Kategorie produktów

Soczewica czerwona

Soczewica czerwona
Najtańsza oferta

4.22 Dobry

ilość opinii: 9

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Soczewica czerwona

Wartości odżywcze soczewicy

Soczewica jest takim produktem, który zawiera bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Na około 100 gram tego produktu mamy aż około 30 g przyswajalnego doskonale biała. Dodatkowo nie jest to produkt, który ma jakąś szczególną kaloryczność a jedno niski indeks glikemiczny sprawia, że nawet osoby, które dbają o linię albo mają cukrzycę mogą spokojnie decydować się na ten produkt. W przypadku cukrzycy tak naprawdę trzeba powiedzieć, że soczewica wydaje się być niezbędnym elementem diety. Dzięki niej można między innymi skutecznie doprowadzić do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Doceniać ją będą kobiety, które planują macierzyństwo, ponieważ znajduje się tam dużo kwasu foliowego. 

Dobrze będzie pasować do osób, które mają problem z anemią ponieważ właśnie kwas foliowy i do tego jeszcze żelazo sprawiają, że tworzy się więcej czerwonych krwinek i w organizmie jest więcej hemoglobiny. Dodatkowo jest to produkt, który będzie źródłem fosforu, magnezu, cynku czy witamin z grupy B. Jeśli soczewicę będzie spożywało się regularnie to można oczekiwać poprawy wyglądu cery czy też pracy układu pokarmowego i przemiany materii. Będzie ona wspomagać odchudzanie oraz zmniejszy poziom cholesterolu. Inaczej niż fasola jest to produkt lekkostrawny i dlatego nie ma żadnego problemu, by spożywać ją praktycznie każdego dnia. 

Jak ugotować soczewicę

Ugotowana na świeżo soczewica będzie dużo zdrowsza niż taka, która zostanie wyjęta z puszki jako konserwowa. Ta świeża posiada bowiem niższy indeks glikemiczny. Również mamy możliwości skutecznego kontrolowania zawartości soli w potrawie. Gotowanie jest bardzo proste, dlatego każdy spokojnie sobie z tym poradzi. Należy przepłukać ziarna i wrzucić do wrzątku. Gotować się powinny do miękkości, ale najczęściej wystarczy wyłącznie 15 minut. Jeśli ziarna dłużej leżały to czasami będzie trzeba przedłużyć czas gotowaia. Ilość wody, która będzie użyta do gotowania powinna być dwa razy większa niż ilość soczewicy. Na szklankę dodajemy dwie szklanki wody. W trakcie gotowania soczewica powinna całą wodę wchłonąć i tym samym zwiększyć swoją objętość. Można również w razie potrzeby dolać wrzątku, ale to raczej rzadko będzie się zdarzać.  

Soczewica czerwona i żółta:

To odmiana, która będzie bardzo drobna, ale będzie się charakteryzować wyjątkową delikatnością. Można ją bardzo szybko ugotować, dlatego jeśli chce się zachowywać jej strukturę należy postarać się o to, by nie doszło do rozgotowania. 

Soczewica zielona 

Jej smak jest bardzo przyjemny, głęboki, będzie nadawała się doskonale do mięsa, ponieważ uzyskać można z niej wyjątkową sytość. 

Soczewica czarna (beluga):

To soczewica o mocnych walorach smakowych, która kontrastuje świetnie z kolorowymi, różnymi warzywami i wygląda dzięki temu smakowicie. Po ugotowaniu podobna jest do kawioru czarnego. 

Soczewica brązowa 

Klientów zaskakuje ciekawym wyglądem, ponieważ na skórce znajdują się ciemne plamki a w środku mamy kolor pomarańczowy. W rzeczywistości jest to produkt, który nie będzie łuskany a w środku jest soczewica czerwona.

Sycąca soczewica jest odpowiednia zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Podobne właściwości posiada niezwykle zdrowa kasza kuskus. By wydobyć smak soczewicy, warto dodać do niej pikantny pieprz czerwony. Jako przekąska sprawdzą się solone pistacje, a z napojów proponujemy spróbowanie smacznego soku z głogu, który dodaje energii i doskonale orzeźwia.

 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Gertruda 2018-02-14 21:58

Ziarna stanowią dla mnie dodatek do codziennych potraw. Dobrze jest dodawać je np. do owsianki. Tutaj bardzo fajnym produktem jest Soczewica czerwona . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. I dlatego są odpowiednie dla wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.

Marysia 2017-11-20 21:56

Czerwoną soczewice odkryłam stosunkowo niedawno - ale korzystając z okazji, że mój chrześniak jest na BLW a ja jestem u niego częstym gościem, to często dostaję porcyjkę nieznanych mi rzeczy do spróbowania;) Pierogi z czerwoną soczewicą - uwielbiam!

Adela 2017-02-21 19:06

Ziarna to świetne uzupełnienie codziennej diety. Są one przede wszystkim bogate we wszystkie wartości odżywcze. Ja wybieram Soczewica czerwona . Produkt kupiłam jakiś czas temu i od wtedy już długi czas służy mi do codziennych dań.

Aneta 2016-04-06 12:17

Mam wielu znajomych wegetarian to dzięki nim pierwszy raz spróbowałam soczewicy i powiem że byłam mile zaskoczona. Od tego czasu minęło już kilka lat a soczewica na stałe zagościła w moim menu. Przekonałam również rodzinę do jedzenia soczewicy. Wiem że dbam o zdrowie swoje i mojej rodziny.

Aneta 2016-03-29 09:11

Polecam soczewice. dla mnie to doskonała alternatywa dla mięsa a jest równie dobrym źródłem białka. Moja cała rodzina bardzo lubi soczewice.

ola 2016-03-12 15:42

jestem wegetarianka i soczewica czerwona w mojej kuchni to codziennosc. polecam soczewice z tej strony, bo jest dostepna w duzym opakowaniu i ekspresowa przesylka za przystepna cene.

Paweł 2015-08-19 10:54

Jest to bardzo dobra alternatywa do mięsa i cieszę się, że w ten sposób mogę szybko oraz skutecznie wzmocnić swoją pozycje w naturalnym środowisku. U mnie wiele znajomych nie je mięsa :)

Miranda 2015-08-19 10:52

Stosowałam to kilka razy w życiu, jednakże nigdy mnie jakoś nie przekonało do siebie. Nie polecam za bardzo bo to nie dobre i nic nie daje..

Partyk 2015-08-19 10:52

Skutecznie wpływa na mój organizm. Moje ciśnienie się uspokoiło, bo to zawiera bardzo dużo potasu i ogólnie jestem bardziej zadowolony z życia!

Podobne produkty

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.