Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Na około 100 gram tego produktu mamy aż około 30 g przyswajalnego doskonale biała. Dodatkowo nie jest to produkt, który ma jakąś szczególną kaloryczność a jedno niski indeks glikemiczny sprawia, że nawet osoby, które dbają o linię albo mają cukrzycę mogą spokojnie decydować się na ten produkt. W przypadku cukrzycy tak naprawdę trzeba powiedzieć, że soczewica wydaje się być niezbędnym elementem diety. Dzięki niej można między innymi skutecznie doprowadzić do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Doceniać ją będą kobiety, które planują macierzyństwo, ponieważ znajduje się tam dużo kwasu foliowego.
Dobrze będzie pasować do osób, które mają problem z anemią ponieważ właśnie kwas foliowy i do tego jeszcze żelazo sprawiają, że tworzy się więcej czerwonych krwinek i w organizmie jest więcej hemoglobiny. Dodatkowo jest to produkt, który będzie źródłem fosforu, magnezu, cynku czy witamin z grupy B. Jeśli soczewicę będzie spożywało się regularnie to można oczekiwać poprawy wyglądu cery czy też pracy układu pokarmowego i przemiany materii. Będzie ona wspomagać odchudzanie oraz zmniejszy poziom cholesterolu. Inaczej niż fasola jest to produkt lekkostrawny i dlatego nie ma żadnego problemu, by spożywać ją praktycznie każdego dnia.
Ugotowana na świeżo soczewica będzie dużo zdrowsza niż taka, która zostanie wyjęta z puszki jako konserwowa. Ta świeża posiada bowiem niższy indeks glikemiczny. Również mamy możliwości skutecznego kontrolowania zawartości soli w potrawie. Gotowanie jest bardzo proste, dlatego każdy spokojnie sobie z tym poradzi. Należy przepłukać ziarna i wrzucić do wrzątku. Gotować się powinny do miękkości, ale najczęściej wystarczy wyłącznie 15 minut. Jeśli ziarna dłużej leżały to czasami będzie trzeba przedłużyć czas gotowaia. Ilość wody, która będzie użyta do gotowania powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy. Na szklankę dodajemy dwie szklanki wody. W trakcie gotowania soczewica powinna całą wodę wchłonąć i tym samym zwiększyć swoją objętość. Można również w razie potrzeby dolać wrzątku, ale to raczej rzadko będzie się zdarzać.
To odmiana, która będzie bardzo drobna, ale będzie się charakteryzować wyjątkową delikatnością. Można ją bardzo szybko ugotować, dlatego jeśli chce się zachowywać jej strukturę należy postarać się o to, by nie doszło do rozgotowania.
Jej smak jest bardzo przyjemny, głęboki, będzie nadawała się doskonale do mięsa, ponieważ uzyskać można z niej wyjątkową sytość.
To soczewica o mocnych walorach smakowych, która kontrastuje świetnie z kolorowymi, różnymi warzywami i wygląda dzięki temu smakowicie. Po ugotowaniu podobna jest do kawioru czarnego.
Klientów zaskakuje ciekawym wyglądem, ponieważ na skórce znajdują się ciemne plamki a w środku mamy kolor pomarańczowy. W rzeczywistości jest to produkt, który nie będzie łuskany a w środku jest soczewica czerwona.
Sycąca soczewica jest odpowiednia zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Podobne właściwości posiada niezwykle zdrowa kasza kuskus. By wydobyć smak soczewicy, warto dodać do niej pikantny pieprz czerwony. Jako przekąska sprawdzą się solone pistacje, a z napojów proponujemy spróbowanie smacznego soku z głogu, który dodaje energii i doskonale orzeźwia.
Gertruda 2018-02-14 21:58
Ziarna stanowią dla mnie dodatek do codziennych potraw. Dobrze jest dodawać je np. do owsianki. Tutaj bardzo fajnym produktem jest Soczewica czerwona . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. I dlatego są odpowiednie dla wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.
Marysia 2017-11-20 21:56
Czerwoną soczewice odkryłam stosunkowo niedawno - ale korzystając z okazji, że mój chrześniak jest na BLW a ja jestem u niego częstym gościem, to często dostaję porcyjkę nieznanych mi rzeczy do spróbowania;) Pierogi z czerwoną soczewicą - uwielbiam!
Adela 2017-02-21 19:06
Ziarna to świetne uzupełnienie codziennej diety. Są one przede wszystkim bogate we wszystkie wartości odżywcze. Ja wybieram Soczewica czerwona . Produkt kupiłam jakiś czas temu i od wtedy już długi czas służy mi do codziennych dań.
Aneta 2016-04-06 12:17
Mam wielu znajomych wegetarian to dzięki nim pierwszy raz spróbowałam soczewicy i powiem że byłam mile zaskoczona. Od tego czasu minęło już kilka lat a soczewica na stałe zagościła w moim menu. Przekonałam również rodzinę do jedzenia soczewicy. Wiem że dbam o zdrowie swoje i mojej rodziny.
Aneta 2016-03-29 09:11
Polecam soczewice. dla mnie to doskonała alternatywa dla mięsa a jest równie dobrym źródłem białka. Moja cała rodzina bardzo lubi soczewice.
ola 2016-03-12 15:42
jestem wegetarianka i soczewica czerwona w mojej kuchni to codziennosc. polecam soczewice z tej strony, bo jest dostepna w duzym opakowaniu i ekspresowa przesylka za przystepna cene.
Paweł 2015-08-19 10:54
Jest to bardzo dobra alternatywa do mięsa i cieszę się, że w ten sposób mogę szybko oraz skutecznie wzmocnić swoją pozycje w naturalnym środowisku. U mnie wiele znajomych nie je mięsa :)
Miranda 2015-08-19 10:52
Stosowałam to kilka razy w życiu, jednakże nigdy mnie jakoś nie przekonało do siebie. Nie polecam za bardzo bo to nie dobre i nic nie daje..
Partyk 2015-08-19 10:52
Skutecznie wpływa na mój organizm. Moje ciśnienie się uspokoiło, bo to zawiera bardzo dużo potasu i ogólnie jestem bardziej zadowolony z życia!