Bardzo prawdopodobne jest to, że większość z nas nie rozpoznałaby ostropestu plamistego ze względu na łudząco podobny wygląd, za pospolity oset. Tylko wygląd zewnętrzny łączy zwykły oset z ostropestem. Ten drugi wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze. Jakie? O tym za chwilę. Najpierw trochę historii i geografii.
Czym jest ostropest plamisty?
Ostropest plamisty to roślina jednoroczna pierwotnie występująca w obrębie Morza Śródziemnego. Należy do rodziny astrowatych, jest krewnym słonecznika. Swoją nazwę zawdzięcza greckiemu lekarzowi Dioscoridesowi. Ostropest nazywano też ze względu na krople białego mleka wypływające z liści kroplami mleka Marii Dziewicy. Ostropest popularny był już w starożytności. Stosowano w Grecji i w Rzymie, a stamtąd jego sława rozniosła sie na całą Europę, a następnie na inne kontynenty.W Polsce ostropest jest rośliną uprawną, ale można spotkać też dziko rosnące skupiska.
Ostropest plamisty – właściwości
Ostropest to przede wszystkim naturalna odtrutka dla organizmu. Zawarta w nim sylimaryna pozwala zneutralizować toksyny np. muchomora sromotnikowego! Życie w ciągłym stresie, niezdrowa dieta, leki, używki, promieniowanie, chemia w powietrzu, wodzie i ziemi, wszystko to razem sprawia, że odtruwanie organizmu jest obowiązkiem każdego, kto chce cieszyć się dobrym zdrowiem i dobrym trawieniem.
Z nazwą SYLIMARYNA na pewno już zetknęliście się nieraz. W składzie wielu środków poprawiających pracę wątroby np. Sylimarolu jest właśnie wyciąg z ostropestu. Pamiętajmy jednak, że największe stężenie sylimaryny jest w ostropeście naturalnym.
Ostropest:
- pobudza wydzielanie żółci, ma działanie przeciwzapalne, rozkurczające, dlatego pomaga w leczeniu kamicy i kolki żółciowej,
- zmniejsza stany zapalne nerek, wątroby, powodując cofanie się płynów z jamy otrzewnowej. W efekcie obwód brzucha staje się mniejszy, a pokarm jest trawiony sprawniej,
- obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą, stłuszczeniem nerek i innych narządów,
- działa antynowotworowo. Jest bardzo skuteczny w przypadku raka prostaty, sutka, szyjki macicy, płuc,
- plamisty wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje wewnętrzne krwawienia, pomaga przy silnych bólach menstruacyjnych,
- pomaga w walce z nadwagą, wykazując działanie odchudzające,
- powoduję śmierć zmutowanych komórek powstałych w wyniku działa promieni UVA, a także usprawnia i przyspiesza naturalny proces regeneracji komórek powstałych na skutek promieniowania UVB,
- jest bardzo skuteczny w leczeniu wszelkich uszkodzeń skóry, stanów zapalnych czy trądziku,
- pomaga przy uporczywych atakach migreny.
Jak stosować ostropest plamisty?
Producenci oferują nam wiele postaci ostropestu: całe lub zmielone ziarna, tabletki, drażetki, kapsułki, krople, olej, a nawet sok. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście używanie ostropestu w jak najbardziej naturalnej postaci, czyli nasion. Można je samemu zmielić w młynku do kawy, dzięki czemu zapobiegniemy utlenianiu zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Nasiona można spożywać bezpośrednio, popijając wodą. Można dodawać je do wielu dań np. do produktów mlecznych, koktajli, sałatek, surówek, deserów.
Ostropest plamisty jest uważany za bardzo bezpieczny suplement diety, wolny od reakcji alergicznych i szkodliwych interakcji z innymi składnikami diety. Odnotowano niewiele przypadków wystąpienia działań niepożądanych. Należy obserwować reakcję organizmu i ewentualnie unikać jego spożycia w przypadku uczulenia na krwawnik, nagietki, chryzantemy, rumianek. Przeciwskazaniem do jego stosowania jest także ciąża i karmienie piersią.
Ostropest jest tani, łatwy, w uprawie i coraz bardziej popularny. Prawdopodobnie z tych właśnie powodów niektórzy chcą go opatentować i przywłaszczyć sobie. Mam nadzieję, że to im się nie uda. Korzystajmy więc z tego cudu natury.