z białej herbaty wzmacnia też kości, tak więc osoby zmagające się z osteoporozą powinny się z nim zapoznać. Biała herbata działa antybakteryjnie oraz chroni organizm przed wirusami. Wzmacnia odporność, wspomaga dobry stan zębów i dziąseł. Zwalczając wolne rodniki, biała herbata wpływa korzystnie na piękny wygląd naszej skóry.
Biała herbata – czy każdy może ją pić?
Czy biała herbata ma przeciwwskazania? Warto pamiętać, że każda herbata zawiera kofeinę (teinę), dlatego picie naparu herbacianego w nadmiernych ilościach jest niewskazane dla zdrowia. Filiżanka białej herbaty może zawierać 6-55 mg kofeiny. Nadmierne spożycie kofeiny (powyżej 400 mg dziennie) może spowodować nieprzyjemne efekty uboczne w postaci rozdrażnienia, bólu głowy, kołatania serca oraz trudności ze snem. Może doprowadzić również do rozwoju uzależnienia.
Spożycie białej herbaty powinny ograniczyć przede wszystkim:
- kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią – ze względu na ryzyko zmniejszenia wchłaniania kwasu foliowego,
- osoby wrażliwe na kofeinę,
- osoby z wrzodami dwunastnicy,
- osoby z anemią.
Jak parzyć białą herbatę?
Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości białej herbaty, zaopatrzmy się w herbatę wysokiej jakości. Najlepsza ma formę listków, herbata w torebkach cechuje się mniejszą jakością. Dwie łyżeczki listków zalewamy gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Można, a nawet zalecane jest parzenie tych samych listków ponownie, dla wydobycia pełni składników odżywczych.
Ciężko doszukiwać się wad i efektów ubocznych picia naparu białej herbaty. Jest to napój godny polecenia dla wszystkich, nawet małych dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia. Skorzystajmy z jej dobroczynnych właściwości już dziś. Na zdrowie!