Największym błędem popełnianym przez potencjalnego konsumenta, jest to, że nie czyta etykiet, szczególnie jeśli w grę wchodzi pieczywo. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele pułapek czyha w składzie tego powszechnego produktu. Specjalną uwagę, należy zwrócić na etykietę chlebów tzw. pełnoziarnistych.
Jaki chleb jest najzdrowszy?
W czasach, w których istotny nacisk kładzie się na zdrowy styl życia i żywność, dla której bazą jest ciemne pieczywo. To wszystko przez to, że w skład bochenków wchodzi błonnik ułatwiający trawienie, no i przede wszystkim pieczywo żytnie, pełnoziarniste jest dużo mniej kaloryczne niż pieczywo pszenne. Często kryterium decydującym o zakupie wypieków, jest kolor. Jest to ogromny błąd, ponieważ nieuczciwi producenci, wykorzystując niewiedzę konsumentów, dodają do produktów spulchniacze i barwniki takie jak kawa lub karmel, przez co chleby, bułki mają nienaturalny ciemny kolor.
Kolejnym trikiem stosowanym przez sklepy jest rozpylanie zapachu pieczonego chleba, który jest odczuwalny zaraz po wejściu do sklepu, mimo że dział z pieczywem znajduje na końcu sali. W rezultacie sklepowe wypieki nie mają nic wspólnego ze świeżym chlebem. Pieczywo wypiekane w supermarketach, pieczone są z drożdży i mrożonej masy, która niejednokrotnie mogła być rozmrażana. Zwykle taki chleb czy bułki okropnie się kruszą, wewnątrz są właściwie „puste" i przede wszystkim niesmaczne.
Domowy chleb na zakwasie
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie chleba we własnym zakresie, co daje pewność, że wypiek będzie składał się tylko z naturalnych składników. Wprowadzenie do codziennej diety chleba na zakwasie, owocuje poprawą kondycji, korzystnie wpłynie na jakość funkcjonowania organizmu. To wszystko, że podczas procesu fermentacji w zakwasie, usunięte zostają substancje rakotwórcze, toksyny związki pleśniowe, ale także następuje dezaktywacja kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie wszystkich niezbędnych minerałów takich jak cynk i magnez.
Chleb na zakwasie – naturalny probiotyk
Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, którego bakterie mają dobroczynny wpływ na procesy trawienne w organizmie, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, leczą zarówno zaparcia jak i biegunki, poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają odporność na komórki nowotworowe, a także redukują poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Jednak tego typu bakterie są bardzo czułe na uszkodzenia.
Bakterie kwasu mlekowego często wyniszczane są przez wszelkiego rodzaju terapie farmakologiczne, niezdrowy tryb życia, dietę bogatą w cukry, a ich niedobór często skutkuje niepoprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego, w efekcie złym samopoczuciem i pogarszającym się stanem zdrowia. Dlatego w trosce o zdrowie, szczególną troską należy objąć florę bakteryjną jelit, poprzez systematyczne uzupełnianie utraconych bakterii. Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi bakterii jest spożywanie kiszonek, fermentowanych produktów mlecznych takich jak zsiadłe mleko czy kefir no i wreszcie chleba na zakwasie, a dobrej jakości pieczywo tego typu nie tylko jest nieodłącznym elementem zdrowej diety, ale także skutecznie leczy wiele schorzeń.