6 właściwości zdrowotnych gorzkiej czekolady

6 właściwości zdrowotnych gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada jest naładowana substancjami odżywczymi, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Udowodniono również, że nasiona drzewa kakaowego są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na świecie. Badania pokazały, że ciemna czekolada poprawia zdrowie i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. W dzisiejszym artykule przedstawię 6 właściwości zdrowotnych, jakie posiada gorzka czekolada.

 

1. Gorzka czekolada jest bardzo pożywna.

Jedząc gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao, dostarczamy swojemu organizmowi wiele składników odżywczych. Zawiera ona dużo błonnika oraz minerałów. 100 gram ciemnej czekolady z 70-85% kakao zawiera:

11 g błonnika.
67% RDA żelaza.
58% RDA magnezu.
89% RDA miedzi.
98% RDA manganu.
Ma także wiele potasu, fosforu, cynku i selenu.

Oczywiście 100g to bardzo dużo dlatego trzeba zaznaczyć, że nie powinniśmy tego spożyć "na raz". Zdecydowanie lepiej, jeśli zdecydujemy się spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Czekolada z wysoką zawartością kakao zawiera również środki pobudzające jak kofeina i teobromina. Nie ma jednak niebezpieczeństwa, że po jej zażyciu nie będziemy mogli w nocy zasnąć, ponieważ w porównaniu z kawą zawartość kofeiny jest mała.

 

2. Ciemna czekolada to potężne źródło przeciwutleniaczy.

Ciemna czekolada jest pełna związków organicznych, które są biologicznie czynne i działają jako antyoksydanty. Należą do nich m.in. polifenole, flawonole i katechiny. Jedno z badań wykazało, że kakao i gorzka czekolada mają większe działanie antyoksydacyjne, polifenole i flawonole niż owoce, które również były testowane (np. borówki i jagody Acai).

 

3. Dobra czekolada poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie.

Nieprawidłowe funkcjonowanie śródbłonka jest znakiem, że mamy nadciśnienie. Odrobina kakao czy ciemnej czekolady pomaga odwrócić uszkodzenia i usprawnić przepływ krwi. Czekolada pomaga również w obniżeniu ciśnienia krwi. Większość cierpiących na nadciśnienie ma w organizmie stan zapalny, które utrzymuje, ale też powoduje choroby układu naczyniowego. Dowiedziono, że kakao tłumi stan zapalny! Potwierdza to zmniejszony marker zapalenia, który nazywany jest białkiem C – reaktywnym (C-reactive protein, CRP). Obserwacja ponad 2000 zdrowych Włochów pokazała, że osoby jedzące gorzką czekoladę miały znacznie niższy poziom CRP niż te, które tego nie robiły.

 

4. Gorzka czekolada jest dobra dla serca.

Jak pokazują badania przeprowadzone wśród kobiet powyżej 70. roku życia, jedzenie gorzkiej czekolady sprawia, że przynajmniej raz w tygodniu jesteśmy o 35 proc. mniej narażeni na zgon lub hospitalizację z powodu choroby niedokrwiennej serca. Ponadto panie jedzące czekoladę były aż o 60 proc. mniej narażone na niewydolność serca w ciągu kolejnych 10 lat, w przeciwieństwie do pań niejedzących czekolady. Naukowcy uczulają jednak, że korzyści zdrowotne są jedynie wtedy, gdy gorzka czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i zamiast innych wysokokalorycznych przekąsek.

 

5. Ciemna czekolada może uchronić skórę przed słońcem.

Bioaktywne związki, które zawarte są w ciemnej czekoladzie, idealne działają na naszą skórę. Flawonole chronią przed uszkodzeniami słonecznymi, wywołując poprawy przepływu krwi do skóry oraz zwiększenie jej gęstości i nawilżenia. Jeśli planujesz wakacje na plaży, już teraz zacznij regularnie spożywać ciemną czekoladę, by odpowiednio przygotować skórę na promieniowanie słoneczne.

 

6. Ciemna czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu.

Kolejna niesamowita właściwość gorzkiej czekolady to jej wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. W jednym z badań przeprowadzonym na grupie zdrowych ochotników wykazano, że przez 5 dni spożywania ciemnej czekolady znacznie poprawił się ich przepływ krwi do mózgu. Czekolada i kakao znacząco poprawiają też funkcje poznawcze u osób w podeszłym wieku z upośledzeniem umysłowym.

 

Istnieje wiele dowodów na to, że ze spożywania czekolady płynie wiele korzyści dla naszego zdrowia w szczególności dla układu krążenia. Oczywiście, nie oznacza to, że powinniśmy pójść na całość i objadać się czekoladą ile się da. Jak we wszystkim, tak i tutaj należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Należy też pamiętać, że wiele wyrobów czekoladowych to samo zło. Należy zawsze wybierać ciemną czekoladę z 70% lub wyższą zawartością kakao.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.