Pestki dyni to obecnie składnik, który może być elementem zdrowej diety. Składają się one z wielu cennych witamin i również z kwasów tłuszczowych. Doskonale nadają się do tego, by dodawać je do musli, zup czy surówek. Mogą być stosowane w różnorakich potrawach i zawsze będą stanowiły doskonały walor smakowy, który sprawi, że przygotowana z nimi potrawa będzie się lepiej komponowała i posiłek będzie wzbogacony również o liczną dawkę mikroelementów. Nie warto stosować dyni do robienia lampionów. Zdecydowanie lepiej będzie wykorzystać dynię i jej właściwości odżywcze do leczenia różnorakich chorób.
Kwasy tłuszczowe w pestkach dyni
Dynia to takie warzywo, w którym znajduje się wiele cennych składników odżywczych i można tam znaleźć między innymi liczne kwasy tłuszczowe. Pestki z dyni mają przede wszystkim kwasy wielokrotnie nienasycone, które rzeczywiście doskonale wpływają na nasz organizm i jego kluczowe elementy. Poza tym będą one decydować o tym, że nasz organizm będzie sobie lepiej radził z tymi tłuszczami, które są dla niego niekorzystne. Kwasy tłuszczowe nienasycone będą również brać udział w przenoszeniu enzymów w organizmie.
Zawarty w pestkach dyni kwas linolowy zalicza się do kwasów egzogennych i nie jest przez nasz organizm syntetyzowany, dlatego będzie bardzo ważne, by stał się one cennym składnikiem nasze zdrowej diety. Występować będzie w tłuszczach roślinnych. Kwas oleinowy to kwas jednonienasycony, który będzie brał udział w różnych enzymatycznych reakcjach. W pestkach dyni mamy także kwas palmitynowy, który nie rozpada się na jony, ale będzie się spalał i w organizmie funkcjonuje przede wszystkim jako źródło energii, która potrzebna będzie do wielu reakcji biologiczno- chemicznych.
Witaminy w pestkach dyni
Oprócz kwasów tłuszczowych w pestkach dyni znajduje się także bardzo dużo różnorakich witamin. Wystarczy tutaj wspomnieć między innymi, że znajdują się tam takie witaminy jak: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Okazuje się więc, że takie małe ziarenka mają w sobie wiele różnorakich witamin i dlatego warto, by znalazły się w naszym jadłospisie jako element, który będzie urozmaicał dietę. Witamina E to ważny przeciwutleniacz w naszym organizmie. Będzie ona brała udział w dostarczaniu składników odżywczych do wszystkich komórek. Z jej pomocą wzmocnione będą ściany naczyń krwionośnych i będzie odpowiednia ochrona dla czerwonych krwinek. Witamina B1 ma za zadanie odegrać swoją rolę w procesie oddychania, głównie w trakcie przemiany węglowodanów. Niedobór witaminy B1 może również powodować problemy z układem nerwowym, krążeniowym czy pokarmowym.
Inne witaminy, z grupy B, które również znajdują się w pestkach dyni, będą wpływać korzystnie na procesy utlenienia w organizmie i mogą brać udział również w pracy układu nerwowego. Razem z witaminą A biorą udział w funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych czy nabłonka na naczyniach krwionośnych oraz na skórze. Witamina B6 będzie ułatwiała rozkładanie się aminokwasów i dalej będzie także uczestniczyła w przemianie tłuszczów i cukrów. Dzięki niej w organizmie tworzone będą różnorakie enzymy, hormony czy hemoglobina, czy prostaglandyna, czyli hormon, który odpowiada za procesy fizjologiczne w naszym organizmie. Zawarta w pestkach dyni witamina B6 umożliwia między innymi magazynowanie energii i dzięki temu układ nerwowy będzie sprawniej funkcjonował. Jeśli ktoś chciałby ustabilizować swoje ciśnienie krwi, wspomóc pracę swojego serca czy też zwiększyć odporność organizmu to bez wątpienia powinien zdecydować się na pestki z dyni.
Źródła filmów:
- https://www.youtube.com/watch?v=PbiZRn2X9Dk
- https://www.youtube.com/watch?v=SUBW3nmdBps
- https://www.youtube.com/watch?v=VUhs5f4GNBY