Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Cukier brzozowy jest naturalnym słodzikiem, który może być stosowany zamiast standardowego cukru. Zawiera on około 40% mniej kalorii i odznacza się znacznie niższym indeksem glikemicznym. Dzięki takim cechom jest to fantastyczna propozycja dla osób które chcą skutecznie dbać o swoją figurę jak i dla ludzi cierpiących na choroby takie jak cukrzyca.
Cukier brzozowy znany jest również jako ksylitol. Jest to słodzik pochodzenia naturalnego. Razem z sorbitolem, mannitolem, erytritolem oraz maltitolem należy on do grupy tak zwanych polioli, nazywanych także "alkoholami cukrowymi". Produkty z tej grupy charakteryzują się stosunkowo niską wartością energetyczną, nie podnoszą również znacząco poziomu glukozy we krwi. Cechy te sprawiają, że są one w pełni bezpieczne dla cukrzyków i ludzi zmagających się ze zbyt dużą masą ciała.
Cukier brzozowy w większości przypadków produkuje się z kory fińskiej brzozy. Za jego źródło mogą służyć także niektóre owoce, takie jak truskawki, maliny i gruszki, a także kukurydza i pewne grzyby. Sam ludzki organizm także wytwarza ksylitol w sposób naturalny. Występuje on jednak w naszym ciele w bardzo niewielkich ilościach.
Pod względem smaku i wyglądu ciężko jest od razu odróżnić cukier brzozowy od standardowego. Odznacza się on jednak dość charakterystycznym, miętowym aromatem który dodatkowo wzbogaca jego smak i sprawia, że korzystanie z niego staje się jeszcze przyjemniejsze. Cukier ten występuje w wielu produktach spożywczych, dostępnych obecnie na rynku. W sklepach można go również spotkać w formie skarmelizowanej. Znajdziemy także gumy do żucia, miętówki czy nawet pasty do zębów produkowane z wykorzystaniem ksylitolu. Świetnie pokazuje to, że jest to naprawdę wszechstronny i uniwersalny produkt, który może być stosowany na wiele sposobów.
Niezwykle ważną cechą cukrów z grupy polioli jest to, że do prawidłowego przebiegu procesu metabolizmu nie potrzebują one insuliny. Węglowodany te są wchłaniane w przewodzie pokarmowym wolniej, niż większość pozostałych. Dzięki temu nie działają one stymulująco na wydzielanie insuliny i nie zwiększają poziomu glukozy we krwi. Sprawia to, że produkty te są w stu procentach bezpieczne dla cukrzyków i ludzi cierpiących na zaburzenia tolerancji glukozy w organizmie.
Cukrem tym powinny zainteresować się osoby, które z jakiegokolwiek powodu nie mogą korzystać z tradycyjnych słodzików. Do tej grupy należą przede wszystkim cukrzycy i ludzie cierpiący na różne choroby zaburzające odporność na insulinę. Dodatkowo jest to świetna propozycja dla osób chcących skutecznie dbać o linię i walczyć z nadwagą. Cukier brzozowy zawiera znacznie mniej kalorii i pomaga w utrzymaniu zadowalającej sylwetki.
Nie od dziś wiadomo, że biały cukier to produkt niezdrowy i warto zastąpić go zdrowszym zamiennikiem, takim jak np. cukier brzozowy. Innym polecanym produtem ze względu na walory zdrowotne jest tzw. shot z buraka. Dla osób, które preferują słodszy smak polecamy sok żurawinowy z ziołami. Jeżeli jednak chcecie spróbować naprawdę słodkiego soku, to warto kupić sok malinowy.
Opinia użytkownika 2020-08-30 08:16
oceniam na piątkę
Opinia użytkownika 2017-05-24 20:59
zdrowy zamiennik cukru
Ewa 2017-05-11 11:05
Ksylitol przypadł mi do gustu chyba bardziej niż zachwalany przez siostrę cukier kokosowy. Nie ma takiego dziwnego posmaku.
Nora 2017-02-09 16:14
Słodziki stanowią zdrowszy zamiennik cukru dla osób na diecie. Cukier Brzozowy Ksylitol Fiński to produkt który można stosować na co dień. Należy pamiętać, że słodziki nie smakują tak samo jak cukier, jednak można się do nich szybko przekonać.
Cukros 2015-10-27 13:00
Cukier Brzozowy Ksylitol Fiński to dobry środek i warto jest go zamienić z zwykłego cukru, jednakże najlepiej będzie jak człowiek totalnie zrezygnuje z cukru :D
Bronzi 2015-08-20 11:58
Nie ma jak to dobry cukier z którego warto jest korzystać. Smakuje gorzej ale jest lepszy o wiele.
Edward W. 2015-08-20 11:55
To działa na mnie wzorowo. Warto jest się zastanowić czy w ogóle Ksylitol Fiński to nie najlepszy słodzik. Wydaje mi się, że to pomogło mi zbić kilka kilogramów i bardzo sie z tego cieszę ;)
Aron 2015-08-15 13:49
Nie byłem przekonany, że będę w stanie wypić cokolwiek bez białego cukru... Niestety mój diabetyk był nieprzejednany. Zagroził mi cukrzycą i chcąc nie chcąc przerzuciłem się na inne słodziwo. Cukier Brzozowy Ksylitol Fiński daje inny posmak, ale OK.