Jeszcze na początku XX wieku niemal nikt nie znał pojęcia „żywność ekologiczna". Dlaczego? Ponieważ nie znano środków chemicznych, sztucznych nawozów czy stosowanych na masową skalę konserwantów. Wszystko było naturalne. Dziś tej natury trzeba szukać w specjalnych sklepach i w dodatku drożej za nią płacić. Od wielu lat ludzie zadają sobie pytanie, czy rzeczywiście warto wybierać żywność sprzedawaną pod szyldem ekologicznej? Czy to ma sens?
Wydaje się, że jest to pytanie, które można uznać za retoryczne. Przecież oczywiste jest, że ekologiczna żywność jest zdrowa. Wyprodukowana została bowiem bez środków i dodatków chemicznych, bez modyfikacji genetycznej, w miejscu czystym, zgodnie z prawami obowiązującymi w naturze.
Co na to naukowcy?
Największe badania naukowe prowadzone w Europie i USA pokazują, że biorąc pod uwagę statystyki, żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa dla człowieka niż żywność sztucznie modyfikowana.
Pierwsze badania tego rodzaju przeprowadzono USA już w 2001 roku. Amerykanka – ekspert żywienia – Virginia Worthington z Johns Hopkins University, przeanalizowała szczegółowo wyniki z kilkudziesięciu projektów badawczych, które miały na celu porównanie składu i wartości różnych produktów pochodzących z upraw ekologicznych i przemysłowych. Jak pokazały wyniki badań, zazwyczaj produkty określane jako ekologiczne zawierały średnio około 20% więcej takich składników jak: fosfor, witamina C, magnez, czy żelazo. Ponadto posiadały one ponad 15% mniej szkodliwych dla organizmu ludzkiego azotynów.
To warto wiedzieć!
Wybierając w sklepie żywność dla siebie i bliskich warto pamiętać o następujących sprawach:
- Badania prowadzone przez naukowców z różnych krajów dowodzą, że produkty konwencjonalne w swoim składzie posiadają o wiele więcej substancji rakotwórczych takich jak metale ciężkie, azotyny, pestycydy, czy substancji chemicznych niż produkty uprawiane i wytwarzane w sposób ekologiczny
- Współczesne rolnictwo konwencjonalne stosuje około 400 różnego rodzaju związków chemicznych, których stosowanie w rolnictwie nastawionym na ekologię jest stanowczo zakazane.
- Gospodarstwa wytwarzające swoją żywność zgodnie ze standardami ekologicznymi mają prawo swoje produkty oznaczać etykietą „eko” lub „bio”. Reguluje to rozporządzenie Unii Europejskiej nr 20/92/91, które obowiązuje również w naszym kraju.
Dlaczego warto jeść ekologiczną żywność?
Szwajcarscy naukowcy z instytutu FiBL przeprowadzili analizę i zestawili badania prowadzone na całym świecie na temat żywności ekologicznej i jej zalet. Wyniki swoich badań przedstawili w opracowanej przez siebie broszurce jak i w Internecie. Podają oni około 90 argumentów świadczących o wyższości upraw ekologicznych nad konwencjonalnymi. Do najbardziej istotnych, oprócz znanego wszystkim faktu braku stosowania chemii i nawozów sztucznych, należą następujące argumenty:
- Owoce i warzywa z upraw ekologicznych posiadają w swoim składzie zdecydowanie większą ilość antyoksydantów, które mają działanie opóźniające starzenie się komórek.
- Ekologiczne jabłka zawierają o 9% więcej błonnika, 32% więcej fosforu i 19% więcej wspomnianych wcześniej antyoksydantów, niż jabłka z uprawy konwencjonalnej.
- Ziemniaki uprawiane w sposób ekologiczny posiadają znacznie więcej witaminy C niże te pochodzące z upraw konwencjonalnych.
- Liczne badania dowodzą, że ekologiczne uprawy nie są skażone pestycydami, jeśli już to posiadają ich śladowe ilości, które mogą być przenoszone przez wiatr.
- Nikt nie ma wątpliwości, że sałata jak i inne warzywa liściaste, które produkowane są w sposób ekologiczny, zawierają w swoim składzie aż do 40% mniej azotynów, które negatywnie oddziałują na organizm człowieka i są szkodliwe dla zdrowia.
- Ponadto z punktu widzenia bezpieczeństwa środowiska naturalnego, nie bez znaczenia jest fakt, że rolnictwo ekologiczne zużywa praktycznie 50% mniej energii niż tradycyjna uprawa przemysłowa. Związane jest to również z tym, że jednocześnie emituje znacznie mniej dwutlenku węgla i gazów cieplarnianych do atmosfery.