Obecnie wielu ludzi rezygnuje z tradycyjnego cukru, zastępując go naturalnym słodzikiem ksylitolem, znanym również jako cukrem brzozowym. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących ksylitol zawiera zdecydowanie mniej kalorii, posiada niższy indeks glikemiczny, dlatego mogą spożywać go osoby borykające się z cukrzycą lub nadwagą.
Jakie właściwości posiada cukier brzozowy?
Ksylitol jest z całą pewnością substancją pochodzenia naturalnego, dodatkowo należy do grupy tzw. alkoholi cukrowych, są to węglowodany, które posiadają niską wartością energetyczną, jednocześnie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Stanowią więc dobrą alternatywę dla diabetyków i osób, które stosują dietę, mającą na celu redukcję wagi.
Czym się różni ksylitol od cukru?
Cukier brzozowy, jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Niemniej jednak ksylitol występuje w przyrodzie również w owocach takich jak truskawki, jagody, ale i w warzywach np. w kukurydzy oraz grzybach. Dodatkowo, na półkach sklepowych znaleźć możemy ksylitol w formie skarmelizowanej. Cukier brzozowy jest również stosowany jako substancja słodząca słodyczy, kosmetyków oraz leków. Jeśli chodzi o smak ksylitolu, to pod tym względem nie różni się właściwie niczym od tradycyjnego cukru, jednak co charakterystyczne, posiada on lekką nutę mięty.
Jak już wspomniano, ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych, a więc polioli, które nie podnoszą poziomu cukru, są bowiem wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, trawienie ich, odbywa się jedynie w małym stopniu, przy udziale insuliny, co reguluje jej wytwarzanie. Ze względu na niski poziom indeksu glikemicznego, cukier brzozowy jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.
Ksylitol a odchudzanie
Dotychczas, osoby odchudzające się, były zmuszone do rezygnacji z jakiegokolwiek cukru. Pojawienie się na rynku ksylitolu, jest niejako zbawieniem dla osób borykających się z nadwagą. Cukier brzozowy, zawiera niemalże o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier w kryształkach. Z powodzeniem można zatem słodzić nim napoje, spożywać słodkości, które posiadają w składzie ksylitol – dzięki czemu, osoby na diecie w końcu mają możliwość zaspokojenia łaknienia na słodycze. Do mniej znanych właściwości cukru brzozowego, należy zaliczyć również fakt, iż ułatwia on proces mineralizacji, a więc przyswajanie przez organizm minerałów, które są niezwykle istotnym elementem podczas stosowania diety, można więc uznać, że ksylitol jest nie tylko substancją słodzącą, ale także niezbędnym dla organizmu suplementem.
W naszym sklepie internetowym możecie kupić nie tylko cukier brzozowy, ale wiele różnych zdrowych produktów. Jednym z nich jest olej lniany tłoczony na zimno. Możecie Państwo kupić również soczewicę czerwoną i ciecierzyce, które kiedyś były bardzo popularne w polskiej kuchni. Warto też zainteresować się łuskami babki jajowatej.