Polacy uwielbiają pić kawę. Najczęściej wybierają rozpuszczalną, mieloną, z dodatkiem mleka, śmietanki lub cukru. Mało kto wie, że na rynku dostępna jest też inna kawa, znacznie zdrowsza. To kawa zielona, czyli niepalone dojrzałe lub niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta. Chociaż w smaku jest mniej aromatyczna od swojej palonej siostry, zawiera więcej nielotnych zawiązków i kwas chlorogenowy – prawdziwy hit w odchudzaniu.
Co zawiera zielona kawa?
Kwas chlorogenowy (zwany także kawasem kawoilochinowym) jest silnym przeciwutleniaczem. Poza zielona kawą znajdziemy go karczochach, pokrzywie, śliwkach suszonych i głogu. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, bakteriobójcze, antygrzybicze i hepatoprotekcyjne (chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację). Obniża poziom cukru we krwi, zwiększa czułość komórek na insulinę, a także wpływa na metabolizm tłuszczu.
Wśród polifenoli zawartych z zielonej kawie znajdziemy też kwasy gentyzynowy i galusowy, które niszczą bakterie i wirusy, oraz kwas salicylowy, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
Kolejnym ważnym składnikiem zielonej kawy jest kofeina, która zmniejsza zmęczenie, pobudza i poprawia przemianę materii. Kofeina razem z kwasem chlorogenowym obniża stopień przyswajania glukozy i zmniejsza możliwość magazynowania glukozy pod postacią tłuszczu.
Uwaga! Należy pamiętać, że zielona kawa działa tylko przy diecie niskotłuszczowej. Kwas chlorogenowy wspomoże walkę z nadwagą kiedy ograniczymy ilość spożywanych tłuszczy.
Działanie zielonej kawy
Zielona kawa:
- odchudza;
- przyspiesza przemianę materii;
- zmniejsza apetyt;
- pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
- dodaje energii;
- wspomaga redukcję cellulitu;
- zwiększa odporność organizmu;
- chroni przed nowotworami (piersi, prostaty, odbytu);
- opóźnia procesy starzenia;
- wspiera funkcjonowanie nerek;
- zmniejsza ryzyko cukrzycy.
Przeciwskazaniem do stosowania kuracji odchudzającej zieloną kawą są choroby takie jak: choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca, a także ciąża , karmienie piersią i wiek poniżej 16 roku życia.
Jak przyrządzić zieloną kawę?
Ziarna kawy najlepiej rozgnieść w moździerzu, są twarde i sprężyste. Po wrzuceniu do młynka mogłyby go uszkodzić. Wstępnie rozdrobnione ziarna można już wrzucić do młynka. Następnie dwie – trzy łyżeczki zmielonej kawy zalewamy wrzątkiem (optymalna temperatura to ok.90-95 stopni) około 200-250 ml. Należy odczekać kilka minut, aż fusy opadną na dno. Zieloną kawę można posłodzić np. miodem, cukrem brzozowym, dodać mleko, cynamon lub kardamon. Smak zielonej kawy jest dość specyficzny – ziołowy, odrobinę goryczkowy, niektórym przypomina zieloną herbatę. Można więc mieszać zieloną kawę z klasyczną w proporcjach 2 części palonej na 1 część zielonej. Zalecana dzienna porcja to 2-3 filiżanki kawy dziennie. Można stosować ją profilaktycznie, może być także ważnym elementem diety podczas odchudzania. Zieloną kawę możemy kupić w postaci ziaren, mieloną lub w postaci kapsułek.
Źródła zdjęć:
- https://www.instagram.com/p/BCfJW5Lp48F/
- https://www.instagram.com/p/9ldBZeo-41/